Életforma.hu

GASZTRO

Vadas marhaszelet

A magyar konyha egyik közkedvelt étele, természetesen vadhúsból a legjobb, de be kell látnunk, vadhúshoz igencsak ritkán jutunk hozzá - már aki szereti egyáltalán a vadat. De marhából is nagyon-nagyon finom vadast lehet készíteni.

Kép: knorr.hu

Hozzávalók:

6-7 szelet marhacomb vagy fehérpecsenye

2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, egy darabka zeller

1 fej vöröshagyma

néhány szem egész bors, só, két babérlevél

1 evőkanál mustár

1 csapott evőkanál kristálycukor

3 evőkanál liszt

2 dl tejföl

pici zsiradék

Elkészítés:

A húst nem túl vékonyra szeletelem fel, a zöldségeket megtisztítom, hasábokra vágom. Nem kell nagyon apróra, a hússal együtt kell puhára főnie. A kuktában olajat hevítek, a húsok mindkét oldalát megkapatom rajta. Amikor mindnek van egy kis színe, szépen belepakolom az edénybe az összeset, hozzáadom a félbe vágott vöröshagymát, a zöldségeket, sót, egész borsot, babérlevelet, és annyi vizet öntök a húsra, hogy ellepje. A kuktában puhára párolom, aztán kiemelem a léből a hússzeleteket egy tányérra. A húslevest – mert fantasztikus húslevesünk keletkezett közben észrevétlenül – és a zöldségeket (természetesen a babérlevelet nem) a turmixgép poharába öntöm, szétturmixolom. Közben egy nagy lábasban olajat melegítek, a lisztből rántást készítek, majd hozzáöntöm a zöldségturmixot. Vigyázat, pöfög, köpköd! A rántással a szószt jól elkeverem, adok hozzá mustárt. Egy kislábasban a kristálycukrot borostyán barnára karamellizálom, felengedem egy gondolatnyi vízzel, felforralom és a szószhoz öntöm. Utoljára jön bele a tejföl, ekkor kell megkóstolni és utánízesíteni, ha szükséges. Vigyázzunk, ne tegyünk bele sok cukrot, nem az a cél, hogy a mártás édes legyen, hanem hogy a karamell és a mustár íze együttesen elkápráztassa az ízlelőbimbókat. A forró mártásba visszateszem a húsokat, átmelegítem, és akár zsemlegombóccal, akár spagettivel vagy makarónival tálalom.

A fácán és az aszalt szilva szerencsés találkozása
A vadételek közül a fácánt a legtöbben csak levesként ismerik. Következő receptünk azonban igazi vendégváró főétellé varázsolja ezt a színes szárnyast, amellyel minden vendégét lenyűgözheti!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.