Életforma.hu

GASZTRO

Gulyás, ahogy mi szeretjük

Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.

Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:

1 kg kockákra vágott marhalábszár

3 fej apróra vágott vöröshagyma

1 termetes gerezd fokhagyma

3 szál sárgarépa hasábokra vágva

4 szál fehérrépa hasábokra vágva

60 dkg krumpli kockákra vágva

egy kevés zellerzöld

1 mokkáskanál őrölt kömény

2 babérlevél

pirospaprika

1 tojásból csipetke

olaj vagy zsír (ez utóbbiból 10 dkg)

Elkészítés:

Megmelegítjük egy fazékban a zsírt, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és azonnal megsózzuk. Kevergetve pároljuk, amikor üveges, 1 dl vizet öntve alá szinte szétfőzzük. Amikor az aláöntött víz elfő, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, rátesszük a húst, és átpirítjuk a paprikás-hagymás zsíron. Megvárjuk, míg a hús elveszti a színét, majd kevés vizet alá-aláöntve majdnem puhára főzzük a húst. Eközben kerül a levesbe a babérlevél, az őrölt kömény, a fokhagyma és a zellerlevél, valamint kóstolás után a megfelelő mennyiségű só. Amikor a hús félig puha, beletesszük az edénybe  a répákat is, majd 10 perccel később a burgonyát. A folyadék mennyiségét kipótoljuk forró vízzel, hogy annyi levesünk legyen, amennyire szükségünk van. Ha ügyesek vagyunk - és miért ne lennénk azok? -, egyszerre puhul meg a hús, a répa és a krumpli is. Közben egy tojásból kemény csipetkét gyúrunk, a burgonya után nem sokkal bele is tehetjük a levesbe. Kisebb mennyiségű levesnél én egyenesen a fazékba csipkedem a tésztát. A csipetke nemcsak finom, de kellően be is sűríti a levest, ha az a hagymától és a hústól nem lenne eléggé sűrű, de megmondom őszintén, régen rossz, ha a csipetke liszttartalmára vagyunk utalva a sűrűség beállításánál. Amikor a csipetke is megfő, tálalhatunk! Puha kenyeret és csípős paprikát ne felejtsünk el mellé szervírozni!

Hamis gulyásleves a hétköznapokra
Mitől hamis egy gulyásleves? Attól, hogy nincs benne hús. Az én hamis gulyásom mégis tartalmaz húst, és attól nevezem hamisnak, hogy nem marhából, ürüből készül, mint a gulyás általában, hanem csirkehúst csempésztem bele.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.