Hozzávalók:
50 dkg finomra darált marhahús
egy kevéske zsír (marha faggyú lenne az igazi)
só
bors
egy csepp olaj a serpenyőbe
hamburger buci
zöldségek a tálaláshoz
Elkészítés:
A húst kivettem a hűtőből, hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. Hozzágyúrtam a zsírt, hogy ne legyen száraz a húspogácsa, ha elkészül, sóztam, borsoztam. Egyenlő adagokra osztottam, majd jó alaposan összetömörítettem a pogácsákat, megformáztam őket. Ellapítottam valamennyire, hogy ne legyenek túl magasak, mert akkor félő, hogy nem sülnek át rendesen.
A legjobb serpenyőmet feltettem a gázra, és füstölésig melegítettem. Ezt vedd komolyan, tényleg füstöljön a serpenyő!
A három húspogácsát egy cseppnyi olaj kíséretében jól megsütöttem. Nem bíztam semmit a véletlenre, az első oldalak kaptak nagyjából öt percet, majd mikor megfordítottam a burgereket, előkerült a hőmérő is. 70 fokos volt a hamburgerek belső hőmérséklete, amikor késznek nyilvánítottam őket.
Amíg a hús pihent a sütés után (mert ez is kötelező ám!), a hamburger zsemlék vágott oldalát megpirítottam a serpenyőben. Készítettem egy kis koktél szószt is, így:
100 gramm majonéz
100 gramm ketchup
1 evőkanál worcestershire szósz
tabasco (ízlés szerint)
Mindenki maga állította össze a hamburgerét, tett bele salátát, paradicsomot, uborkát, ki hogy szereti. Sajnos cheddarom nem volt itthon, pedig én szívesen olvasztottam volna a magam húspogácsájára egy szeletet...
Húspogácsák köménnyel, sajttal, sonkával
A darált hússal sokféleképpen lehet bánni, legyen az sertés- vagy marhahús. Ez utóbbi az alapanyaga a burgereknek – most egy kicsit köménnyel bolondítottuk meg, és magyarosan prézlibe fogattuk. Nagyon finom saláták és párolt zöldségek mellé. Ha kipróbálnál másféle húspogácsát is, ez a recept rád vár!