Életforma.hu


Lukács Miki olaszos tésztája garnélásan

Lukács Miki olaszos tésztája garnélásan 

Tíz éve megbonthatatlan az összhang Peller Anna és a férje, Lukács Miki között. Csupán egyetlen helyen nem igaz ez rájuk, ha egyszerre tartózkodnak a konyhában. Mindketten nagydumások főzés közben is, és mivel két dudás nem fér meg egy csárdában, többnyire inkább külön-külön főznek. A halakban és a tengeri herkentyűk elkészítésében Miki az ász, íme, az ő receptje!
Egészben sült zeller Ottolenghi módra sütőtökpürével

Egészben sült zeller Ottolenghi módra sütőtökpürével 

Nagyon boldoggá teheted párodat, ha veszed a fáradtságot, és magad készítesz valami finomságot. Nem kellenek drága, külföldről hozott alapanyagok, az itthoni termékekből is tudsz egészséges, különleges fogásokat készíteni, csak körül kell nézni a piacon. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb kampányának éppen ez a célja!
Bárány curry

Bárány curry 

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett... Nézzük, mi lett belőle!
Grillezett poblano paprika krémleves

Grillezett poblano paprika krémleves 

Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel - csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk - a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott - a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását - egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta esszük őket - most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni - aminek a folyamatát most láthatjátok - írja Hegyvári Zoltán.  
Marhahúsos chimichanga Egerből

Marhahúsos chimichanga Egerből 

Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat... - így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.
Bárány-kebab korianderes piláffal

Bárány-kebab korianderes piláffal 

Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!
Chilis, csirkés taco

Chilis, csirkés taco 

Elég rég jelentkezett új recepttel egri Húsimádó barátunk. Eláruljuk, párjával felújítottták a konyhát, hogy még izgalmasabb falatokat találjanak ki. Máris egy kis nosztalgiával kezdett! Az íz ismét elővarázsolja Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megélhettek Mexikóban.
Enchiladas verdes – avagy mit szólna ehhez Kolombusz?

Enchiladas verdes – avagy mit szólna ehhez Kolombusz? 

Már több mint három hónapja hazaérkezett Mexikóból egri húsimádó barátunk, de az ízek és a hangulat még élénken él benne. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem  jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból (Mezcal Oro de Oaxaca), na és tacót és enchillada-t is készítettem. Most ez utóbbi következik, tehát jöjjenek a ...
Mogyorós lazac édeskömény salátával + 1 videoval

Mogyorós lazac édeskömény salátával + 1 videoval 

Marton Adrienn: privátséf, ételstyliszt, blogger, kétgyermekes anyuka. Teljes életet él. Szerinte ennek az a receptje, hogy az egészséges egyensúlyt fenntartsa az élet és az ételek között. Ezt szem előtt tartva készíti recptjeit, menüjeit.
Kókusztejes pulykaleves

Kókusztejes pulykaleves 

Meglehetősen keleties hatású ez a leves. Valószínű, sokaknak vannak benne meghökkentő fűszerek, hozzávalók, de nem szabad megrettenni! Érdemes próbálkozni, mert bizony nagyon finom! A hűvös, őszi estéken pedig igazán jól esik egy ilyen finomság!  

Rákkal töltött tavaszi tekercs Berlinből 

Nemcsak építészeti remekműveket, szenzációs múzeumokat, színházakat, kiváló kávézókat találsz Berlinben. A multikulturális német főváros a legváltozatosabb konyhákat tárja elénk. Legutóbb egy vietnami éttermet választottunk, és nem csalódtunk! A tavaszi tekercset eleve nagyon kedvelem, mert annyi féle ragut készíthesz, amennyit csak a fantáziád tud! A tengeri herkentyűsöket pedig egyszerűen imádom! Íme a berlini rákos receptje!    

Spenótos, csicseriborsós csirke korma 

A legegyszerűbb, leghétköznapibb alapanyagokból is isteni kombinációkat hozhatunk létre, csak elő kell vennünk a kreativitásunkat. Ma már a csicseriborsó sem egzotikus alapanyag, szárított formában már a piacokon is kapható.

Kókusztejes csirkeleves 

Az ázsiai ételek lelke a sok fűszer, ám ha kész fűszerkeveréket használunk, leegyszerűsíthetjük a dolgot. Sokféle curryt lehet ma már kapni erre szakosodott boltokban, érdemes kísérletezni velük.

Rebarbara chutney 

Sok helyen láttam már a hétvégi piacon rebarbarát, annak, aki nem ismeri, érdemes közelebb kerülnie hozzá, annak pedig, aki szereti, egy újabb remek recept a felhasználására.

Bengáli lencse dhal, citromfüves húsgolyókkal és chapatival 

Az az igazság, hogy vágytam a serpenyőben piruló római kömény és fűszerek illatára, arra hogy egy kicsit az indiai íz- és illatvilág a konyhánkba költözzön - így nekiálltam készíteni egy tartalmas dhalt, de mivel nem vagyok vega, így valami húsfélét is mellé kellett gyártanom. Hát a ház teli lett illatokkal, a végeredmény pedig szép és finom, na meg kellően fűszeres lett. 

Fűszeres cékla-narancs chutney 

Még van a piacon cékla is, narancs is, főzzünk egy isteni chutney-t belőlük, másfél óra alatt elkészíthetjük, és állítom, megéri, mert sültek, sajtok mellé egészen különleges ez a finomság.

Fűszeres indiai húsgolyók 

Aki kedveli az indiai ízeket, a csípős, gazdagon fűszerezett ételeket, az imádni fogja ezt a bársonyos, telt szószban fürdő húsgolyós ételt.

Marokkói karfiolleves 

Tuningoljuk fel a karfiol megszokott ízét egy kis afrikai fűszerezéssel, és máris kész a tüzes, melengető, őszi-téli leves. Szezonjában a karfiol nagyon olcsó, akár fagyasztani is érdemes belőle néhány perces blansírozás után.

Thai csirkeleves Évától 

Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.

Jeges Bukeela Ka Ethiopia 

Ez az egyszerű és frissítő jegeskávé recept kihangsúlyozza a Bukeela ka Ethiopia kifinomult aromáit. A még izgalmasabb ízvilág eléréséhez enyhén fűszerezze meg őrölt korianderrel, amely felerősíti a kávé virágos jegyeit.

Friss húsgolyók keleti currys kalanddal 

Két ember van. Az egyik szereti a curryt, a másik meg nem. Én a kedvelők közé tartozom. Először Svájcban ettem pikáns, ananászos currys csirkét. Elképesztően finom volt! Ezt a csodás fűszert azóta sem tudtam megunni! Jöjjön most egy húsgolyó, amit akár valamelyik karácsonyi partira is elkészíthetsz!