Életforma.hu

GASZTRO

Rákkal töltött tavaszi tekercs Berlinből

Nemcsak építészeti remekműveket, szenzációs múzeumokat, színházakat, kiváló kávézókat találsz Berlinben. A multikulturális német főváros a legváltozatosabb konyhákat tárja elénk. Legutóbb egy vietnami éttermet választottunk, és nem csalódtunk! A tavaszi tekercset eleve nagyon kedvelem, mert annyi féle ragut készíthesz, amennyit csak a fantáziád tud! A tengeri herkentyűsöket pedig egyszerűen imádom! Íme a berlini rákos receptje!    

Kép: László Márta

Hozzávalók:

22 dkg garnélarák
1 doboz tavaszi tekercshez való tészta (nagyobb üzletekben fagyasztva vagy szárítva is kapható! A fagyasztott nekem jobban ízlik, és a fel nem használt lapok visszatehetők a mélyhűtőbe!)

2 dkg vaj

2 teáskanál szezámolaj

1 evőkanál napraforgóolaj

1 teáskanál kukoricaliszt

1 db zöldcitrom leve és reszelt héja

1 evőkanál halszósz

1 darabka 1 cm-es gyömbérgyökér

1 kisebb piros chilipaprika

8 dkg szójababcsíra

1 db piros húsú paprika

néhány szál korianderzöld

A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

Vágd vékony csíkokra a zöldpaprikát. Forrósítsd meg a napraforgóolajat a wokban. Tedd bele a paprikát, a szójababcsírát és 2 percig irítsd kevergetve. Most kapd le a wokot a tűzről.

Gyors sült rákfarok – Márti kedvence
Ez egy könnyű thai recept. Valahol Sziracsa környékén tanultam. Azt szokták mondani, hogy az ottani, egyébként is igen gazdag és finom konyhák közül épp Sziracsa vidékén készítik a legcsípősebb fogásokat. Láttam négy lányt ebédelni egy asztal körül. Középen állt egy pezsgősvödör teli jéggel. Amikor már ők sem bírták a csípősséget, akkor meghúzták az épp kiolvadt jegyet. Te is adhatsz hozzá csípős szószt, de így is nagyon pikáns lesz!

Add a zöldségekhez a felkarikázott thai chilit, a frissen reszelt gyömbért, a zöldcitrom levét és reszelt héját, majd a rákot. Keverd el a halszószban a kukoricalisztet, és ezt add hozzá a rákos zöldségekhez. Tedd a wokot vissza a tűzre. Főzd két percig, amíg be nem sűrűsödik. Most add hozzá az apróra vágott korianderzöldet.

A tésztalapokat szedd szét, és terítsd deszkára. Kend meg mindegyiket vékonyan olvasztott vajjal és szezámolajjal. A tésztalap egyik sarkba halmozz egy kis tölteléket. Ebből a sarkából kezd feltekerni úgy, hogy közben a mellette lévő két sarkot is közép felé hajtod, hogy a ragu nem follyon ki.

Vagy tisztítsd ki a ragu után a wokodat, vagy vegyél egy másikat. Forrósíts bő olajat, és egyszerre 3-4 tekercset süss ki 2-3 perc alatt. A ropogós darabokat szűrőlapáttal szedd ki papírtörölközőre vagy - szalvétára. Srégan kettávagva tedd zöldségágyra (vagy üvegtésztára, vagy párolt rizsre), chilimártással és zöldhagymával kínáld. Jó étvágyat!

5+1 dolog, ami miatt el kell menned Berlinbe!
Vietnami konyha Berlinben, Kép: László Márta

Előkapsz egy útikönyvet, vagy letöltesz egy jó kis alkalmazást a telefonodra, és mindent látsz Berlinről! Én most mindezek nélkül mutatom meg, mi az, amit ki kell próbálnod a német fővárosban, hogy minél többet megtudj erről az elképesztő városról és lakóiról! Gyere velem egy kis felfedezésre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.