Életforma.hu

GASZTRO

Bárány curry

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett... Nézzük, mi lett belőle!

Bárány curry, Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

Elkészítés: 

A combot természetesen kiengedjük, majd egy éles késsel kicsontozzuk. A húst lehártyázzuk, az inasabb részeket levagdossuk − ezek a leeső nyesedékek és a csontok majd finom falatként mehetnek Samunak, a spánielünknek. A húst szépen felkockázzuk, nem túl nagy, nem túl kis kockákat készítünk, amiket rögtön be is sózhatunk.

Bárány-kebab korianderes piláffal
Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!

Hagyma és fokhagyma felpucol, majd kézzel vagy géppel apróra vág. Egy nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd jön az igazi indiai illat és ízvilág elindítása - a fűszerek lepirítása. 1-1 evőkanálnyi római kömény, garam masala és curry vagy Bombay fűszerkeverék megy a forró vajra, ami olyan illatfelhőt eredményez, hogy innentől nem lesz titok, hogy mit csinálsz.

Amint a fűszerek lepirultak, akkor jöhetnek a húsok, amiket alaposan összedolgozunk a fűszeres alappal. Megvárjuk, míg a húsok is kapnak egy kis pörzsréteget, majd érkezhet a felkockázott kaliforniai paprika is. Egy apró lukú reszelőn gyömbért reszelünk a húsra, jöhet még a chili, a koriander levél egy része, aztán hagyjuk hogy a húsokat átjárja a sokféle finomság íze. Hogy legyen miben párolódni a bárányhúsoknak, jöhetnek a meghámozott paradicsomok is − nálam ez most az egyszerűség miatt konzerv formájában érkezett. Azért, hogy Samunak is jó legyen az estéje, na meg a kollagének miatt is a csontokat beletettem a húsok mellé, majd fedő került az edényre - és kb 40 perc csendes párolás következett.

Bárányos szüreti pörkölt Mártinál
Nincs nagyobb kincs, mint szüretkor mustot kóstolni! Nagyon ritkán adatik meg, de ha teheted, használd ki a lehetőséget! A bárányhús meg egyenesen kívánja a mustot, de elárulom, lehet borral is készíteni, és a bárány helyett marhapacsnit vagy sertésolt használni! Eddig mind bejött!

A főzési idő letelte után jön a kóstolás, miközben a csontokat is kiszedem a léből. A hús már klasszul bepuhult, az íz meggyőző, de azért egy indiai étel sohasem lehet elég fűszeres, úgyhogy még jöhet ízesítés, illetve a mártás finomításához jöhet a kókusztej. Fedő leszed az edényről, majd kicsit még sűrítjük a mártást.

100-100 g teljes kiőrlésű és sima lisztet egy keverőtálba szórunk, öntünk rá 1 dl vizet, sózzuk - majd a robotgéppel tésztát gyúrunk. Pár percig hagyjuk, hogy a tészta pihenjen, majd pingponglabda méretű gombócokat gyúrunk, amiket aztán kinyújtunk. Száraz serpenyőben kisütjük a tésztákat - vagyis elkészült a köret és a kanál is, ugyanis nagyon klasszul lehet ezekkel a tésztákkal belapátolni a vacsit a tálkából.

Most már csak egy gyors terítés következik, Samu az ajtó előtt ropogtatja csontokat, mi pedig a chapatikkal tunkoljuk a szaftot, élvezzük a fűszereket, az ízeket és az omlós, szaftos húskockákat. Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.