Életforma.hu


Bárány harira-leves Marokkóból

Bárány harira-leves Marokkóból 

Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.

Báránycomb rozmaringgal, illatos, üde lila hagymával Mártinál 

Sok háziasszony ódzkodik a bárányhústól, azt gondolva, hogy az sok energiabefektetést kíván. Pedig nem nehezebb elkészíteni, mint egy sült csirkét, vagy sertéscombot. Most, hogy már újkrumplit is lehet kapni, ezt választottam ünnepi ebédnek. Pünkösdre egyszerűen kiváló!
Szépségverseny bárányoknak

Szépségverseny bárányoknak 

Húsvétkor a Skanzen autentikus környezetében a régi falusi ünnepeket keltjük életre locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal április 21-22-én.
Bárány curry

Bárány curry 

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett... Nézzük, mi lett belőle!
Egyszerű palócleves, a téli csoda

Egyszerű palócleves, a téli csoda 

Nagyon szeretünk jó kis tartalmas leveseket kanalazni ilyen téli időben. Nem véletlenül! Egyszerűen kívánjuk! Szerencsére a magyar konyha bravúros levesekkel szolgál. Ezt a receptet egy olyan tévés kolléganőmtől tanultam, aki nemcsak isteni levest tudott készíteni, hanem, csodálatosan ejtette ki anyanyelve szavait! Élvezet volt hallgatni, ... hát még ezt a levest enni!
Bárányos szüreti pörkölt Mártinál

Bárányos szüreti pörkölt Mártinál 

Nincs nagyobb kincs, mint szüretkor mustot kóstolni! Nagyon ritkán adatik meg, de ha teheted, használd ki a lehetőséget! A bárányhús meg egyenesen kívánja a mustot, de elárulom, lehet borral is készíteni, és a bárány helyett marhapacsnit vagy sertésolt használni! Eddig mind bejött!   
Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja

Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja 

Már tudjuk, milyen fogások kerülnek a húsvéti asztalra. Akár otthon töltöd az ünnepeket, akár vendégségbe mész, fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kísérő borokra is! Egy jó étel-bor párosítás elementáris hatást válthat ki. Hogy ne okozzon nagy fejtörést a döntés, összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz. Kellemes ünnepeket!
Burgonyacurry báránnyal

Burgonyacurry báránnyal 

Imádom kóstolgatni a világ konyháit. Mindig elvarázsolnak a különböző ízkompozíciók. Biztosan így van ezzel Hegyvári Zoltán is, akitől ezt a receptet kaptam. Miután közeledik a húsvét, és sokan készítenek ilyenkor bárányt, így a kettőt úgy ötvöztem, hogy egy indiai bárányt ajánlok! Ezzel meglepheted a családot vagy a barátokat! Jó étvágyat!  
Burgonya curry báránnyal

Burgonya curry báránnyal 

Egy csodás, melengető curry mindig jól jön, amikor más hűvösebbek a napok. Valószínűleg a bárányhúst le lehet cserélni könnyebben hozzáférhető húsfélére is, de báránnyal isteni!
Vörösboros báránypörköltem

Vörösboros báránypörköltem 

Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!     

Tudtad? Ez a jelentése a kettészelt húsvéti tojásnak 

A húsvét egyik szimbolikus jelképe a tojás, amelyet nem csak a sonka mellé fogyasztunk, de ajándékba is szívesen adunk ilyenkor. Most nem a locsolóknak festett hímes tojásokra, hanem a félbe vágott változatára gondoltunk. Te tudod, hogy mit a jelentése?

Lassan sült báránylapocka 

A bárány hagyományos húsvéti étel, ha alacsony hőfokon sütjük több órán át, vajpuha, szaftos sültet kapunk, ráadásul alig van vele munka.

Édes, csípős báránycsülök lassan sütve, citromos, mákos tagliatellével 

Ez aztán az izgalmas, szokatlan recept! Sajnos báránycsülökhöz ritkán jutunk hozzá, de ha esetleg mégis szert teszünk rá, ezzel az eljárással, amit Györgyi ír, biztosan nagyon finom lesz.

Pideli kebap, a nyársra húzott lángos 

Nemcsak a történelmünk, de a gasztronómiánk is több ponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében a nálunk is ismert lángos tésztát húzzák nyársra húsokkal. Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyon különleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk a vendégeinket. Kínálj hozzá salátát!

Rozmaringos báránysült burgonyatortával 

Tradicionális húsvéti fogás a bárány. Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük elő a húst, majd magát a fogást! Ez egy olyan különlegesség a gyöngyöstarjáni Kovács Borháztól, amelyik bátran megállná a helyet a bárányt különösen kedvelő olaszok előtt is! Kellemes ünnepeket!   

Báránygerinc zöldségszalmán, vajas rozmaringos burgonyával 

Ennek a receptnek a titka az ízek, illatok harmóniájában rejlik. Igazán nem bonyolult elkészíteni, de a zöldségek, a vaj, meg persze a bárányhús különleges zamata együtt igazi ínyencséget eredményez.

Kapros-korianderes bárányleves 

A bárány méltatlanul mellőzött húsféle a magyar háztartásokban, pedig időnként finom változatosságot hozhatunk vele az étrendbe. Főleg, ha ilyen csodásan fűszerezzük!

Húsvéti bárányleves 

Nem kell nagyon bonyolult recept ahhoz, hogy megfelelően ünnepi legyen. Kezdjünk ezzel a levessel, amit elkészíteni sem nehéz, és a végeredmény sem túl súlyos, így az egészségünknek sem árt.

Roston sült bárányérme parajos-fetás réteskörettel 

A hosszú böjt utáni húsvéti ünnepi ételek egyik legjellegzetesebbje a bárány, amely az új életet, az újjászületést, a tökéletességet szimbolizálja. Szép jelkép, de emellett finom is…

Isteni grillezett bárányborda 

A bárányételeket nem mindenki kedveli jellegzetes illatuk miatt. Mások meg épp ezért szeretik a bárányhúst, meg persze különleges zamatáért is. Mindenesetre érdemes időnként újrapróbálkozni, félretéve az előítéleteket. Ez a recept nagy öröm a bárányhús kedvelőinek, az idegenkedőknek pedig nagy segítség a barátkozáshoz!

Roston sült bárányborda párolt zöldségekkel 

A nyári szezonban minden lehetőséget érdemes kihasználni a szabadban grillezésre. De ha az idő, vagy a helyszín nem engedi, grill serpenyőben egy konyhai tűzhelyen is elkészíthetőek az ínyenc falatok. Ezúttal egy Magyarországon kevesebbet fogyasztott, bárányhúsos receptet ajánlunk!

Húsvéti báránycomb 

Egy isteni bárányrecept, melyet mindenképpen ki kell próbálnia minden háziasszonynak! Hozzávalók: 1 báránycomb (2 kg) 2 citrom 4 gerezd fokhagyma kakukkfű, majoránna, rozmaring

Karácsonyi ajánlatunk: Báránysült flambírozott szőlővel 

Miért ezt ajánljuk? Mert a bárány nem nehéz étel, de különlegesen finom és a mellé kínált szőlő pedig nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.

Ünnepi különlegesség: Rozmaringos bárányborda 

Hozzávalók: 1 kiló bárányborda, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustármag, 3 evőkanál akácméz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 mokkáskanál aprított rozmaring, olaj, só, bors.

Bárányszelet majoránnás mártással és Epres kevert tészta 

Juhtartó gazdáknál volt szokás a pünkösdi bárányból való ételek készítése: pl. báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, s a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltötték meg.