Életforma.hu

GASZTRO

Bárány harira-leves Marokkóból

Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.

Monumentális hegyek, sivatagi homokdűnék, szemet kápráztató királyi városok - az Ezeregyéjszaka meséi egy varázslatos világ titkait őrzik, és akinek már volt szerencséje ellátogatni Marokkóba, az bizonyára megtapasztalta kígyóbűvölő furulyák hangját a medinák szédületes forgatagában, elveszett az utcán járva a jellegzetes fűszerek színében és illatában, és hatással volt rá az ámulatba

ejtő színpompa - legyen szó művészetről, építészetről, vagy épp az étkezési kultúráról egyaránt. Ezer színű ország, ezer színű gasztronómia; a berber, arab, andalúz, szenegáli és francia behatások által formált marokkói konyhát nem lehet nem szeretni, és ezt a közelmúltban a belvárosi Mazel Tov étterem is bebizonyította.

Világjáró jazz vacsora, közte a harira-leves. Fotó: Mazel Tov

 

Világjáró jazz vacsora’ néven indított eseménysorozatuk első állomásán a marokkói gasztronómia különleges fogásait tűzték menüsorra. A kulináris élvezetek mellett az esemény főszervezői számára legalább olyan fontos volt az autentikus zenei aláfestés, így az afrikai és az arab kultúra metszéspontján kialakuló, erős érzelmi hatást kiváltó “gnawa” műfajt idehaza ismertté tevő Said Tichitit és zenekarát kérték fel az est házigazdájának. A Mazel Tov programszervezői a telt házas vacsoraestjüket követően immár a következő “úticélon” törik a fejüket, így október közepén remélhetőleg a libanoni konyha jellegzetes ételei kerülnek terítékre.

Said Tichiti és zenekara. Fotó: Mazel Tov

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy egy ideig még igazán körülményes lesz a külföldre való utazás, ezért némi feltöltődés gyanánt érdemes időnként felfedezni a különleges nemzetek konyháját képviselő éttermek tematikus eseményeit, de otthonotokban is könnyedén távol- és közel-keleti hangulatot varázsolhattok egy-egy különleges recept, és egy jól megválasztott lejátszási lista segítségével. Ehhez küldik szeretettel a harira leves receptúráját, amelynek elkészítése egy kissé időigényes, ugyanakkor az első kanál minden fáradtságot kárpótol. Az eredetileg ünnepi ételt, amelyet jellemzően Ramadan idején, naplemente  után szolgálnak fel a marokkói térségben, elkészítésében és állagában talán a gulyásleveshez lehetne hasonlítani leginkább. Tartalmas, laktató leves, a gyömbér és fahéj erőteljes aromáival.

Bárányból az igazi. Fotó: Mazel Tov

BÁRÁNY HARIRA LEVES

Hozzávalók: (6 főre) 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 7 szár angol zeller, 1 kg bárány comb, 200 g sárgarépa, 200 g lencse, 200 g főtt csicseriborsó, 3 ek. sűrített paradicsom, 1 ek. füstölt pirospaprika, 3 ek. só, ½ tk. bors, 2 ek. fahéj, 150 g friss gyömbér, 1 marék friss, petrezselyem, 1 marék friss koriander, 3 l hús- vagy zöldség alaplé.

Elkészítés:

1. Az elkészítés előtti napon áztassuk be, és egy kanál szódabikarbónával főzzük puhára a csicseriborsót. Szűrjük le, dobozban tegyük a hűtőbe.

2. A sárgarépát és a zellert vágjuk kockákra, reszeljük le a gyömbért, vágjuk apróra a fokhagymát. Vágjuk kis darabokra a báránycombot is.

3. Nagyobb lábosban olívaolajon karamellizáljuk a hagymát, adjuk hozzá a répát, az angol zellert, a gyömbért és a fokhagymát, majd a kockákra vágott báránycombot. Nagy lángon süssünk kérget a húsra, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a pirospaprikát.

4. Öntsük fel hús- vagy zöldség alaplével, végül adjuk hozzá a lencsét és a csicseriborsót. Főzzük 2-3 óráig, vagy amíg a hús teljesen meg nem puhul. (Ha nagyon fiatal a bárány, rövidebb idő is elég.)

4. A végén ízesítsük fahéjjal, őrölt gyömbérrel és kevés friss, reszelt gyömbérrel. A kész leves tetejére szórjunk egy-egy marék friss koriander- és petrezselyem levelet.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.