éttermek cikkek

Csődöt mondhat a vendéglátóhelyek harmada idén
Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnökét az iparág idei helyzetéről, lehetőségeiről és a várható bezárásokról kérdezte az mfor.hu portál.

Teraszozásra fel!
Kinyitottak a teraszok, ahol oltási igazolvány nélkül is nyugodtan találkozhatunk barátainkkal. Egy pohár ital, vagy egy finom vacsora mellett megbeszélhetjük, mi történt velünk az elmúlt időszakban. Bemutatjuk 5 kedvenc budapesti teraszunkat, amelyeket mindenkinek érdemes kipróbálni.

Főzelékek a budapesti gasztro-forradalom frontvonalában
A főzelékeket sokan nem értékelik kellőképpen, pedig ha jól el vannak készítve, akár finom főétel is válhat belőlük. Most olyan helyeket mutatunk be, ahová érdemes betérni legalább egy tál "lencsére".

Mi az a Székely Szusi?!
Igazi gasztronómiai szenzáció: a székely konyha jellegzetes ízei a japán konyhaművészet hagyományos ételével, a szusival léptek frigyre egy belvárosi étterem megújult kínálatában. Mi is megkóstoltuk, s nem csalódtunk. Igazi kulináris kalandban volt részünk.

Kedvenc fagyizóink Budapesten és vidéken
Május 8. a fagylalt napja. Néhány éve indították el lelkes cukrászok a kezdeményezést, hogy népszerűsítsék a magyar kézműves fagyit és minden szezon elején bemutassák az új ízeket és kreációkat. Ennek örömére válogattunk a vidéki és a budapesti fagyizók közül, ahol - személyes élményeink alapján, biztosan maradandó hűsítő élményben lesz részetek!

5 budapesti teraszos hely, ahol szívesen lazítunk idén tavasszal
Hosszú hónapok óta nem ücsöröghettünk a vendéglátó helyek teraszain, mert a járvány elleni védekezés egyik részeként bezártak az éttermek és a kávézók teraszai. Csak elvitelre volt lehetőségünk ételt, italt vásárolni. Most végre a szakaszos újranyitás újabb lépéseként ismét használatba vehetjük a teraszokat. A kiülős helyeken újra felpezsdül az élet.

Nyugdíjas korba lépett a Bambi
Most, hogy a koronavírus járvány miatt egyre-másra húzzák le a rolót a vendéglátóipari egységek, érdemes felidézni az idén épp' hatvanadik évét betöltő budapesti kultuszhely, a Bambi presszó eseménydús történetét. Arról ugyan nincs semmiféle tudomásunk, hogy vajon a mostani lockdown után vajon újranyit-e a hely, kibírják-e az üzemeltetők a hosszúra nyúlt, kényszerű leállást, annyit azonban már most elmondhatunk, hogy ha csak ez a 60 évnyi idő adatott meg, már az is a magyar vendéglátás-történet lapjaira kívánkozik majd.

A Fény Utcai Piacon nyit éttermet az ország egyik legismertebb séfje
Bíró Lajos már bevált koncepcióval érkezik, mégis sok újdonsággal készül a Fény Utcai Piacra, amely egyre több izgalmas gasztronómiai helyszínnek ad otthont.

„A japán ételektől boldogabb leszek” - mondja Schreiner Gábor
A pazar Nobu étterem séfjével, Schreiner Gáborral beszélgettünk arról, hogyan lehet túlélni a pandémia okozta válságot, vannak-e jó vendéglők Budapesten és mit lehet szeretni a japán konyhában.

30 éves a legendás étterem
Október 23-án kóstolhatták először a vendégek az Arany Kaviár 30. évfordulóját ünneplő Golden Season menüjét, amely egyben izgalmas új korszakot is nyitott az étterem történetében. Tegyük hozzá: koronavírus-járvány idején megújulni nem kis bátorságra vall.
Ingyen ehetsz a két Michelin csillagos étteremben!
Tizenhárom év után, idén márciusban bezárt Magyarország egyetlen két Michelin csillagos étterme, de búcsúzóul rendeznek egy 'utolsó vacsorát' , amire bárki jelentkezhet.
Egészséges gyorsétterem nyílt Budapesten
A világon egyedülálló technológiával készíti ételeit a nemrég nyílt gyorsétterem, amely kizárólag egészséges ételeket tesz a vendégek elé.
Hogy kerül a skorpió a gin-tonicba?
Thaiföldről rendelik a szárított skorpiókat hazánk alighanem legkülönlegesebb gin tonic variációjához. A Neverland szabadulószobák bárjaiban kóstolható polgárpukkasztó ínyencségnek a bartenderek egy vad, csípős, fűszeres világot kölcsönöztek, és aki elég bátor, a végén el is fogyaszthatja a pohár fenekén fekvő ízeltlábút. A budapesti szórakoztatóhelyen található meg egyébként az ország legnagyobb gin tonic választékja, melyek elkészítéséhez a skorpiók mellett olyan speciális alapanyagokat kínálnak, mint a japán málnalevél, a gyöngyhagyma vagy a dzsungelbors.
Erdélyi ízek az új gourmet étteremben
Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étteremben kóstolhatunk csorbalevest, böjtös töltött káposztát, lókodi oldalast, helyben készült zakuszkát és eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik, csakúgy mint a különleges zöldségpárlatok és minőségi borok.
A 3 legjobb budapesti brunchozó - szerintünk
A nyár végével és az ősz beálltával lassan, de újra muszáj felvenni a munka ritmusát, a korán kelést, a napi rutinokat. Na de ott van a hétvége, amikor jobban ráérünk, és egy gyors reggeli helyett hosszan bruncholhatunk. Ehhez mutatunk három remek fővárosi helyet.
Bárány harira-leves Marokkóból
Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.
Vacsorázz medvékkel ebben a magyar étteremben!
Elragadó módját választotta egy budai étterem annak, hogy az elvárt másfél méteres távolságtartást érvényre juttassa.
A kedvenc augusztusi koktéljaink
Három kedvenc szezonális koktélunk receptjét te is könnyen elkészítheted otthon, vagy épp a nyaraláson!
Készíts otthon shaksukát!
A közel-keleti konyha rajongóinak aligha kell bemutatnunk a shakshuka néven ismertté vált közel-keleti lecsót, amely a hummusz és falafel mellett az izraeli gasztronómia egyik legnépszerűbb fogásaként terjedt el világszerte.
A nyár itala: jegeskávé
A legenda szerint a jegeskávét francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala.
Közel-keleti salátavariációk hétvégére
Gondolatban ismét a Közel-Kelet felé vesszük az irányt, ahol a csúcshőmérséklet a nyári hónapokban gyakran tetőzik 40C fok felett, tehát a könnyed, ugyanakkor laktató vegetáriánus receptek száma gyakorlatilag végeláthatatlan.
Rumtörténelem
A rum mögött álló legendák és történetek többsége egzotikus, trópusi tájakon, de leginkább a vad óceánokon és tengereken született. Ezekbe a legendás pillantokba – és persze kedvenc rum alapú koktéljaikba vezet be minket a PIÑA Cocktail Bar csapata!
Mexikó és az egzotikus tömények esete
A nyár a trópusi ízekről is szól – cikksorozatunk legújabb részében a legfinomabb tequila- és a mezcal alapú italok történetével ismerkedünk meg
Nyáreleji szezonális koktélok
Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainknak titkos receptjeibe. Június, és az első nyári napok érkeztével ismét körülnéztek a piacon, és elmesélték nekünk, hogy milyen friss gyümölcsökből és fűszernövényekből érdemes most mennyei koktélokat keverni!
A legfinomabb TOP-5 brunch koktél
Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainknak titkos receptjeibe. A főszerepbe ezúttal kedvenc hétvégi úri huncutságaink, a brunch-koktélok kerültek!
A nyár íze: így született az Aperol!
Lehet szeretni, lehet utálni, de nem megérteni lehetetlen. Szinte mindenki kóstolt már Aperol Spritz-et. Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért nézzetek be a belvárosi PIÑA Coctail Bar holnapi terasznyitó bulijára 16 órától!
Májusi ízek a koktélpoharadban
Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat második részét a májusban termő gyümölcsök inspirálták. Három kedvenc tavaszi koktélt ismerhetünk most meg, amiket akár otthon is elkészíthetünk!
Egy alulértékelt, ám klasszikus koktél kalandos története
Legújabb sorozatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat első részében egy legendás gyümölccsel és koktéllal érkeztek, amiről maga a koktélbár is kapta a nevét: fókuszban az ananász.
Pompás libaláz Nógrádban
Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.
Továbbra is Vácra kell menni nyalakodni
Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz továbbra is tartalmazza a legjobb cukrászdák listáját. Hol kapható Magyarország legjobb krémese, az a bizonyos ikonikus Dobos desszert, és merre induljunk, ha valami újhullámos édességre vágyunk? Először is Vácra!
Minden a szicíliai nagyival kezdődött...!
Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!
Ide megyünk nyalakodni
Idén először nemcsak az éttermeket, hanem a cukrászdákat is listázta a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz. A 10 legjobb cukrászda között több a vidéki, mint a budapesti. Az étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi TOP cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.
Sütiben ölt testet a fagyi
Izgalmas újdonságokkal várják a tavaszt a Damniczki Budapest – cukrász manufaktúrában. A műhely a nyitás óta eltelt két évben megmutatta, hogy fagylalt, sütemény és kávé terén nem ismer kompromisszumokat, a legjobbat kívánja adni a vendégeinek.
Anyukám már megmondta...
Ha valaki idén a legjobb vidéki éttermeket szeretné mind meglátogatni, bizony be kell járnia az egész országot. Encs, Balatonszemes, Tata, Villány, Balatonfüred, Szeged, Veszprém, Eger, Őriszentpéter és Pannonhalma. Ezeket a helyeket ajánljuk, ha felcsapunk gasztroturistának idehaza. Jó kis túra lesz! Az ország legmagasabb minőségű pizzája, 25 éve stabilan működő étterem, finom rántott hús, vagy modern paraszti gourmet - következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz szerint!
Neked is az Unicum a gyengéd?
Először invitált rendhagyó, karácsonyi tárlatvezetésre a Zwack Múzeum és Látogatóközpont a hétvégén. Olyan remek idegenvezetőink voltak, mint Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, és Magyarország egyik legismertebb zenekarának, a Halott Pénznek a tagjai.
Pezsgőkoktél gyermekkórussal
Nagykövetségek, reklámügynökségek képviselői és újságírók vettek részt a Ritz-Carlton Budapest karácsonyi fogadásán. Az igazi társadalmi eseményre majd kétszázan mentek el. Az étterem munkatársai ezúttal is kitettek magukért!
Paksi feketeleves
A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt, A Paksi Kávé a TOP 10 KÁVÉZÓ kategóriában az előkelő 2. helyezést érte el. Az új kávékultúra meghonosítására készülő paksi Umami Coffe Roasteryt pedig az a megtiszteltetés érte, hogy mindhárom kategóriában bekerült a legjobbak közé, amiben indult.
Harmónia, összetettség, kulináris élmény - a Ritz megér egy estet!
Hagyomány már, hogy az ország legjobb éttermei nálunk mutatják be először új étlapjukat, kínálatukat. Most a The Ritz-Carlton, Budapest díjnyertes étterme, a Deák St. Kitchen jelentkezik megújult menüvel az őszi-téli szezonra. Az új fogásokat tartalmazó menüsor kizárólag a legfinomabb és legfrissebb magyar, az időszakra jellemző alapanyagokból készült, és tökéletes ízélményt kínál a hazai éttermi közönségnek, illetve a városba látogató turistáknak.
Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája
Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal... Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.
Látványos olasz falatokkal gazdagodott Budapest gasztrotérképe
Második éttermét is megnyitotta az eredeti olasz alapanyagokkal dolgozó Belozzoo. Terveik szerint újabb vendéglátóhelyekkel bővülnek Budapesten és vidéken egyaránt. Az Oktogonnál kezdtek, és most a Nyugati térii bevásárlóközpontban kóstolgathatjuk a tökéletes olasz ízeket.
Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő
Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki!
Édes Nosztalgia Újszászon
Túrógombóc torta, habos isler, joghurtos homoktövis fagyi... és ez csak három abból a napi 38-40 féle különlegességből, amit feltétlenül meg kell kóstolni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszászon, a Nosztalgia Cukrászdában! Csak úgy hívogat a takaros, virágos kis parasztház a Mátyás király utcában. A mennyei illatok és a rengeteg vendég pedig elárulják, jó helyen járunk!
Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design - Szegeden!
Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.
Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!
Stand25, ahol Széll Tamás főz neked
Végre sikerült olyan időpontot találni, amikor mi is ráértünk egy kényelmeset ebédelni, és a Stand25-ben is volt szabad asztal. Elmondjuk, mit ettünk.
Reggelizz, mint egy király!
Azt már mindenki fejből tudja, hogy reggelizni nagyon fontos, ideje, hogy az ismereteket a gyakorlatba is átültessük. Jó lenne, ha egyre inkább átvennénk a mediterrán országok szokásait, és ráérősen reggeliznénk, mellőzve az adalékanyagokkal dúsított bolti ételeket.
Bisztró Újpest központjában
Nem hiszem, hogy túl sokan vannak, akik kulináris kalandozásuk helyszínéül éppen Újpestet választanák, Budapest ezen része mérsékelten híres gasztronómiájáról. Mi mégis találtunk egy gyöngyszemet.
Bécsi szelet és csepeli sör: valami készül a Nagykörúton
Többszörös díjnyertes kisüzemi sörök és hozzájuk illő, frissen készülő ételek várják a vendégeket az új Rizmajer Sörházban, a belváros szívében, ahol Csepel legendás sörfőzője nyitott világszínvonalú, három szintes sörözőt.