Jó előre figyelmeztettek ismerőseink, hogy időben foglaljunk asztalt az alig 700 lelket számláló rétsági település éttermében, mert a Hármaskönyv Fogadóban soha egy gombostűt nem lehet leejteni! Gondoltam, ez egy kis túlzás, de mint kiderült, ez nagyon is valós tény!
A kedves, közvetlen fogadtatás mellett, csodás, gazdag étlapot olvashattunk. Mint kiderült, Márton-napi kínálataikat már napok óta keresik. Természetesen mi is „libára hajtottunk”… Íme, amiért el kell menni Alsópeténybe:
Előételként mindenképp libamájat ajánlanék.
Van, aki már ettől is jól lakhat! A hideg libamájat zsírjában lila hagymával és zöldpaprikával salátaágyon tálalják. A zsírt egy kis tálkában külön adják. Hozzá pirítóst kínálnak. A máj ízletes, puha, csak úgy omlik az ember szájában!
A levesek közül nézzünk két helyi különlegességet is!
A Márton-napi libaleves gazdagon lúdgége tésztával nagyon ízletes, ahogy mondani szokták,ettől még a beteg is meggyógyul.
A Petényi gúnár raguleves zúzával, nyakkal és májjal sokkal tartalmasabb. Úgy találsz meg benne mindent, ahogy ígérik. Mások ezzel telnek már úgy el, hogy csak egy kis újbor csúszik le utána.
A sólet hagyományos ételnek tekintendő, de ahogy a libacombbal és a főtt tojással tálalják a Hármaskönyvben, az minden elképzelést felülmúl! És a látvány…
Van ezenkívül libára komponált sült, párol, rántott variáció, fatányéros libamájjal, töpörtyűvel és kacsamell filével, liba zúzapörkölt hagymás törtburgonyával, ludaskása párolt és bajor káposztával. Kapható többféle menü egy pohár borral, de készítenek kívánságra is különböző fantázianevű egy, illetve kétszemélyes vagy éppen családi tálakat. Íme példának az egyszemélyes Dagobert tál: sült libacomb, rántott hízott libamáj, párolt libamellfilé, rántott pecsenye kacsamáj zöldségekkel, ludaskásával, sült burgonyával… Bevallom, ezt csak ketten tudtuk megenni!
Azért most senki ne induljon azonnal Alsópeténybe, mert a Hármaskönyv Fogadó hétfőn, kedden szünnapot tart, és bizony utána is előre kell asztalt foglalni! A libáról azonban még senki nem maradt le, mert 24-éig tart a Márton-napi kavalkád, és ha akkor sem sikerül, akkor is marad egy csomó ínycsiklandó fogás, amiből alig tudsz majd választani! Jó étvágyat!
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!