Életforma.hu

GASZTRO

Pompás libaláz Nógrádban

Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Jó előre figyelmeztettek ismerőseink, hogy időben foglaljunk asztalt az alig 700 lelket számláló rétsági település éttermében, mert a Hármaskönyv Fogadóban soha egy gombostűt nem lehet leejteni! Gondoltam, ez egy kis túlzás, de mint kiderült, ez nagyon is valós tény!

A kedves, közvetlen fogadtatás mellett, csodás, gazdag étlapot olvashattunk. Mint kiderült, Márton-napi kínálataikat már napok óta keresik. Természetesen mi is „libára hajtottunk”… Íme, amiért el kell menni Alsópeténybe:

Előételként mindenképp libamájat ajánlanék.

Van, aki már ettől is jól lakhat! A hideg libamájat zsírjában lila hagymával és zöldpaprikával salátaágyon tálalják. A zsírt egy kis tálkában külön adják. Hozzá pirítóst kínálnak. A máj ízletes, puha, csak úgy omlik az ember szájában!

A levesek közül nézzünk két helyi különlegességet is!

A Márton-napi libaleves gazdagon lúdgége tésztával nagyon ízletes, ahogy mondani szokták,ettől még a beteg is meggyógyul.

A Petényi gúnár raguleves zúzával, nyakkal és májjal sokkal tartalmasabb. Úgy találsz meg benne mindent, ahogy ígérik. Mások ezzel telnek már úgy el, hogy csak egy kis újbor csúszik le utána.

A sólet hagyományos ételnek tekintendő, de ahogy a libacombbal és a főtt tojással tálalják a Hármaskönyvben, az minden elképzelést felülmúl! És a látvány…

Van ezenkívül libára komponált sült, párol, rántott variáció, fatányéros libamájjal, töpörtyűvel és kacsamell filével, liba zúzapörkölt hagymás törtburgonyával, ludaskása párolt és bajor káposztával. Kapható többféle menü egy pohár borral, de készítenek kívánságra is különböző fantázianevű egy, illetve kétszemélyes vagy éppen családi tálakat. Íme példának az egyszemélyes Dagobert tál: sült libacomb, rántott hízott libamáj, párolt libamellfilé, rántott pecsenye kacsamáj zöldségekkel, ludaskásával, sült burgonyával… Bevallom, ezt csak ketten tudtuk megenni!

Nem tudom, korának megfelelően Verbőczy uram milyen ételek mellett írta meg joggyakorlati könyvét, de remélem, ő is ivott hozzá egy kis újbort, mint ahogy mi. A Gere-féle friss bor pompásan illett a „libaságokhoz”. Köszönjük Kollár János séf költeményeit!

Azért most senki ne induljon azonnal Alsópeténybe, mert a Hármaskönyv Fogadó hétfőn,  kedden szünnapot tart, és bizony utána is előre kell asztalt foglalni! A libáról azonban még senki nem maradt le, mert 24-éig tart a Márton-napi kavalkád, és ha akkor sem sikerül, akkor is marad egy csomó ínycsiklandó fogás, amiből alig tudsz majd választani! Jó étvágyat!

Kép: László Márta

Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki! 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.