Liba cikkek

Márton-napi libaleves gazdagon
Közeledik a Márton-nap és vele együtt a Márton-napi finomságok ünnepe. Ki ne szeretné a libahúsból készült laktató fogásokat. Kezdésnek jöjjön egy kiadós libaleves.

Márton-napi libaleves
Pénteken Márton nap lesz, ezért, hogy legyen időtök bevásárolni, felkészülni, most megadjuk az első fogás receptjét. Annál is inkább, mert a leves az úgy jó, ha van ideje összeérni, ezért nyugodtam megfőzheted már ma, de legkésőbb holnap állj neki!

Pompás libaláz Nógrádban
Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Liba és alma, avagy egy libának kettő is van
Az a helyzet, hogy egy libának kettő lába van, és ehhez a kettő lábhoz tartozik kettő comb. Nem viccelek, keressetek rá, ez így van – állítja Steffel Csaba. Na már most, egyet már megevett, tehát maradt egy, amit akár el is ajándékozhatott volna, de ő inkább egy új variációt, egy új receptet ajándékozik nektek – négy éhes szájhoz.

Így borul az újbor a liba nyakába
Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja elevenedik meg a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján november 9-10-én. Idén a vadászok védőszentjének november 3-ai ünnepnapjához is kapcsolódik a múzeum - solymászokat, vadászokat és halászokat lát vendégül. A Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. Őszbúcsúztató koncertek, gólyalábasok, mesék és táncház színesíti a programot

Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!

Liba, labda, Lysistrate
Ezen a hétvégén mindenki talál magának programot! Mártonra ehetünk libát, kóstolhatunk újbort, de elázni nem mi, hanem világhírű pólósaink fognak. Ha megszáradtunk, beszéljünk, avagy énekeljünk a nőkről, ajánlok egy remek koncertet! Tedd magad szabaddá!

Karácsonyi süt liba sárgabarackkal
A liba mindig jó! Ünnepekkor pedig egyszerűen maga a csoda! Ezt a receptet én kísérleteztem ki, és hagyományosan ilyenkor kerül az asztalra! Ne félj, ha már lekéstél, jó lesz jövő karácsonykor is, vagy a tavasszal. vagy a nyáron, vagy az ősszel...

Bakonyi libazúza
A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!
Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.
Mári nénje tejfölös-almás libalevese
Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.
Márton napi libaburger édesburgonyával sütve
Ha szeretnéd a Márton-napot olyan libaétellel ünnepelni, ami nem szokványos, ajánljuk Marton Adrienn receptjét, ezt a rendhagyó libaburgert. Nem csak csábító, de egészséges is!
Tarolnak a libák a hétvégén
A hét végén van Márton-nap, amikor a hagyományt követve libahúst szükséges fogyasztani. Aki nem akar otthon bíbelődni a főzéssel, menjen fesztiválra, ott most biztosan talál libasültet.
Márton-napi készülődés Adrinál
Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben
Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat.
Libaleves Márti asztalánál
Minden ünnepi asztalon megállja a helyét az én libalevesem! Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, bármikor kellemes! Én például a karácsony másnapi ebédhez is ezt szoktam tálalni! Kis ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Vágj bele bátran!
Lassan sült libacomb
Ez a sült úgynevezett konfitálással készül, ami manapság igen divatos szakszó lett, de ne dobjuk magunkat hanyatt tőle olyan könnyen, ez ugyanis egy ősi tartósítási eljárás. Annyit tesz, hogy a sütésre szánt húst viszonylag alacsony hőfokon sütjük órákon át, ettől a hús isteni puha lesz, és amit nem használunk fel belőle azonnal, azt a zsírral légmentesen befedve hetekig, hónapokig tárolhatjuk a hűtőben, vagy a hideg kamrában.
Libaaprólék leves
Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.
Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan
Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni - a kísértést kivéve...
A liba és az újbor ünnepe
November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.
Falusi libazúza pörköltöm
Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább - amúgy "libásan". Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!
Libasorban irány a Vajdahunyad Vár!
Libából készült finomságokkal, Márton-napi játszóházzal és libasimogatóval is várják a negyedik, ingyenes Márton Napi Libafesztivál látogatóit a Vajdahunyad Várban 2015. november 13-15. között.
Libamell brokkolimártással
Ehhez a recepthez semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükség. A sok jól ismert alapanyag együtt isteni lesz!
Kapros libaaprólék-leves
Bár Márton nap már éppen elmúlt, a libáról azért nem érdemes lemondani. Az aprólék is finom és nem is olyan borsos az ára.
Mustban pácolt libacomb
Márton napján libát kell enni a hagyomány szerint, aki nem teszi, éhezik jövőre. Ha pedig már ünnepi liba, legyen valami különleges, őszi hangulata!
A nap, amikor enni, inni kell
A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.Bár a hagyomány a római időkre nyúlik vissza, sok helyen ma is ünnepelnek.
Mi köze Mártonnak a libához?
Mindenki tudja, hogy ilyenkor libát kell enni, de vajon mi köze az ókori szentnek a madárhoz? Miért éppen liba? És azt tudtad, hogy Szent Márton itt született a mai Magyarország területén?
Liba erőleves, töltött libanyak, serpenyős libacomb
Hétvégi ajánlatunk: Liba erőleves, töltött libanyak, serpenyős libacomb, s hozzá zamatos, üde újborok...Gyorsan elkészülő pompás ebéd, vagy vacsora lehet bármelyik.
Márton-napi mulatság a Vajdahunyadvárban!
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum "Libabőr és borvirág" címmel nagyszabású családi programot szervez 2011. november 12-én 10-20 óráig! Ludas falatok, zene, mese, tánc, tollfosztó, Márton-napi játszóház, kézműves programok, finom borok és vidám őszi hangulat várja látogatókat a városligeti Vajdahunyadvárban!
Fenséges libás receptek ünnepekre
Sokáig nem tudtam rendesen libamájat sütni, se ludaskását készíteni. Mert nem könnyű! A libaaprólék leves és a libamájas csirkemell azonban mindig fenségesen sikerült. Íme!
Márton nap a múzeumban,"liba áldozattal"
Az idén először megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Éjszakáján zenével, tánccal, libasülttel, finom borokkal várják látogatóikat Márton-napot ünnepelni! Szeretettel várnak kicsit és nagyot egyaránt november 14-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba!