Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj
Elkészítés:
A hájat 3-5 centis kockákra vágjuk, ez ízlés kérdése, ki milyen nagyságú töpörtyűt szeret. Egy magas falú serpenyőbe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy a háj feléig érjen. Forrásba hozzuk, majd kis lángon kiolvasztjuk a zsírt, ez akár egy-másfél órát is igénybe vehet. Ennyi idő alatt a víz elpárolog, a zsír nagy része kiolvad, a töpörtyű pedig szép színt kap. Leszűrjük, a zsírt hűlni hagyjuk, a töpörtyűt azonban még sütjük kicsit a serpenyőben, időnként megkeverve. Amint sötétedésnek indul, és már kopogós, lekanalazzuk az újfent keletkezett zsírt, majd fogunk egy jó nehéz serpenyőt, rátesszük a töpörtyű tetejére - amelyek akkor még az első edényben vannak, amelyben készülnek -, teszünk rá egy-két súlyosabb konzervet, lepréseljük, és még néhány percig sütjük. Eztán papírtörlőre szedve hagyjuk langyosra hűlni.