Márton nap cikkek

Sült libacomb krumpligombóccal és vörösboros káposztával
Jöhet egy finom sült libacomb? Persze, hiszen még mindig nincs vége a Márton-napi dorbézolásnak. De ezt a receptet nem csak eme nevezetes ünnep alkalmával lehet fogyasztani, bármely vasárnapi ebéd kiváló főszereplője lehet.

Ha Márton-napon nem esik a hó, akkor kemény tél várható - Márton-napi szokások
A Márton- nap nem csak az evésről és ivásról szól. De persze mindez bizony jó nagy részét alkotja ennek az ünnepnek. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót erről az ünnepről.

Márton-napi hideg libamáj zsírjában
November 11-én ünnepeljük Márton-napját, és bizony az, aki ezen a napon nem eszik libát, meg lehet hogy egész évben éhen marad. Jöhet akkor egy fenséges Márton-napi fogás? Mit szólnátok a hideg libamájhoz zsírjában?

Márton-napi libaleves gazdagon
Közeledik a Márton-nap és vele együtt a Márton-napi finomságok ünnepe. Ki ne szeretné a libahúsból készült laktató fogásokat. Kezdésnek jöjjön egy kiadós libaleves.

Lúdláb torta
Mint tudjuk: aki Márton napkor nem eszik libát, egész évben éhezni fog. Nos, mi gondoltunk azokra is, akik nem szeretik a hús, nekik itt van egy kis lúdláb torta.

Márton-napi libaleves
Pénteken Márton nap lesz, ezért, hogy legyen időtök bevásárolni, felkészülni, most megadjuk az első fogás receptjét. Annál is inkább, mert a leves az úgy jó, ha van ideje összeérni, ezért nyugodtam megfőzheted már ma, de legkésőbb holnap állj neki!

Pompás libaláz Nógrádban
Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel
Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!

Márton-napi libacomb Max konyhájából
Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.

Fűszeres libamell hagymás zellerraguval, kukoricakásával
Márton-napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami nem mellesleg a melle volt. Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.
Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.
Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!
Aranyhasú mangábé született Budapesten
Rendkívül ritka majomfaj szaporodott a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A nyugat-afrikai erdőségekben honos aranyhasú mangábéból alig található egy-egy példány az állatkertekben. Még óriáspandát is több helyen tartanak, mint aranyhasú mangábékat. A faj vadonbeli egyedszáma ismeretlen, de az biztos, hogy őshazájában ritkulóban van.
Liba, labda, Lysistrate
Ezen a hétvégén mindenki talál magának programot! Mártonra ehetünk libát, kóstolhatunk újbort, de elázni nem mi, hanem világhírű pólósaink fognak. Ha megszáradtunk, beszéljünk, avagy énekeljünk a nőkről, ajánlok egy remek koncertet! Tedd magad szabaddá!
Michelin-csillag ragyog a 100 éves Gellértre
Ez egy igazi ínyenceknek szóló hír! Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes head chefje ezúttal a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiváljának - úgymond - díszvendégeként a fesztivál exkluzív eseménye, a Lakosztályétterem vendégeit varázsolja el fine dining ételsorával és a hozzá tartozó borválogatással.
Bakonyi libazúza
A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!
Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.
Márton napi libaburger édesburgonyával sütve
Ha szeretnéd a Márton-napot olyan libaétellel ünnepelni, ami nem szokványos, ajánljuk Marton Adrienn receptjét, ezt a rendhagyó libaburgert. Nem csak csábító, de egészséges is!
Tarolnak a libák a hétvégén
A hét végén van Márton-nap, amikor a hagyományt követve libahúst szükséges fogyasztani. Aki nem akar otthon bíbelődni a főzéssel, menjen fesztiválra, ott most biztosan talál libasültet.
Márton-napi készülődés Adrinál
Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben
Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat.
Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon - itt a nagy BUMM!
Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS - egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük!
Libaaprólék leves
Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.
Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan
Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni - a kísértést kivéve...
A liba és az újbor ünnepe
November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.
Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort!
Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak.
Beköltöznek a gasztroszentek a Gellértbe
Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.
Elégedett borászok a Dél-Balatonon! Irány a régió!
Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont az újborok bemutatójának. A régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát.
Libasorban irány a Vajdahunyad Vár!
Libából készült finomságokkal, Márton-napi játszóházzal és libasimogatóval is várják a negyedik, ingyenes Márton Napi Libafesztivál látogatóit a Vajdahunyad Várban 2015. november 13-15. között.
Bemutatkozik Olivér és a Király leánykája!
Nincs programod hétvégére? Kóstolgass Bujdosó-féle újborokat a hétvégén Szentendrén. Az idei év első kortyait a skanzenben mutatja be a család nagyközönségnek.
Jónak ígérkezik az idei bor
A Márton napi újborok kóstolása mellett azért van bőven tenni valójuk a bortermelőknek. A napokban megkezdődött a késői szüret a Badacsonyi borvidéken.
Mustban pácolt libacomb
Márton napján libát kell enni a hagyomány szerint, aki nem teszi, éhezik jövőre. Ha pedig már ünnepi liba, legyen valami különleges, őszi hangulata!
A nap, amikor enni, inni kell
A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.Bár a hagyomány a római időkre nyúlik vissza, sok helyen ma is ünnepelnek.
Mi köze Mártonnak a libához?
Mindenki tudja, hogy ilyenkor libát kell enni, de vajon mi köze az ókori szentnek a madárhoz? Miért éppen liba? És azt tudtad, hogy Szent Márton itt született a mai Magyarország területén?
Márton-napi mulatság a Vajdahunyadvárban!
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum "Libabőr és borvirág" címmel nagyszabású családi programot szervez 2011. november 12-én 10-20 óráig! Ludas falatok, zene, mese, tánc, tollfosztó, Márton-napi játszóház, kézműves programok, finom borok és vidám őszi hangulat várja látogatókat a városligeti Vajdahunyadvárban!