Életforma.hu

GASZTRO

Márton-napi libacomb Max konyhájából

Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.

Kis zsebeket vágtam a húsba, és abba fokhagymadarabokat dugdostam. Sóztam, borsoztam, de csak a húsos felét. Forró serpenyőben, egy kis kanálka olajon, (tényleg csak egy pici, annyi hogy ne kapjon le az első comb bőre) szépen lepirítottam bőrös oldalát, majd a másik felét, kivettem a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékban 1/2 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát lesütöttem.

Tűzálló tálban olvasztottam 20-30 dkg libazsírt (tudom, hogy egészségtelen, meg pfúj, meg koleszterin, de így nem szárad ki a hús sülés közben), ráöntöttem a serpenyőből a hagymákat, és belefektettem a combokat. 160-170 c-os sütőben alufólia alatt, kb. egy órát sütöm, majd leveszem a fóliát, és pirítom még egy kicsit, mondjuk úgy 20 percet. Nagyon sok függ a liba korától, ezért az óra letelte után megböktem egy hegyes késsel, és már akkor is puhának tűnt, de biztos ami biztos. Hagyom kihűlni a zsírban, és elteszem a kamrába hűvösre, és majd Márton-napján tálalom. Köretként rozmaringos krumplit tálalok házi cékla salátával.

Megörökítem egy üveg friss idei borral, mert tudjátok:  "aki Márton-napján libát nem eszik, az jövőre éhezik, aki újbort nem iszik, az biza jövőre szomjazik"!!!!

Jó étvágyat kíván: Max!

Libacombok, Kép: László Márta

Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!  


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.