Életforma.hu


Sajtos-sonkás pogácsa

Sajtos-sonkás pogácsa 

Ez a túrós-sajtok rudacskák „alakváltozása”. Egy kicsit átszabtam, megvariáltam, és a szezonhoz méltóan elrejtettem benne egy kis medvehagymát is.Ha nincs medvehagyma, akkor lehet póré vagy újhagyma – tanácsolja Max.
Sonkás-sajtos rakott tészta

Sonkás-sajtos rakott tészta 

Keresgéltem a fagyasztóban, és találtam egy adag főtt sonkát, amit még húsvét után rejtettem el. Kiolvasztottam, és közben átvariáltam Anyukám sajtos makaróniját – írja Max. Ez lett belőle.
Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással

Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással 

Régi étel, a megszáradt, szikkadt csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést - írja Max.
Barna sörben párolt csülök

Barna sörben párolt csülök 

Jellemzően ünnepi étel, de megállja a helyét egy vasárnapi ebédnél is. Jól illik hozzá a knédli vagy a szalvétagombóc, de egy szelet puha, fehér kenyérrel is vállalható. Cseh szomszédaink kedvence, nem véletlenül!
Bagett - tervezet

Bagett - tervezet 

Először olyannak akartam, mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet… Az alaptészta, egy jolly-joker, mert ebből szoktam zsúrkenyeret és kiflit is csinálni. Nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))
Vagdalttal töltött minicipó

Vagdalttal töltött minicipó 

Maradt a hűtőben egy kis házi húskenyér (sertés dagadóból), amit már senki sem akart elfogyasztani. Kicsit sokat sikerült csinálni, így érthető. Átalakítva, új formát nyert, és persze nem kell mondanom, így hamar elfogyott. Vacsorára gondoltam, de a programváltozások miatt, másnap ebéd lett belőle. Meg kell állapítani, jót tett neki az egy éjszaka pihenés. Megsütöttem, de csak addig, míg a sajt következett volna. Kihűtöttem, hidegre tettem, majd másnap a sütőben rásütöttem a sajtot, így át is melegedett.
Gyors, serpenyős vadászpecsenye

Gyors, serpenyős vadászpecsenye 

Remek vacsora vagy egy gyors ebéd? Bármelyik lehet. Tetszés szerint variálhatóak az alapanyagok, és tényleg gyorsan készen van. Én jobban szeretem csirkecomb vagy pulykacomb filéből. A tejszín helyett felönthetjük kókusztejjel vagy más növényi „tejföllel”. Max megint meglep bennünket!
Paradicsomos halas saláta

Paradicsomos halas saláta 

A téli hideg, szürke napok után, ilyenkor már kívánjuk a zöldet, a salátát. Ez egy egyszerű változat, és szerencsére már sokféle, jó minőségű paradicsomos halat lehet venni (vagy csinálni). Sok zöldséggel feldobva, akár egy könnyebb vacsora is lehet.
Almás-ananászos csirkesaláta Maxtól

Almás-ananászos csirkesaláta Maxtól 

Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet, a ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével. Max szerint bárhogy variálható, egy biztos a lányának ez a kedvenc salátája.
Sajtos burgonyakrémleves

Sajtos burgonyakrémleves 

Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni. Max szerin t ezt kortyolgatva pompásan telik majd a délután.

Édes-csípős afrikai harcsa 

Sokszor találkozunk ezzel a felhívással, de igazából ez mondat mindig elsikkad. Amúgy meg milyen halat? Itt van például az afrikai harcsa. Tömör a húsa, nincs iszap íze, bátran lehet sütni, főzni, párolni. Érdemes kipróbálni, megkóstolni. Ezt a finomságot tálalhatod párolt rizzsel vagy zöldsalátával - ajánlja a maxkonyhaja.hu!

Harcsa halkrém-leves sült paradicsommal 

Krémes, tartalmas leves, ízletes halból, hozzá a (házi) sült paradicsom édeskés íze: ismét egy igazán egyszerű alternatíva a friss halfogyasztására. Azt gondolom, érdemes kilépni a halászlé, rántott hal és halpaprikás aranyháromszögből. Szerencsére, egyre több helyen elérhetőek a friss halfilék, és ebből könnyedén készíthetünk remek fogásokat. Készíthetjük pontyfiléből, balinból vagy éppen nagyobb keszegből is.

Omlós csokis almatorta 

Hol vannak már azok az idők, amikor például csak zsíros töltött káposzták kerülhettek az ünnepi asztalra! Sőt! Már ahhoz sem kell konyhatündérnek lenni, hogy minden fogást ügyesen átvariáljunk - már csak sudár alakunk kedvéért is. A maxkonyhaja.hu éppen ebbe sorba illeszkedik bele ezzel az ünnepi desszerttel. Minden alkalomra tökéletes! Előkészíthetjük, frissen és langyosan tálalhatjuk!

Töltött burgonyahajó 

Könnyen és gyorsan elkészíthető. Olyan recept, amiben felhasználhatjuk a hűtőben tárolt maradékokat, de akkor is jó, ha éppen, csak egy egyszerű ebédre vágyunk. Használhatunk kisebb burgonyákat is, akkor akár egy falatozós, beszélgetős este része is lehet - írja a szerző: Somogyi Zoltán Max.

Tojásleves franciásan 

Hasonló a mi savanyú tojáslevesünkhöz, de itt a fanyar ízt mustárral hozzák létre. Nem bonyolult a recept, de nagyon ízletes, és különleges ételt tudunk készíteni. Kicsit savanykás, de testes, laktató leves, eltérve a megszokott ízektől. Igazi finomság Max konyhájából.

Bajor(os) krém (camembertes) kőrözött 

Nagyon régen kóstoltam a bajor(os) krémet, még Németországban. A kóstolásnál elmesélték az apróbb, ám fontos részleteket. Csak érett sajtból készítik, és legalább 3 féléből. Sózott házi vajat használnak, frissen zúzott színes borsot és fehér hagymát, amit lereszelnek. Hideg helyen legalább egy éjszakát érlelik. Max konyhájában ezt újragondolta, és ez lett belőle! Bomba jó!

Békebeli, egyszerű kávésütemény 

Könnyen elkészíthető, puha, foszlós tészta. Igazi, békebeli recept, nincs benne semmi mesterséges adalék. Kínálhatjuk kávézáshoz, forró csokihoz vagy kakaóhoz, de magában is isteni. Ezt ajánlom a maxkonyhaja.hu oldalról egy jó kis délutáni teához, kávéhoz vagy egy pohár tokajihoz!

Kinder tejszelet 

Vannak vonzalmak amik elsőre kialakulnak, nyilván erre mondják azt hogy "szerelem első látásra", bár ez már egy kicsit közhely lett. De nézzük a tényeket ez hogy is történt. Pénteken reggel megvettem az aktuáliskonyhai újságot, de persze nem néztem bele, csak beletettem a vásárlós kosaramba. Aztán később eszembe jutott, de csak egy dolgon akadt meg a szemem, ezen a sütin. Már akkor tudtam, bűnös viszonynak nézünk elibe... Max nem csalódott.

Bankkártyával született a hercegnő koronája 

Nem kell hozzá más, csak egy bankkártya és egy kis, hegyes kés. A kártyát alaposan elmostam, és leszárítottam. Nem csináltam nagy tésztát, a mini kürtös kalács tésztát feleztem el, egy kicsivel több élesztőt tettem bele. Így lett nyolc szép korona. Lehet ajándék is! A tésztát ízesíthetjük nyugodtan, az eredeti ánizsos volt, én fehérborban érlelt, szárított citrus héjat tettem bele -árulta el konyhai titkait Max. Isteni hozzá például egy tokaji bor!

Rakottas kínai kel 

Végtelen a variálhatósága a darált húsnak. Közülük is a pulykára ájul derék házi szerzőnk. Íme, Max húsos rakottasa, amit derekasan felturbózott egy kis káposztával…És milyen jól tette!

Az igazi foszlós fonott kalács 

„Régi vágyunk volt egy olyan igazi "békebeli", foszlós fonott kalács készítése. Sokszor csinálunk kalácsot, de megmondom őszintén, így még egyik sem sikerült. Alapja az általam oly sokszor említett kalács recept, de némi módosítással, ezért újra begépelem.” Egy részletet olvashattatok Somogyi Zoltán Max blogjából.

Húst ide, de sokat és daráltat! 

Nagyon jó dolgokat lehet kihozni a darált húsból - lehet akár sertés apróhúsból, lehet karaj, lehet lapocka, de az igazi kedvenc a darált pulyka combfilé. Már csak azért is mert talán nem övezi valami nagy tisztelet a pulyka combot, látjuk néha főzve-füstölve, de az átlag ember tart tőle, mondván sok vele a macera, és nem gazdaságos. Pedig dehogynem: itt Max kedvence, a húsos makaróni.

Fűszeres camambert-tel töltött táska 

Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel. A gyereknek is pompás uzsonna lesz belőle!

Grillezett garnélarák a bulidhoz 

Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni. Mehet a grillre, de egy serpenyőben is elkészíthető. Salátával igazi mediterrán ebédet tudunk tálalni.

Csőben sült karfiol hamis besamel-mártàssal 

Könnyen elkészíthető, egyszerű, de ízletes étel - állítja Max! A hamis besamel-mártásnak kicsit kevesebb a szénhidrát tartalma, és egyszerűen elkészíthető. Alkalmazható az igazi besamel helyett nyugodtan!

Márton-napi libacomb Max konyhájából 

Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.

Zalai gombás ludaskása 

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Sport szelet Maxtól 

Ez a sütike Max barátunk régi szerelme. Sokat kerülgették egymást, mert többször is szembe jött vele különböző gasztrooldalakon. Amikor annak idején azon töprengett, mit is készítsen blogja első születésnapjára, Andi szomszédjánál ráakadt a sütés nélküli desszertek között. Remélhetőleg a viszony azóta is tart… Meglátod, a lurkók imádni fogják!

Fritatta, vagyis olasz rántotta, sütőben sütve 

A fritatta könnyű állagát a hozzáadott tejszínnek és a sütőben, egyenletesen, minden oldalról kapott hőnek köszönheti. Van, aki meghatározza a tojás-tejszín arányt, de működik megérzésre-szemre elve is.

Egyben sült, omlós tarja 

Puha, omlós egyben sült tarja. Sokat gondolkozom arról, hogy miért a karajt és a combot favorizálják az emberek, amikor még annyi ízletes, de valamiért elértéktelenedett hús van még azon az állaton. Miért mellőzünk egy jó tarját, vagy császárvéget? Na, nézzük azt a tarját! A megoldást a sütőzacskó jelentette a megégés ellen!

Francia tejszínes fokhagyma krémleves 

Amikor egy leveshez nem kell tasak… Elképesztő, hogy mi mindent fordítanak le az élelmiszergyártók az instant megoldásra. Azt hiszem, ami nagyon meglepő volt számomra, az a bögrés-mikrós süti volt. Szóval azért ahhoz nem kellett különösebb gasztronómiai tudás, de mégis sikerült egy alutasakot körévarázsolni. Nyilván, tudja a multi, hogy mibe feccöl bele súlyos pénzeket. Pestiesen szólva ki van ez találva. Biztosan látják azt a vásárló közönséget, aki meg is fogja venni. Somogyi Zoltán Max ezért úgy döntött, akkor itt egy leves, amihez nem kell semmi különös tasak, csak egyszerűen el kell készíteni.

Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves 

Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) leves kell ennem. Szeretem. Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves. Somogyi Zoltán Max igazán kellemes finomságot ígér nekünk!

Mediterrán zöldséges halleves 

Akkor ismét tegyünk azért, hogy több hal fogyjon! Ez a recept egy andalúz tapas-bárból származik, kicsit átírva a hazai lehetőségekre. Meg lehet vele mutatni a hal ezernyi arcát, és azt hogy van a halászlén kívül is halleves. Érdemes tömör húsú hallal dolgozni, és amikor az edénybe kerül, akkor már csak óvatosan keverjük, de inkább rázogassuk.

Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves 

Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) is kell ennem levest! Szeretem! Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves, mint például ez – ajánlja receptjét Somogyi Zoltán Max.

Almakrémleves 

Imádom a hideg konyhát. A sok hideg ételt is, és azt is, amikor a hűvös borongós esős őszi napon bemegyek a konyhába, begyújtom a gáztűzhelyt, és valami készül… Maxék is tombolnak az isteni almákban, ezért került most a mi menünkbe is ez a finomság, hiszen még itt a kánikula!

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon 

Azért vannak a jó barátok...(is), hogy eszembe juttassák, ha egy ételt régen készítettem - írja Max. Így van ez a muffinsütőben sült, baconba (jelen esetben császárszalonnába) tekert fasírt golyókkal. A módszer nem új, már többször készítettük, csak valahogy mostanság elfeledtük. De amikor D. Gabinál megláttam, ismét az eszembe jutott, és el is készítettem. A lényege az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.

Egyből kettőt, avagy a leves és a sült kacér násza 

Régi módszer ez nálunk, hogy a húsról lefőzünk egy levest, majd a leveshúst lesütjük sok zöldséggel és egy kis tejföllel. Ezt szoktam én válságos ételnek hívni, mert azért jót tesz az ember pénztárcájának, hogy egy alapanyagból kihozza az egész ebédet. Max konyhájában így takarékoskodnak!

Főzött vaníliafagylalt – otthon 

Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vaníliafagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik nehéznek elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakácskönyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a ma sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhetők anyagok.

Burgonyás-kukoricás krémleves 

Ez ismét egy húsmentes, könnyű zöldségleves. Azt gondolom, változatosan is lehet leveseket készíteni, ne csak a húsleves, gulyás és társaiban gondolkozzunk – ezt javasolja barátunk, Max! Szerintem fogadjuk meg!

Zöldséges burrito 

Tipikus zöldséges tex-mex stílusú étel. Jól hasznosítható benne a maradék, pl. akár egy húslevesben megfőzött zöldségből. A töltelék tetszés szerint módosítható, akár hússal is gazdagítható.

Sárgabarack chutney 

Fűszeres indiai mártás, adhatjuk grill húsokhoz, vagdalthoz vagy szendvicsbe. Idén igen jó termés sikeredett, a befőzés melletti is érdemes elkészíteni ezt a finomságot. A frissessége, a keleti ízvilág pikánssága jól kiegészítik egymást. Jól illik csirkéhez, rizs ételekhez, hamburgerhez. Hangolhatjuk lágyra vagy csípősre, ki hogy szereti. Eltehetjük üvegbe, a hosszú téli estékre.

Forrázott, kapros uborka 

Forrázott, kapros uborka Gizi mamától. Történt ugyanis, hogy a minap a kedvenc ABC-mben, a zöldséges részen találkoztam Gizi mamával. Róla annyit kell tudni, hogy a gyenesi Termelői Piac egyik oszlopos tagja, a csodás rétesek és lekvárok készítője. Kérdezte mit vásárolok. Mondom kaprot a Sváb kovászos uborkához. Nem jó kapor ez, nem magyar, nincs se íze, se bűze - közli velem Gizimama. Pénteken megyek le a piacra, viszek én neked jó magyar kaprot innen, az alsókertből. Azzal lehet jó forrázott uborkát csinálni, az ropog, nem puhul meg teljesen. És el is sorolta a forrázott uborka hozzávalóit, és készítésének módját.

Karfiol steak, hamis aioli mártással 

Kalandozás a mentes, könnyedebb világba! Ez is rendezvényre, vendégeknek készült, és fel is került a táblás ajánlatok közé. Azt mondták a húsmentes étkezést folytató vendégeim, hogy általában grillezett zöldséget (nem tudom, miért hívnak egy olajozott rostlapon/serpenyőben meggyalázott zöldséget grillezettnek, ahol mondjuk előtte egy termetes marha steak készült), vagy párolt zöldséget tudnak enni. Opció lehet még a saláta is. A húsmentes étkezés okai lehetnek egészségügyi, vallási, vagy a leggyakoribb a „fejbenvan a baj”. De tudni kell kezelni, és tudjuk, legjobb vendég a hálás vendég. Tehát akkor íme: a karfiol steak. Max konyhája ezt is tudja!

Kínai zöldségleves Maxtól 

Ez itt Max egyik kedvenc keleti levese. Sokféle zöldséggel, egy kis halszósszal megbolondítva, tökéletes gyors leves. Arra figyeljünk, az elkészült levest már ne forraljuk, mert a keményítő összetörik, elveszti a hatását!

Zöldséges-sonkás tésztasaláta 

Vannak időszakok, amikor csak ilyeneket ennék. Simán magában, vagy egy kis són sült csirkével, vagy egy kis sült hallal... Ezernyi variáció, laktató, vacsira, a maradék mehet másnap ebédre. Ez Somogyi Zoltán Max mai ajánlata.

Sertésborda bakonyi módra 

Nagyon megörültem, amikor a maxonyhaja.hu segítségemre volt e klasszikus recept elkészítésekor. Rég adósa voltam már ugyanis az olvasóknak az igazi bakonyival! Egy jó kis dödöllével az igazi! Egyszerűen szuper!

Grill a konyhában, ha esik... 

Szép idő, jó idő, napsütés és grillezés. Mert egy finoman bepácolt húsnak nincs is párja kerek e világon, mellé valami egyszerű grillköret, amit akár tárcsán is összedobhatunk. Szép idő, napsütés... ma pont ilyen idő volt, ...az esőt leszámítva...

..egy tál dödölle, ettél belőle?... én igen! 

Huh, mennyiszer mondtuk a mondókát annak idején. Most meg mennyire szeretjük! Dödölle, köret, de alkalmas egytálételként is. Származását tekintve, valahol Vas-Zala megye határán, mi konkrétan göcseji dödölle néven ismerjük, és azt írja a szakirodalom, hogy tejfölös paradicsom salátával pompás nyári vacsora is lehet, de felséges csak simán tejföllel nyakon öntve. Elkészítése izmos munka, jelen esetben úgy határoztuk meg az adagot hogy, másnapra is maradjon, és simán tejföllel fogjuk megenni (még így is maradt belőle!).