- 15 gr olaj
- 15-20 gr só
- 100 gr cukor
- 15 gr vaníliás cukor
- 60 gr vaj
- 270 ml 1,5%-os tej
- 2 db tojás sárgája
- 100 gr rétesliszt
- 260 gr kenyérliszt (BL80)
- 300 gr sima liszt (BL55)
- 11 gr száraz élesztő
- 1 tojás felverve a kenéshez
Elkészítés:
Kalács-alaptészta ( érkezési sorrendben a kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel, robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plussz kelesztést, mert ennyi ideig dolgozik a gép!) Fontos még, hogy minden alkaktrész szobahőmérsékletű legyen, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.
Tehát: tészta program, (1 ó 50 p ). Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré. Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.Kelesztés: 45 perc, 50 C-on, gőzben ( mi a sütőben csináltuk ).
Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm. Vajazva, egy kis házi eper lekvárral és egy bögre igazi főtt kakaóval fogyasztottuk. Nyami-nyami, nagyon finike volt:-)) Jó étvágyat! Max!
Könnyű, levegős tésztájú, egyszerűen elkészíthető sütemény, a legjobb választás tea, kávé mellé. Legjobb, ha a tészta összekeverését robotgépre bízzuk, úgy kapjuk meg az ideális állagot.