- 40-50 dkg garnélarák (mirelit is lehet)
- 1 lime
- 1 citrom
- 2 kisebb csili paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kápia paprika
- friss petrezselyem vagy koriander zöldje
- só, őrölt színes bors
- a sütéshez kevés olaj és bambuszpálcika
Elkészítés:
A rákot szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, a levet, amit kienged, öntsük ki, a rákot töröljük szárazra. A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra, a lime és citrom levét csavarjuk ki. Tegyük a rákokat egy zárható edénybe, szórjuk meg sóval, borssal. A petrezselyem zöldjét vágjuk apróra. A csilit magozzuk ki, és a kápia paprikával együtt vágjuk apró csíkokra. Keverjük össze a paprikákat, a fokhagymát és a citromok levét, majd öntsük rá a garnélákra. Forgassuk össze, és lezárva, hideg helyen érleljük 1-2 órát. A bambusz pálcikákat vágjuk ketté (legyen kb. 20 cm-s), és áztassuk be.
Vegyük ki a rákfarkakat, és csepegtessük le a páclét, de ne öntsük ki. Fűzzünk a rákokból 3-4 darabot a pálcikára. Forrósítsuk fel a grillt, ha rácson sütjük, érdemes egy alufóliát leolajozni, és azon megsütni. Ha grill lapon vagy serpenyőben sütjük, akkor a rákot kenjük le óvatosan olajjal, és úgy süssük meg, oldalankét 2-2,5 percet. Vegyes saláta ágyon tálaljuk, és öntözzük meg a páclével a rákokat. Jól illik hozzá a pirítós.
Olaszországból hoztam az elmúlt nyáron többféle kézműves tésztaféleséget. Az utolsó zacskó mafalda tészta várt feldolgozásra, kapott egy kis garnélás-tejszínes-gombás-sajtos cuccot, a szafttal kellemesen átitatódott. A feltétektől igazán nyárias lett, főleg úgy, hogy Kamillától, a nyúltól loptam egy kis friss bazsalikomlevelet. Ezt apróra vágva frissen rászórtam és jó forrón tálaltam. Ez Pammer Lívia olaszországi képeslapja.