- 30 dkg sima liszt
- 5 dkg puha, sótlan vaj
- 5 dkg cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál ízesítő (ciromhéj, mézes fűszer, ánizs, fahéj, narancsolaj..)
- A lekenéséhez egy kevés felvert tojás, a szórásához porcukor
Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Borítsuk gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük 8 egyforma részre. A darabokból formázzunk gombócokat, majd letakarva kelesszük 20-25 percet. Tegyük a gombócokat egy kemény felületre, és a plasztik kártyát négyszer nyomjuk bele, csillag alakban, annyira hogy érezzük, hogy átvágtuk a tésztát. A bevágott tésztákat tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, és a hegyes késsel hajtogassuk ki a csillag csúcsait, majd fordítsuk ki.
Ha még nincs ötleted az ünnepi menüre, használd bátran Sztana Ferenc, az egyik ismert zalacsányi hotel séfjének ajánlatát – belecsempészve Zala ízeit is.