Életforma.hu


Mogyorós habkoszorú a karácsonyfára

Mogyorós habkoszorú a karácsonyfára 

Nekem mindig a habcsók illata jelzi legelőször a karácsonyt. Nagyanyáink pedig mindig a lehető legegyszerűbb módon készítették a fenyődíszeket. Na, és akkor itt a nagy találkozás: a habcsók és a mogyoró. A derék nyersanyagból készíthetünk sütit csakúgy, mint karácsonyfadíszt. Előnye, hogy már most nekiláthatsz, mert remekül eláll. Nemcsak jól mutat a fán, hanem kortyolhatunk hozzá egy fincsi teát vagy egy pohár tokajit is, hogy teljes legyen az ünnepi hangulat!
Hétnyelven szóló Hétszőlő

Hétnyelven szóló Hétszőlő 

Tokaji íze van a karácsonynak – mondta rendkívül bortisztelő nagyapám, amikor szenteste kibontotta a régen dédelgetett borosüveget. Akkor még nem kaphattam belőle... Mára megértettem, sőt, minden pompás kortyát élvezhettem a Wineglass sajtóklub legutóbbi kóstolóján. Tényleg olyan, mintha egy korty történelmet kóstolgatna az ember.
Bankkártyával született a hercegnő koronája

Bankkártyával született a hercegnő koronája 

Nem kell hozzá más, csak egy bankkártya és egy kis, hegyes kés. A kártyát alaposan elmostam, és leszárítottam. Nem csináltam nagy tésztát, a mini kürtös kalács tésztát feleztem el, egy kicsivel több élesztőt tettem bele. Így lett nyolc szép korona. Lehet ajándék is! A tésztát ízesíthetjük nyugodtan, az eredeti ánizsos volt, én fehérborban érlelt, szárított citrus héjat tettem bele -árulta el konyhai titkait Max. Isteni hozzá például egy tokaji bor!
Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel

Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel 

Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!
Így szeret egymásba a tokaji és a zserbó

Így szeret egymásba a tokaji és a zserbó 

Bár a zserbó eredete kapcsán több elmélet is létezik, a legtöbben Gerbeaud Emilhez, a svájci származású cukrász- és csokoládékészítő mesterhez kötik megalkotását, aki 1884-ben érkezett Magyarországra, hogy betársuljon egy, a mai Vörösmarty téren álló kávéházba. Az omlós tésztalapok közé baracklekvár és diós töltelék kerül, majd a tetejére csokoládé. Kandikó Éva barátnőm tuti receptjét olvashatjátok! És ne feljtsetek el hozzá tokajit kínálni! Megmutatom, milyet!  
Lengyel, magyar, két jó barát

Lengyel, magyar, két jó barát 

Tudjuk a tokaji aszúról, hogy ünnepi bor. Ha pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek ehhez a bortípushoz. Éljen a lengyel származású bejgli és a magyar tokaji megbonthatatlan barátsága! 
Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor 

Így szól a magyar népdal, és tegyük hozzá, különösen igaz ez a tokaji aszúra! Köszöntsük tehát a karácsonyi ünnepek előtt a királyok borát azért is, mert december 10-én önnepeljük az Aszú Világnapját! Ebből az alkalomból ismerjétek meg az Oremus szőlőbirtokot egy különleges tudású borász segítségével. Ha pedig advent idején vagy az ünnepek alatt abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hastaget, hogy megoszthasd az élményt!        
Voltál már nagykövet? Most lehetsz!

Voltál már nagykövet? Most lehetsz! 

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. Most léphetsz diplomata pályára!
Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert...

Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert... 

Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.
Exkluzív borvacsora a Café 57-ben

Exkluzív borvacsora a Café 57-ben 

Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. 

8+1 mennyei páros 

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

Karácsonyi borleves 

A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.

Miért nem iszunk édes bort, és miért kellene? 

Sok előítélet és félreértés övezi az édes borokat, pedig ezeknek igenis helyük lehetne az asztalunkon. A mádi Holdvölgy főborászával, Gincsai Tamással annak jártunk utána, milyen fogyasztói szokások övezik a hazai borpaletta édes borait.