Életforma.hu

GASZTRO

Exkluzív borvacsora a Café 57-ben

Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. 

Március 23-án csütörtökön este 7-től különleges Holdvölgy-borvacsorának ad otthont a Café 57. Az Áldási Péter séf által megkomponált, ötfogásos gourmet vacsora fogásaival harmóniában bemutatkoznak a Holdvölgy tokaji borkülönlegességei.

A menü:
Szent Jakab kagyló, grapefruit, menta: HOLDVÖLGY Vision 2013 száraz birtokválogatás-bor, Tőkehal, Zabayon (passió – mangó), baby spárga: HOLDVÖLGY Expression 2013 dűlőszelektált tokaji száraz hárslevelű, Kardhal, pankómorzsa – capri bogyó, kamilla, citrom mártás: HOLDVÖLGY Intuition No.3.furmintkülönlegesség, Roston sült libamáj, korianderes rizottó, birsalma: HOLDVÖLGY Intuition No.3. száraz furmint, HOLDVÖLGY kupola: HOLDVÖLGY Culture 2006 hatputtonyos tokaji aszú

A Café 57-et 2013 ősze óta – eleinte üzletvezetőként, mára pedig társtulajdonosként és igazgatóként – Vincze András sommelier, vendéglátó- és szállodaipari szakember vezeti, rangos nemzetközi hotelekben és éttermekben szerzett, évtizedes szakmai tapasztalataira támaszkodva.

– Amikor ide kerültem, nagyon motivált, hogy átadhatom a külföldön megszerzett tudásomat. Nem elég, ha jó a konyhánk vagy jók a boraink, ma már az is ugyanilyen fontos, hogy egy terméket megfelelően tudjunk reprezentálni. Éppen ezért rengeteget fektetek a kollégák képzésébe. Ahogyan egykor én is végigjárhattam külföldön a szakmai ranglétrát az asszisztens felszolgálói munkakörtől egészen a hotel-menedzser képzésig vagy a WSET felsőfokú bortanfolyamáig, ugyanúgy számos lehetőség áll nyitva ma a kollégáim előtt - mondja.

Café 57 étterem, Kép: Holdvölgy

Vincze András középiskolásként, Olaszországban került kapcsolatba a vendéglátással: több nyarat töltött Fizenzében, ahol segédpincérként dolgozott, hogy zsebpénzt gyűjtsön. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte, majd élelmiszer-mérnöki diplomával és olasz felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében Új-Zélandra utazott, hogy világot lásson és az angol nyelvet is megtanulja.

- Kalandos nyolc hónap volt, mosogattam egy bárban és narancsot szedtem egy ültetvényen - meséli.

Ezek után egy ismerőse Dublinba invitálta a Four Seasons (mára megszűnt) szállodájába, felszolgálónak. Onnan egyenes út vezetett a nemzetközi szállodaláncon belül Argentínába, Buenos Airesbe, majd vissza Dublinba, ahol szállodavezetésből szerzett diplomát. Ezek után bejárta Dél-Amerika, majd több mediterrán ország szállodáit, sőt, Görögországban – egyedüli magyarként – egy nagy presztízsű szakmai iskolában megszerezte a ’butler’ vagyis komornyik képesítést is.

- Ott tanultam meg a szivar-konyak párosításokat, a különböző vastagságú és évjáratú szivarok végének a levágásához kapcsolódó szabályokat, az angol-orosz-francia szerviz-etikettet, valamint a tökéletes bőröndcsomagolás fortélyait is – meséli. Ezek után elvégezte a WSET felsőfokú bortanfolyamát, majd vendéglátó igazgatóhelyettesként dolgozott.

Nyolc év világjárás után úgy érezte, elérkezett az idő, hogy hazajöjjön, és itthon hasznosítsa a tudását. Hazaérkezve, mielőtt üzletvezető lett a budapesti Café 57-ben, két évig dolgozott szállodavezetőként, irányítva egy frissen átalakított hajdúszoboszlói wellness szálloda sikeres újraindítását.

A Café 57-ben Vincze András vezetésével komoly szakmai műhelymunka folyik, az étlap mellett nagy hangsúlyt fektetnek a borokra is.

- A borlapunkat nem nagykereskedő írja, tudatosan és folyamatosan keressük, ami új, jó és egyedi. Az elmúlt években 3-400 borral dolgoztunk, jelenleg körülbelül 100 tételt tartunk, ezek jelentős részét poharazzuk is – mondja Vincze András, aki érkezése után, 2014-ben újratervezte a Café 57 borlapját, csaknem négyszeresére bővítve a korábbi szortimentet.

A dinamikus borlapon ma a legjelentősebb hazai borvidékek mellett kisebb tájegységek, bortermelő települések ritkaságszámba menő borait is megtalálhatjuk, amelyek között estéről estére profi sommelier segíti a vendégek eligazodását.

Guszta fogás, Kép: Holdvölgy

- Cél, hogy a borlapon mindig legyen olyan bor, amit csak nálunk lehet kortyolni a városban – mondja Vincze András, akinek a keze munkáját dícséri, hogy a fehérborok egyharmada Tokajt képviseli. - Hiszek Tokaj-hegyaljában – mondja.

Kincskereső borkóstoló
Egy jó hírrel köszöntjük a tavaszt! Bővíti borsorát a HOLDVÖLGY mádi pincerendszete a kincskereséssel egybekötött borkóstoló sétáján! Az alap kóstolósor a korábbi 5 helyett mostantól 6 bort kínál, az exkluzív kóstolósor pedig az eddigi 7 helyett 8 bort tartalmaz!

- A borvidékről gyönyörű, sós, ásványos furmintok származnak, sok a valódi kuriózum Mádon, Tállyán. A bortérséget szubregionálisan, sőt, dűlőkre, parcellákra bontva is érdemes megismerni. A Café 57-ben hat pincészettel dolgozunk együtt, rendszeresen tartunk tokaji borvacsorákat, amikor a séfünk az őt megihlető borokhoz egyedi ételkreációkat készít. Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk - teszi hozzá Vincze András.

A fél évente teljesen megújuló, és közben is folyamatosan frissülő nemzetközi jellegű étlap fogásait Áldási Péter séf – aki emellett az étterem társtulajdonosa is − mindig az aktuálisan, frissen kapható alapanyagokból készíti el, hetente egyedi séf-ajánlattal is kiegészítve a választékot. Vincze András szerint a Café 57 filozófiája három alappillérre épül: vendég-orientáltság, minőség, diszkréció.

- Jól kell csinálni mindennap, soha nem lehet kihagyni. Számunkra a vendégek jelenléte a legjobb visszajelzés. Büszkék vagyunk rá, hogy jó hírünk van a városban. Keményen dolgozunk azért, hogy napról napra stabil legyen a törzsvendégeink köre, továbbá évről évre növelni tudjuk az újonnan idelátogató vendégek számát is.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.