Életforma.hu

GASZTRO

8+1 mennyei páros

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

Holdvölgy-Harrer bor-csokoládé párosítás, Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Bor és csokoládé: több a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk!

A bor és a csokoládé íze, minősége szempontjából döntő fontosságú a termőtalaj, a szőlő- illetve kakaónövény fajtája, sőt, a termesztés módja és feltételei is. Mind a borok, mind a csokoládék esetében beszélhetünk a következő tulajdonságokról: textúra, beltartalom, sűrűség, olajosság vagy krémesség. Az íz- és illatvariációk száma szinte végtelen.

Egy bor a termőhely függvényében lehet ásványosabb, fűszeresebb vagy sósabb ízvilágú, illetve a szőlőnövény fajtájától függően megjelenhetnek benne gyümölcsös, sőt már-már parfümös íz- és illatjegyek. Hasonlóan: a kakaóbab, illetve a belőle készült csokoládé is lehet gyümölcsösebb-savasabb vagy inkább diós-mogyorós jellegű, sőt, ezekez az ízeket lehet egy leheletnyi só hozzáadásával hangsúlyozni benne; továbbá vannak alapvetően édes vagy inkább keserű, illetve könnyed vagy éppen testes, erőteljes és intenzív csokoládétípusok.

Létezik tökéletes csokoládéhang? Avagy: kóstolási tippek a Harrer-Holdvölgy párokhoz

A bor és a csokoládé több érzékünkre is hat, vegyük mindkettőt a birtokunkba a szemünk, orrunk, ízérzékelésünk, sőt, tapintásunk és hallásunk segítségével! Csokoládékóstoláskor is a szemünkkel szerezzük az első benyomást, éppen úgy, ahogy borkóstoláskor. Érdemes megfigyelni a csokoládé színét, struktúráját. A jó csokoládé szép fényes, színe a lágy tejeskávészíntől egészen a haragos mély barnáig terjedhet, amely az avatott szem számára elárulja, hogy milyen kakaóbabból készült. Tapintása sima, szinte bársonyos.

Kakaóbab, Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Ezt követően emeljük a csokoládét az orrunkhoz! Ahogyan a bort megforgatjuk a pohárban, esetleg pár percet várva, amíg az kissé átmelegszik és elkezd kinyílni benne a bor; ugyanígy, a csokoládét is érdemes hagyni, hogy a kezünk melegétől egy kicsit megolvadjon, és még inkább felszabaduljanak értékes illatanyagai. Ezek az illatok, éppen úgy, mint a borok esetében, rendkívül változatosak lehetnek: gyakran gyümölcsös vagy virágos, máskor fűszeres vagy egzotikus jellegűek.

A szemünk és az orrunk után pedig nem másé a főszerep, mint a fülünké! Ha már megszagoltuk és megtapintottuk, törjünk ketté egy kockát. A tökéletes csokoládénak ilyenkor éles, pattanó hangot kell adnia. Mindezek után végre elérkeztünk a legkellemesebb részhez: vegyük a szánkba a kettétört kocka csokoládé egyik darabját, és fedezzük fel az ízeit. Ezek után kortyoljunk egyet a borospoharunkból is.

Kép: Novák Ádám, Höldvölgy

A Holdvölgy-Harrer bor-csokoládépárok egyedülálló élményt jelentenek, ízek, aromáik együtt egy új, harmadik íz- és illatélményt hoznak létre. Ahogyan a csokoládé az előbb lassan elolvadt a nyelvünkön, úgy a bor ízeinek érzékelésére is hagyjunk időt! Mind a csokoládé, mind a bor esetében elsőként a legillékonyabb aromák érezhetők, ezek főként olyan virágos vagy gyümölcsös ízek (illatok), melyek a kóstoláskor nagyon hamar megjelennek, és legalább ilyen gyorsan el is halványulnak.

Ha tovább ízleljük, felváltva kortyolva a borból és törve a csokoládéból, a karakteresebb ízek is felfedik magukat. A csokoládéban megjelenik a pörkölt mandula, a pirított kenyér, vagy a csípős, fűszeres ízek, a Holdvölgy borokban pedig felfedezhetjük a mádi termőtalajból származó gazdag ásványosságot.

A borok királya, a királyok bora
Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű!

Majd az élmény koronájaként, ha kellő időt szántunk a kóstolásra, mesés utóízek jelentkeznek: a csokoládé lecsengése gyakran fás (füstös), pörkölt vagy éppen keserű aromájú, és a boroknál ugyanígy fajtánként különböző módon megjelennek a gyümölcsökön és ásványosságon túlmutató, hosszan lecsengő tercier aromák.

Harrer és Holdvölgy bor-csokoládé párok: szerintünk ezek a legjobbak!

A közös bor- és csokoládékóstoláskor ügyelni arra az alapszabályra, hogy a csokoládé ízvilága ne legyen édesebb, mint a boré, így a bor nem érződik mellette keserűnek vagy túl száraznak. Emellett próbáljuk meg a hasonló ízjegyeket felfedezni, és létrehozni a citrusos, virágos, gyümölcsös, diós, karamelles párosításokból eredő ízharmóniát.

1.

Bor: HOLD AND HOLLO Dry 2013 / száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás

Csokoládé: Gyömbéres-calamansis

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A HOLD AND HOLLO Dry 2013-as évjáratú száraz válogatás gyümölcsösségét és lágy fűszerességét a Harrer gyömbéres-calamansis tejcsokoládé fokozza.

2.

Bor: HOLD AND HOLLO Sweet 2008 / édes furmint-hárslevelű házasítás

Csokoládé: Fruity Fantasy sárgabarackos tejcsokoládé, amely 2015-ben elnyerte a világ legjobb töltött tejcsokoládéja címet

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Az édes válogatásbor trópusias illat-és ízélményeit ez a könnyed, harmonikus töltött csokoládé teszi még teljesebbé.

3.

Bor: HOLDVÖLGY Vision 2014 / száraz birtokválogatás, furmint-hárslevelű-kabar házasítás

Csokoládé: Citromverbenás étcsokoládé

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A Vision feszességére és egyediségére finom választ ad a különleges gyógynövénnyel hangsúlyozott étcsokoládé.

4.

Bor: HOLDVÖLGY Meditation 2012 / száraz birtokfurmint

Csokoládé: Matcha teás csokoládé

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A teás fűszerek kiváló harmóniát teremtenek a Meditation furmint primer jegyeivel. Komplex élmény, mely az évjáratra is reflektál.

5.

Bor: HOLDVÖLGY Exaltation 2012 / késői szüretelésű, édes sárgamuskotály

Csokoládé: Chilis narancsos csokoládé

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A sárgamuskotály a csokoládéval együtt egzotikus, tüzes, provokatív ízélményt biztosít, különleges, játékos, édes-fűszeres harmóniával.

6.

Bor: HOLDVÖLGY Eloquence 2007 / tokaji édes szamorodni

Csokoládé: Grapefruitos csokoládé bonbon

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Határozott illat- és ízjegyekkel rendelkező bor, melynek tökéletes, trópusi gyümölcsös csokoládépárja ad végtelen, citrusos karaktert.

 

7.

Bor: HOLDVÖLGY Intuition No1. 2007 / zéta szőlőből készült tokaji édesszamorodni

Csokoládé: Mangós töltött étcsokoládé

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Ezt a selymes, lágy borkülönlegességet remekül kiegészíti a finomra hangolt, könnyed, egzotikus étcsokoládé.

 

8.

Bor: HOLDVÖLGY Culture 2006 / 6 puttonyos tokaji aszú

Csokoládé: Nugátos tejcsokoládé

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Erőteljes és nagyformátumú bor, melynek finom reflexeire építve érdekes kontrasztot ad egy lágy karakterű klasszikus csokoládé.

 

+1 Az aranyérmes páros!

Bor: HOLDVÖLGY Signature 2007 / édes birtokválogatás bor

Csokoládé: Tonkababos díjnyertes csokoládé

Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A mandulás, vaníliás jegyeket is felvonultató tonkabab intenzív összhangot teremt a Signature precíz eleganciájával.

Ennek a csodálatos párosnak a bor tagja a Pannon Bormustra 2012 csúcsbora lett, míg csokoládé párja, a tonkababos töltött csokoládé az ICA 2016 aranyérmese.

Ezekre az egyedülálló ízélményekre érdemes időt szakítani. Élvezetes kóstolást kívánunk!

(Összeállította: Szobolits Andrea)

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.