Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Miért nem iszunk édes bort, és miért kellene?

Sok előítélet és félreértés övezi az édes borokat, pedig ezeknek igenis helyük lehetne az asztalunkon. A mádi Holdvölgy főborászával, Gincsai Tamással annak jártunk utána, milyen fogyasztói szokások övezik a hazai borpaletta édes borait.

Kép: sajtóanyag

Ön mikor ivott utoljára édes bort, és mi volt az? Van esetleg kedvenc évjárata egy-egy fajtából? Ne aggódjon, sok borkedvelő elgondolkozik, mielőtt válaszolni tudna – mondja Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy főborásza – hiszen nemcsak Magyarországon, de világszerte általánosan elterjedt nézet, hogy a kifinomult borfogyasztás egyenlő a száraz borok élvezetével.

Az édes borok háttérbe szorulnak, jóval kisebb a rajongótáboruk és jóval ritkábban fogyasztják őket, mint száraz társaikat, legyen szó akár fehér, akár rozé vagy vörösborokról. Miközben napjainkban a gasztronómia robbanásszerű fejlődésen megy át, és világszerte óriási rajongótábora van a legkreatívabb sztárséfeknek ugyanúgy, mint a kézműves csokoládékat vagy egyedi tortákat készítő cukrászoknak, felmerül a kérdés: miért feledkezünk meg a minőségi édes fehérborokról, ha különleges hozzávalókból szeretnénk főzni egy ünnepi alkalomra, vagy éppen a tökéletes desszertet keressük egy nagy gonddal elkészített vacsora végére? A válasz Gincsai Tamás szerint igen összetett: egyrészt, mivel az átlagos borfogyasztó sokkal nagyobb eséllyel találkozik gyenge minőségű édes borral, mint jó tételekkel, számos előítélet alakulhat ki a kategória iránt.

Kép: wineflow

Talán leggyakoribb kritika a túlzott cukortartalomból fakadó szirupos ízhatás, ami a gyengébb édes borok sajátja. A titok ugyanis az egyensúlyban rejlik. Ha ez megvan, vagyis a cukrot megfelelő sav- és alkoholtartalom egészíti ki, akkor még a legmagasabb cukortartalmú édes fehérbort sem érezzük sziruposnak. Sőt, éppen ellenkezőleg: egy szép tokaji sárgamuskotály, szamorodni vagy aszú trópusi gyümölcsös, fűszeres aromái, illatai és hosszú, komoly savai semmihez sem hasonlítható élményt nyújtanak, amiről kár lenne lemondani. A késői szüretelésű, nemespenésszel (botrytis cinerea) vagy anélkül összetöppedt, magas cukortartalmú szőlőszemekből készített édes borok magas szintű szakértelmet, fokozott odafigyelést, speciális körülményeket és akár több éves érlelést igényelnek. Ilyenek például a botrytises és anélküli szemeket vegyesen tartalmazó szőlőből készülő tokaji szamorodni, vagy a kizárólag botrytises szőlőszemek felhasználásával, hosszú évek érlelése után megszülető tokaji aszú. Ám úgynevezett  „édes bor” készülhet oly módon is, hogy késői szüret helyett a mustot mustsűrítmény hozzáadásával teszik töményebbé. Az eredmény sajnos gyakran nem több mint egy egyszerű ízvilágú, alacsonyabb minőségű bor, amely – bár árát tekintve pénztárcakímélőnek mondható – inkább elveszi a vásárlók kedvét attól, hogy édes bort fogyasszanak.

Holdvölgy
Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 21 parcelláján gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget.

Nem szabad azonban, hogy az élelmiszerboltok alsó polcain kínált, olcsó „édes borok” elriasszanak attól, hogy megkóstoljuk a valódi, nagy odafigyeléssel és szakmai tudással készített édes fehérborokat, például a tokaji sárgamuskotályt vagy aszút, amelyek egyre több magyar és külföldi borversenyen is kiválóan szerepelnek. Ráadásul vétek lenne hagyni, hogy az előítéletek befolyásolják a szokásainkat, hiszen éppen Magyarországon, a tokaji borrégióban készül több olyan bor is, amelyeket a világ legkülönlegesebb édes borai között tartanak számon. Ma már elavult a régi szabály, miszerint édes bort csak desszert mellé fogyaszthatunk. Érdemes bátran kísérletezni, szabadjára engedni a fantáziánkat és akár hallal, szárnyassal, érett sajtokkal, sőt marhahússal párosítani egy-egy szép édes fehérbort.

„Nekünk borászoknak mindig hihetetlenül inspiráló, ha egy séf sztereotípiák nélkül közelíti meg a borainkat, és újszerű ételkombinációkat alkot. Előfordult már, hogy egy érett és elegáns Holdvölgy szamorodnihoz egy borvacsorán a séf steaket tálalt gorgonzola-mártással, vagy éppen a vacsorát aperitifként felszolgált tokaji aszúval nyitotta. Az eredmény tökéletes volt, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy az édes borokhoz a kreatív gasztronómián keresztül közelítsen” – mondja Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy főborásza.

A Holdvölgy Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 21 parcelláján gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget.

Állítólag többet iszunk karácsonykor....


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.