Életforma.hu


Bábeli rendet vágott Veres István és csapata

Bábeli rendet vágott Veres István és csapata 

Tökéletes minőség, harmónia és innováció: alapvető követelmények a Bocuse d’Or-on. A csúcsgasztronómia egyik legnagyobb presztízsű versenyének döntőjét a héten tartották Magyarországon. Veres István, a Bábel Budapest étterem séfje és csapata győzött.
Ismét toppon a fejes

Ismét toppon a fejes 

Megkezdődött az év legrangosabb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása, a Sirha Budapest. A Bocuse d’Or döntősei pedig megtudták, hogy a fejes káposzta lesz a főszereplő zöldség a döntőben a szivárványos pisztrángból, illetve fürjből és kacsamájból készülő versenyfogásokhoz.
Így kerül a sercli az asztalra!

Így kerül a sercli az asztalra! 

Szomszédaink legjobb séfjei mellett Oroszországból és Korából is érkeznek neves fellépők a Millenárisra. Május 16. és 19. között több mint 50 kiállító étterem mutatkozik be. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.
Találd ki, ki a legismertebb magyar séf

Találd ki, ki a legismertebb magyar séf 

Nem igazán ismerik a magyar séfeket itthon. Amikor éttermet választanak az egyébként gyakrabban vendéglátóhelyet felkeresők, akkor is kevesen választanak úgy, hogy pontosan tudnák, ki vezeti a konyhát? Még az egyik legismertebb séffel, Széll Tamással kapcsolatban is igaz, hogy az ismertsége nem elsősorban az étteremnek köszönhető − derült ki Magyarország Első Gasztro Körképéből.
Itt krumpli krumpli hátán nem marad!

Itt krumpli krumpli hátán nem marad! 

Együtt a Konyhafőnök zsűrije! Kiderült, hogy ki csatlakozik Fördős Zéhez és Gáspár Beához az RTL Klub népszerű gasztro realityjében. A Konyhafőnök 7. szériájának ítésze, a Michelin-csillagos fiatal séf, Rácz Jenő!
Lehengerlő menüvel debütált a brazil séftehetség a Barakában

Lehengerlő menüvel debütált a brazil séftehetség a Barakában 

Egészen különleges nyári étlappal mutatkozik be a Baraka, Budapest első műfajteremtő fine dining éttermének új séfje, a brazil származású André Bicalho.
Keverd újra, Buday! Újra képernyőn a sztárséf

Keverd újra, Buday! Újra képernyőn a sztárséf 

Július 8-án, szombaton indul a LifeTV legújabb gasztroműsora, a Keverd újra, Buday, a népszerű séf, Buday Péter vezetésével. A szakember klasszikus és közkedvelt ételeket fog elkészíteni új hozzávalókkal és egészségtudatos módszerekkel. A séf a tudatos étkezés mellett a fenntartható fogyasztásra is szeretné felhívni a figyelmet.
Gulyás és marhapörkölt volt a séf sláger

Gulyás és marhapörkölt volt a séf sláger 

Giancarlo Perbellini a Casa Perbellini séfje az elmúlt hónapokban inkognitóban látogatta társaival Budapest topéttermeit. Azóta kiderült, melyek a legjobb éttermek, és most már azt is tudjuk, hogy mi a véleménye rólunk a mesternek? Mint kiderült, a hazai séfek professzionális munkát végeznek, de még mindig nincs meg hozzá a hazai mezőgazdasági háttér.   
Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor?

Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor? 

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.
Lukács séf úr karrierje

Lukács séf úr karrierje 

Az ismert séf életét feldolgozó könyv a vendéglátás korrajza is egyben, mely az 1950-es évektől napjainkig való eseményeket, történéseket ismerteti meg annak olvasóival. A könyv bemutatja, az akkori kor vendéglátását, annak filozófiáját, számtalan félreértést és kétséget megmagyaráz, valamint több alkalommal helyére teszi a dolgokat, a mára már megkopott gasztronómiai emlékek sűrűjében.

Szakácsbiblia mindenkinek 

Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya - konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!    

Na, ez csípős lesz! 

A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindul a Chili TV. A gasztrocsatorna két saját gyártású műsorral debütál. Az Ízes Élet - Négykezesben Marton Adrienn ételstylist és Pataky Péter séf ragad fakanalat, míg a Kézzel Írott Receptek házigazdájaként Bereznay Tamás séf vendégeivel áll a konyhapult mögé. Az ízek szerelmesei ezen túl számos országos tv premier segítségével kapnak bepillantást a gasztronómia színes világába.

Mangalica oldalas házi barbecue-szósszal kemencében sütve 

A kemence isteni dolog, de Gazdag Tamás, a HomeCatering.hu vezetője elárulta, ezt a receptet nyugodtan elkészítheted a sütőben is. Ezt az isteni oldalast a Nivegy-völgyben kóstolhatod meg a Tagyon Birtokon. A házi barbecue-szósz receptjét már elmeséltem, azt tálald hozzá!

Házi barbecue-szósz a Tagyon Birtokról 

Itt a nyár, itt a grillezések ideje. Igazán különlegessé teheted a partit ezzel a recepttel. Boltban mindenki tud venni egy üveggel, de ilyen élő ízeket másképp nem tudsz varázsolni! A HomeCatering.hu séfje, Gazdag Tamás elárulja a titkot: még fahéj is lesz benne!   

Idén is az Onyx nyerte az Év Étterme díjat 

Átadták a Volkswagen-Dining Guide-díjakat Magyarország kiemelkedő éttermeinek, séfjeinek a Larus Étterem és Rendezvényközpontban. A legnagyobb elismerést a már többször is díjazott Onyx, az Év Szakácsteljesítménye Díjat pedig az Onyx séfje, Széll Tamás kapta a Bocuse d'Or-on elért teljesítményéért.

Amikor a legjobb séfek egy szál csírán vitatkoznak 

Egyetlen falat harcsa tálalásának tökéletesítése, a szalvéta hajtogatási módjának kiválasztása, a borok optimális hőfokának és dekantálási időtartamának beállítása is a 11. Magyar Borok Bálját megelőző negyedik hét feladata. Sztárséfekkel, gasztromágusokkal, és a bál törzsvendégeivel lestünk a kulisszák mögé.

Titokban tesztelt a csúcs séf Budapesten 

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek? A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari állítja fel. 

Miért nem iszunk édes bort, és miért kellene? 

Sok előítélet és félreértés övezi az édes borokat, pedig ezeknek igenis helyük lehetne az asztalunkon. A mádi Holdvölgy főborászával, Gincsai Tamással annak jártunk utána, milyen fogyasztói szokások övezik a hazai borpaletta édes borait.

Bábeli az év séfje 

A Babel Budapest konyhafőnöke, Lőrincz György nyerte az Év séfjének járó elismerést, amelyet a Gault & Millau Magyarország 2016 étterem- és borkalauz sajtóbemutatóján adtak át. Az elsősorban  magyar-regionális jellegű konyhájáról ismert fine dining étterem is magasabb szintre lépett a nemzetközi étteremminősítési rendszer ranglétráján is, így a hazai mezőnyben a második legmagasabb pontszám birtokosa lett.

Igazi sztárok a magyar séfek - ismerd meg őket! 

Az Onyx séfjei a nagymama tanyasi csirkéjét, rakott burgonyát és almás pitét készítenek, ha csak a maguk örömére főznek. A MÁK 22 éves séftehetsége medvehagyma-fagylalttal kísérletezik. A Salon étteremben pedig az uborka kifacsart levét ízesítik úgy, mintha hagyományos uborkasaláta lenne, hogy aztán jégkása formájában kerüljön az uborkára.

London Budapesten 2 napra 

Szeretné sztárséfek menüjét kóstolni? Ehhez most utazni sem nagyon kell, sietni viszont nem árt, mert csak két nap van rá!

Molnár Gábor már biztos indul a Bocuse d’Or hazai döntőjén 

Molnár Gábor, a müncheni Geisel’s Vinothek séfje nyerte meg a METRO Vevőakadémián megrendezett Hagyomány és Evolúció szakácsverseny döntőjét, a második helyet Horváth Szilveszter a győri La Maréda étterem séfje szerezte meg, Szűcs Zoltán a budapesti Salon étteremből pedig harmadik helyezést ért el.

Bemutatkozott a világnak a magyar kaviár 

A világ legjobb séfjei kóstolták meg Lyonban, a világ legnagyobb élelmiszer, szálloda és vendéglátóipari kiállításán a magyar kaviárt. A Sirha-n való bemutatkozás után a nemzetközi siker garantált.