Életforma.hu

GASZTRO

Lehengerlő menüvel debütált a brazil séftehetség a Barakában

Egészen különleges nyári étlappal mutatkozik be a Baraka, Budapest első műfajteremtő fine dining éttermének új séfje, a brazil származású André Bicalho.

A nyári menüsor mögött meghúzódó személyes inspirációforrásokról eképp mesélt a Baraka konyhájához nemrégiben csatlakozott brazil séf.

A kék langusztás fogás, Kép Baraka

- A nyár a szórakozás, az életöröm, a munka utáni testi-lelki felfrissülés időszaka - ezt a vakációra emlékeztető életérzést akartam átültetni a tányérokra is, frissen rezonáló alapanyagokkal, aromás fűszerekkel, izgalmas és játékos textúrákkal, vibráló, élénk színekkel, és megbújó ételekkel (mint például a homár).

Mit kell tudni a Baraka új séfjéről?
Andre Bicalho, Kép: Baraka

Mit kell tudni a Baraka új séfjéről? André egészen gyerekkora óta a főzés szerelmese: Brazíliában nagymamájával eltöltött közös konyhai emlékek óta szenvedéllyel gondol az ételek iránt. Az évek során számtalan metropoliszban élt Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban valamint Brazíliában, amelyek mind-mind a multikulturális környezetet és szemléletet erősítették konyhaművészetében, ezért a különböző kultúrákba szüntelen inspirációforrásokként tekint. Főzött már privát séfként, food truck-ban valamint két Michelin-csillagos étteremben, a Villa Renée Lalique-ben is, ahol Jean-Georges Kleintól, a 3 csillagos séftől tanult. Bármilyen műfajról is legyen szó, mindig a perfekcióra törekszik, a lehető legmagasabb gasztronómiai élményt és rendhagyó ízek okozta új dimenziókat varázsolva a vendégek számára.

A nyári menünk rendkívül színes, csak úgy ragyog a tányérokon. Tökéletes kulináris élményt nyújt, amely különösen harmonizál az ilyenkor még inkább pezsgő fővároshoz. Szeretettel ajánljuk mindenki számára, aki a csúcsgasztronómia és a kifinomult étkezés elkötelezett híve és szereti, ha meglepik - a lehető legjobb értelemben. A Baraka új, nyári menüje garantáltan egy felejthetetlen élményt nyújt. -

A híres tatár, Kép: Baraka

André Bicalcho különleges ételkölteményei között olyan ételeket találunk, mint az igazi kulináris ritkaságot, a kék homárt (‘Le Bleu Homard’), a világ legexkluzívabb homárját, amely egy nagyon különleges tálalásban került az új, nyári étlapra: a színhús mellett tonkával, tatárral és az ételkompozíció gyönyörűségét befedő, szintén lehengerlő látványt adó paradicsomból és ananászból készülő felhővel a tetején érkezik az asztalhoz megkoronázva a vacsora élményét. A friss nyári hangulatot rendkívül könnyed, ám karakteres ízek fokozzák tovább: az ínyenc fogások között vibráló uborka textúrákat, matcha teával körbeölelt barackkal kísért libamáj mousse-t, dashival, mangóval és norival kísért tarisznyarák salátát, meggyel, ponzuval és dijoni mustárral tálalt kiváló minőségű magyar nyulat találhatjuk. A Baraka a desszertkészítés új dimenzióját is nyújtja: a ház madártejes alkotása, az „Ile Flotante” kumquat-tal, mandarinnal és karamellel  Andrej Ivetic cukrászmester prezentálásában érkezik.

Ile Flotanta, Kép: Baraka

 

- Különösen szeretjük a világot szemlélni André mágikus szemével, mellyel az ízek és textúrák felé fordul. Az egyik leginspiratívabb séf, akivel valaha találkoztunk, ezért felettébb büszkék vagyunk a közös munkára, s hogy a Baraka konyhájában egymást erősíthetjük - eképp jellemezte Leora Levy-Seboek, az étterem tulajdonosa az ifjú tehetséget.

Bravó! Ez Európa egyik legjobb pesti étterme!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.