Életforma.hu

GASZTRO

Gulyás és marhapörkölt volt a séf sláger

Giancarlo Perbellini a Casa Perbellini séfje az elmúlt hónapokban inkognitóban látogatta társaival Budapest topéttermeit. Azóta kiderült, melyek a legjobb éttermek, és most már azt is tudjuk, hogy mi a véleménye rólunk a mesternek? Mint kiderült, a hazai séfek professzionális munkát végeznek, de még mindig nincs meg hozzá a hazai mezőgazdasági háttér.   

A magyar mezőgazdaság fejlődésére is szükség van ahhoz, hogy a hazai topéttermek még feljebb lépjenek. Giancarlo Perbellini szerint Magyarország vezető éttermei megállják a helyüket a világban, de amíg nem tudnak megfelelő mennyiségű és magas minőségű hazai alapanyagot beszerezni, hiányzik a régióra jellemző egyediség. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól Giancarlo Perbellinivel beszélgettünk.

Giancarlo Perbellini, Kép: Dining Guide

- Hány alkalommal, hány éttermet látogatott meg összesen Budapesten?

- Három alkalommal voltam Budapesten. Tavaly szeptemberben kezdtük, januárban teszteltünk utoljára. Én 20 éttermet látogattam meg, volt olyan is, amelyikben többször is voltam. A Dining Guide felkérése az volt, hogy állítsuk össze a Dining Guide TOP10-es listáját, döntsük el, melyik Magyarország legjobb étterme.

- Sikerült mindig inkognitóban maradni?

- Azt gondolom, hogy igen. Minden étteremben első alkalommal úgy jártunk, hogy nem ismertek fel, ezt különböző trükkökkel, figyelemeltereléssel értük el. Sok étteremben úgy teszteltünk, hogy a mellettünk lévő asztalnál evett a tavalyi zsűri elnöke Nicola Portinari és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. A figyelem így nyilván rájuk irányult, miközben mi a másik asztalnál nyugodtan végeztük a munkánkat.

- Az éttermekben tett látogatások alkalmával milyen tendenciákra lett figyelmes, amit magyar sajátosságnak lát?

- Ez egy nagyon nehéz kérdés. Mindent megtettem, hogy objektív véleményt tudjak kialakítani. Felkészülten érkeztem. Többször beszéltem a Volkswagen-Dining Guide TOP 100 kiadvány tavalyi zsűrijének elnökével Nicola Portinarival, és nagyon sokat segített Fausto Arrighi véleménye. Ő korábban a francia és olasz Michelin igazgatója volt. Regnálása alatt Olaszországban 1800 csillagot osztottak ki. A tesztelésekre minden alkalommal hoztam magammal egy fiatal Michelin csillagos séfet. Megalapozott döntést hoztunk.

Ki nyerte az Év Étterme díját?
Mindkét Costes étterem, a Costes és a Costes Downtown csapatának volt miért örülnie a Dining Guide díjkiosztón: a Ráday utcai étterem a legmagasabb, 93 ponttal végzett az élen, míg a belvárosi Downtown 91 ponttal holtversenyben a harmadik lett.

A magyar vezető éttermek egyértelműen nagyon magas minőséget képviselnek, a megismert éttermek konyhatechnológiai felkészültsége a mai európai színvonallal megegyező, az éttermek kialakításáról annak minőségéről is elmondható ugyanez. Talán csak az úgynevezett egyediségre, a régióra jellemző jegyek erősítésére kell még jobban koncentrálni. A legjobb magyar éttermek kínálatában nemcsak a régióra jellemző alapanyagoknak, hanem a gasztronómiai kultúrájuknak, a jellemző ételeiknek is meg kell jelenniük, természetesen a mai elképzeléseknek megfelelő minőségben vagy akár csak egy modern adaptációban. Ez a folyamat ma már jelen van Önöknél, ebben az időszakban fog ez igazán megerősödni, nálunk is így történt ez. Elengedhetetlen a mezőgazdaság fejlődése, hiszen ma az éttermek (a saját elmondásuk szerint) még nem tudnak megfelelő mennyiségű, magas minőségű hazai alapanyagot beszerezni.

Összességében elmondható, hogy a magyar topéttermek a világ bármely országában megállnák a helyüket. Nagyon jól éreztem magam Budapesten, és szívesen visszalátogatok ide.

- Mi az, amivel kapcsolatban engedékenyebb volt Magyarországon?

- Hat éttermet működtetek, abból kettő Michelin csillagos, kettőnek van Bib Gourmand minősítése. Mindent tudok a maga helyén, a maga színvonalán kezelni. Ha engedékeny lennék, nem tartanék itt. Az éttermek világában, mint minden más szakmában szükséges a professzionális magatartás. A világon szinte minden nagynevű éttermet ismerek, akár Ázsiába vagy Amerikába elutazom azért, hogy egy jó éttermet kipróbálhassak. Minden érdeklődésemet ez köti le. El sem vállaltam volna ezt a feladatot, ha kompromisszumokat kellet volna kötnöm. Az volt a nagyon szimpatikus a Dining Guide és Herczeg Zoltán felkérésében, hogy függetlenséget ígért, és őszinte véleményt kért tőlünk, a tesztelések alatt. Nem voltam, voltunk engedékenyebbek. Az volt a feladatunk, hogy a magyar éttermek jelenlegi helyzetet mérjük fel és értékeljük.

Hát még ha a pusztában kóstolta volna a bográcsost? Kép: pixabay

- Kiemelne-e egy emlékezetes tányért, ami megmaradt emlékezetében?

- Lehet, hogy unalmas lesz… Ettem egy gulyáslevest egy modern bisztróban és egy fine dining étteremben, és egy marhapörköltet egy másik fine dining étteremben. Ezeket szerettem. Sajnos több helyen találkoztam középszerű változatokkal is, de fent említettekhez hasonló sehol sem található a világon. Lehet, hogy Önöknek elegük van ebből, mert folyton ezt hallják, de minden ország gasztronómiájának szüksége van a megkülönböztethetőségre. Minket olaszokat mindenki csak a paradicsom szósszal, a tésztával, és természetesen a pizzával azonosított egészen a 60-as évekig, ma már természetesen nem itt tartunk, de mindig szívesen nyúlunk vissza a klasszikus ízeinkhez, persze a csúcsgasztronómia modern, innovatív megközelítésben teszi ezt. Képzeljék csak el, hogy hol tartana a ma divatos skandináv gasztronómia, ha csak egy ilyen emblematikus ételük lett volna, hiszen ők az egész történetüket most találják ki, a magyar gasztronómia ennél sokszínűbb és gazdagabb.

Titkok tavalyról...
Mit keresnek keleméri bárányok az Onyx konyháján, honnan rendeli a buborék zsázsát a Borkonyha, és milyen a Salon saját algás sajtja, melyet Molnár János sajtkészítővel alkottak meg? Elárultuk!

- Mi a véleménye, mitől függ egy országban az éttermek színvonala?

- Mindig a vendégek szabják meg egy ország éttermi színvonalát, ha a jelenlétükkel támogatják, az működni fog, amit pedig nem látogatnak, azt csak nagy nehézségekkel lehet életben tartani. Persze ez egy nagyon bonyolult kérdés, hiszen az adott ország gazdasági helyzete, a lakosságának szocializációja is nagyon erősen befolyásolja az éttermi kultúrát. Ha a gasztronómiai nagyhatalmakat nézzük, például a franciákat, az olaszokat és a spanyolokat, azt láthatjuk, hogy nagyon virágzó az éttermi kultúrájuk, mert az emberek a pénztárcájukhoz mérten napi szinten látogatják a vendéglátóhelyeket. Ez teszi lehetővé a fejlődést. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy a legjobb magyar éttermekben, még a nagyon jó ár-érték arányúakban is, a külföldi vendégek aránya magas a hazai vendég létszámhoz viszonyítva.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.