Olasz cikkek

A nyár íze: így született az Aperol!
Lehet szeretni, lehet utálni, de nem megérteni lehetetlen. Szinte mindenki kóstolt már Aperol Spritz-et. Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért nézzetek be a belvárosi PIÑA Coctail Bar holnapi terasznyitó bulijára 16 órától!

10 év után új dallal jelentkezett Erox Martini - itt a klipp is!
Egy latinos nyári slágerrel tér vissza a magyar Eros Ramazottiként emlegetett énekes-dalszerző, Erox Martini. A 'Cos'è l'amore?' című dalban arról énekel, hogy miről szól valójában a szerelem. A szerzemény hat éven át készült, többek között Erox magánéleti küzdelmei miatt is kellett ilyen sokat várni a dalra.

Spagetti és markáns, avagy belekóstoltam az örömlányokéba
Ezt a pompás kis olasz tésztát már régebben kinéztem magamnak, de csak ma jött el az idő hogy elkészítsem. Mivel ez is egy népszerű és klasszikus étek, csak minimálisan vannak eltérések a receptek között, pl. egy kis vörösbort is adok hozzá... ezzel is fokozva hangulatát. A SPAGHETTI alla PUTTANESCA magyarul nem más mint, a "nagyon rossz" lányok spagettije. Az őrülten jó ételek atyja egy szexis fogást ígér!

Olasz Mokka (Italian Mocha)
A marocchino fondente egyszerű, de nagyon ízletes, amely érdekes csavart ad a megszokott kávénak. Ideális a nap beindításához vagy egy étkezés kellemes befejezéséhez! A Valentin-napra pedig ideális a kávé és a csoki szerelme!

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban
Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük.

Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással
Olaszországban a házi tészták készítésének tudománya generációról generációra öröklődik. A tésztát az asszonyok, lányok együtt készítik akár a ház előtt, vagy az udvaron ülnek össze.

Insalata Caprese
Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Élő operaközvetítések a mozivásznon, - a Várkert Bazárban
Elsőként a budapesti Várkert Bazár csatlakozott a Közép- és kelet-európai régióban a legnevesebb olasz operaházak előadásait élőben közvetítő All’Opera sorozathoz. Az évad következő előadása április 18-án A tolvaj szarka Rossinitől, az olasz opera szentélyeként számon tartott milánói Scalából.

Grissini, az isteni kenyérpálcika
A grissini, az olasz kenyérpálcika kitűnő levesek és hidegtálak ellé. Rágcsálni valónak, vagy aprósütemény és sós mogyoró helyett is ajánljuk.

Olasz túrógombóc bazsalikommal
Nincs már beláthatatlan távolságban az az idő, amikor a nyári friss, érett, édes paradicsomból készíthetjük a paradicsom szószt, ahogy Kata is tette.
Réteges panna cotta
A panna cotta olasz tejpuding, amit elkészítése után le szoktak önteni mindenféle széppel és jóval, de én mást terveztem.Valamikor tévézéseink során láttam egy séfet, aki borospohárban készített egy desszertet - és mindezt úgy tette, hogy magát a poharakat megdöntötte - ezáltal egy érdekes formavilág jelent meg a poharakban. Tehát átvettem ezt a frappáns ötletet, és átültettem a mi panna cottánkra.
Paradicsomos gombás gnocchi
Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.
Gulyás és marhapörkölt volt a séf sláger
Giancarlo Perbellini a Casa Perbellini séfje az elmúlt hónapokban inkognitóban látogatta társaival Budapest topéttermeit. Azóta kiderült, melyek a legjobb éttermek, és most már azt is tudjuk, hogy mi a véleménye rólunk a mesternek? Mint kiderült, a hazai séfek professzionális munkát végeznek, de még mindig nincs meg hozzá a hazai mezőgazdasági háttér.
Óriás gnocchi
Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.
Olasz polpettone gluténmentesen
Polpettone magyarul egybesült fasírt, kicsit hasonlít a Stefánia vagdaltra, csak a fűszerezése sokkal gyengédebb és olaszosabb. Ez a változat pedig hús nélkül készült.
Pasta carbonara
Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.
Paleo pizza
Manapság igen divatos étkezési forma a paleo étkezés. Anélkül, hogy lándzsát törnénk mellette vagy ellene, közzéteszünk egy remek paleo pizza receptet, amit egészségesen étkezőknek ajánlunk elsősorban.
Cantuccini
Olasz édesség, az olaszok jó érzékkel Vin Santoba, kávéba mártogatják, és milyen jól teszik! Végtelen számú variációban készíthető el, én most csokis-narancsosat sütöttem. Fémdobozba zárva sokáig eláll, de igazából az az egyetlen garancia erre, ha elfeledkezünk a dobozról. Más esetekben sajnos rém gyorsan szublimál...
Olasz húsgombóc
Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.
Mindenki kedvence: a tiramisu
Szerintem ha világszintű felmérést készítenének a desszertek népszerűségéről, a tiramisu az első tízben végezne. Nálam mindig van otthon babapiskóta és egy doboz mascarpone vészhelyzet esetére - és ezek a vészhelyzetek elég sokszínűek tudnak ám lenni! -, a tojás úgyse fogy ki sose a hűtőből, úgyhogy nincs akadálya egy jó tiramisunak, a nap bármely szakában legyünk is.
Parmezános csirke paradicsommártásban
Olasz étel, előszeretettel készítik arrafelé, de én kóstoltam már Amerikában is, ott chicken parmesan a neve. Remekül ötvözi a klasszikus magyar rántott húst az olasz paradicsomos ételekkel, amelyeket a magyarok is nagyon kedvelnek. Elkészítése egyszerű, ha kipróbáljátok, biztosan bevonul a családi repertoárba.
Felejtsd el a régi módszert, főzz eredeti carbonara spagettit!
A magyar háziasszonyok tűzhelyein gyakorta készül carbonara spagetti, azaz spagetti szénégető módra. A főzés utolsó fázisaként jó alaposan felöntik tejszínnel, rendesen átsütik, hisz tojás is van benne, aztán hadd szóljon! Nos, az a rossz hírünk van, hogy az eredeti római gyökerekkel bíró szénégető spagetti a tésztán kívül mindössze négy hozzávalóból áll, ezek pedig a tojás, a tokaszalonna, a sajt és a nem kevés bors. Nem, tejszín tényleg nincs benne! De hidd el, ez a négy szerény összetevő is garantálja a fantasztikus ízeket!
Gyors minestrone leves
Van nekem csoda jó minestrone levesem egyenesen Jamie Oliver konyhájából, de azt nem két perc elkészíteni. Ezt a receptet se lehet megfőzni tíz perc alatt, de mondjuk 25 alatt simán. Az pedig bármelyik délutáni, esti vacsorafőzésbe belefér. Érdemes rá előre készülni, hogy legyenek otthon különböző zöldségek, meg parmezán, de ha ez mind megvan, a család hálás lesz, és garantálom, hogy addig fognak rájárni, amíg csak egy csepp is van a lábas alján.
Olasz pasim kanadai beütéssel, a Jeges Vanilio
Ez az egyszerű jegeskávé recept kihangsúlyozza a Vanilio kifinomult, édes aromáit, miközben frissítő élményt nyújt. A még ínyencebb ízvilágért adjon hozzá egy kevés juharszirupot, ami lággyá és különlegessé varázsolja az italt!
Modigliani szenvedélyes élete
A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást - köztük 61 Modigliani-művet – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.
Az olasz szívtipró nálunk koncertezik!
Eros Ramazzotti Magyarországon is bemutatja Perfetto című turnéja műsorát december 12-én a Papp László Budapest Sportarénában.
Cantuccini - a toszkán csoda
A cantuccini vagy Biscotti di Prato (Prato-i keksz) az egyik legismertebb toszkán szárazsütemény, mely Vin Santoba - toszkán desszertborba - mártogatva vacsorák méltó befejező fogása. A recept eredetiségét és gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, hogy éppen egy Prato-i prominens szállodás család séfjétől kaptuk! Ezt a receptet a Toscana Club kínálja Nektek! Nem fogtok csalódni!
C.C titkai - Díjaztuk a Vadnyugat szexbombáját
Már 19 évesen szépségkirálynő volt, rajongott Felliniért, és olyan férfiakkal játszhatott együtt, akikről nők ezrei sírva álmodoztak. A miskolci CineFest filmfesztivál életműdíját vehette át pénteken Claudia Cardinale olasz filmsztár, aki meghatottan nyilatkozott életéről, díjairól és szomorú titkairól.
Erős és fekete – ilyen az igazi olasz!
Kicsi, fekete és keserű. Ilyen az igazi olasz kávé, ha hihetünk Gianninak és Salvonak. De más titkokat is megosztottak arról, hogy kávézik egy valódi olasz.
Ami egy tengerparti nyaraláson kihagyhatatlan
A magyar turisták zöme az idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt. Az utazók többsége nem csak a tájban gyönyörködik, hanem szereti kipróbálni a helyi gasztronómiai finomságokat is. De hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.
Piskóta csokidarabokkal, mascarponés krémmel - olasz desszert
Az olasz ünnepi menü elmaradhatatlan fogásai bárányból, tojásból és kelt tésztából készülnek, a desszertek között pedig a csokoládés-krémes finomságok a népszerűek. Ilyen a sült házi piskóta, amelyet néhány megmaradt csoki tojás és egy kis konyhai fortély felhasználásával mi is elkészíthetünk!
Ingyen van, és senkit sem borotválnak kopaszra!
Ferenc pápa kezdeményezésére a római hajléktalanok önkéntes fodrászok és borbélyok szolgáltatásait ingyen vehetik igénybe. A hétfői nyitás óta nem csak a fodrászat, hanem az ugyanitt felállított zuhanykabinok előtt is hosszú sorok állnak.
Spártai és puritán – Így néz ki Ferenc pápa lakosztálya!
Most először láthatja tavaly márciusi megválasztása óta Ferenc pápa választott otthonát a nagyközönség. Az olasz internetes portálokon közölt fényképek spártai egyszerűséget mutatnak a vatikáni államfő lakhelyéről.
Bulizik az 50 éves mogyorókrém! Na, melyik lehet az?
Palacsintában, süteményben vagy akár kenyérre kenve is imádja felnőtt és gyerek azt a csokis mogyorókrémet, amely 50 évvel ezelőtt jelent meg a piacon. Olaszországban és a világ számos országában születésnapi ünnepléssorozat indul ez alkalomból. Te se maradj ki a buliból!
Olasz pizza fáradt háziasszonyoknak!
Gyorsabb az elkészítése, mintha megrendeljük valamelyik pizzafutárnál, és ízlésünk szerint fűszerezhetjük, ki-ki ízlése szerint. Ünnepek utáni fáradt háziasszonyoknak!
Három igazi olasz recept!
Három igazi olasz, méghozzá dél-olasz csemege elkészítésének titkát tesszük közhírré: íme, így készül az endíviás, Gaeta olajbogyós pizzácska, a tüzes lében főtt tengeri fogas és a torta caprese édesség-különlegesség.
Pármai padlizsán: igazi olasz ízek
Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.
Az olasz menüsort a Trattoria Pomo D’Oro séfje készítette
Bár külföldre utazni mindig lehet, meg persze jó is, azért a kontinensen belüli országtúrák ideje leginkább tavasztól őszig tart. Ezek az utazások egyben gasztronómiai kalandozások is, amelyek hasonlóan tartós élményeket adhatnak, mint a kultúra egyéb területein tett felfedezéseink.
3 szuper finom tészta recept -Ravioli, Cannelloni és Quiche
A 3 szuper finom tészta recept, a Ravioli, Cannelloni és Quiche. Akik már kóstolták valamelyiket is, tudhatják, hogy megéri megtanulni otthon is elkészíteni.
Ezt meg kell kóstolnod! Ínyenceknek!
A sokak által ismert és használt "prosciutto" szó önmagában olaszul sertéssonkát jelent, s nem utal még a készítés módjára. Itthon is lehet kapni, de valahogy, itt a helyszínen Olaszországban - mintha még finomabb lenne!
Olasz élelmiszerek hete a Cora áruházakban
2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik.
Gazpacho parmezánforgáccsal
Ízletes hideg zöldségleves, a spanyolok kedvence.
Az igazi mediterrán ízeket akarod érezni?
Bár a Földközi-tenger melletti nyaralás a magyarok legkedveltebb úti céljai közé tartozik, keveseknek adatik meg, hogy a különböző konyhák közötti valódi különbségeket megismerjék, és megkóstolják.