Életforma.hu

GASZTRO

Három igazi olasz recept!

Három igazi olasz, méghozzá dél-olasz csemege elkészítésének titkát tesszük közhírré: íme, így készül az endíviás, Gaeta olajbogyós pizzácska, a tüzes lében főtt tengeri fogas és a torta caprese édesség-különlegesség.

Előétel: Endíviás, Gaeta olajbogyós pizzácskák

Hozzávalók 4 személyre: 600 gramm kelt tészta, 800 gramm endívia, fél gerezd fokhagyma, 20 gramm kapribogyó, 50 gramm fekete, kimagozott Gaeta olajbogyó, 40 gramm extra virgin olívaolajban ázó szardella, só és egy kevés zsír vagy olaj a főzéshez.

Tisztítsuk meg az endíviát, szeleteljük fel, majd tegyük pár percre felforralt vízbe. Ezután csepegtessük le, és nyomogassuk ki belőle a maradék vizet. Serpenyőben melegítsük fel az olajat és gyengén süssük ki benne a fokhagymát. Adjuk hozzá a kapribogyót, a felaprított olajbogyót, az endíviát és nagy lángon, sűrűn kevergetve főzzük körül-belül 10 percig.

Majd vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyük bele a felszeletelt szardellát, hagyjuk hűlni, és ha szükséges adjunk hozzá egy csipet sót. A tésztát osszuk el 12 felé, formázzunk belőle kb.1 centiméter magas tortácskákat, és hagyjuk megkelni 15 percig.

Ezután tegyük rájuk az endíviás keveréket, és hagyjuk állni további 5 percig. A szélüket kenjük meg nagyon vékonyan zsírral vagy olajjal, majd süssük meg őket 10 percig 210 fokon.

Főétel: Tüzes lében főtt tengeri fogas

Hozzávalók 4 személyre: 4 db. körül-belül 300 grammos tengeri fogas szelet, 500 gramm paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csípős pepperoni, oregáno, extra virgin olívaolaj és só.

Forrázzuk le a paradicsomot, hámozzuk meg, magozzuk ki, és a húsát vágjuk nagy darabokra. Tegyünk 4 kanál olajat egy serpenyőbe, ami elég nagy ahhoz, hogy utána a halat is beletegyük. Öntsünk bele egy liter vizet, tegyük bele a paradicsomot, a fokhagymát, a pepperonit, sok morzsolt petrezselymet, egy maroknyi oregánót és egy kis sót.

Aztán 15 percen keresztül főzzük nagy lángon, adjuk hozzá a megtisztított halat, és főzzük tovább még 10 percig. A levében tálaljuk fel.

Desszert: Torta caprese

Hozzávalók 8 személyre: 200 gramm olvasztott csokoládé, 200 gramm mandula szem, 200 gramm cukor, 200 gramm vaj, 4 tojás, vaníliás cukor.

Pirítsuk meg a mandula szemeket, amíg épphogy csak megpirulnak, majd mixergéppel dolgozzuk össze egy kanál cukorral. Törjük össze a csokoládét, és vízfürdőben forraljuk fel. Keverjük össze vajjal, amíg homogén keveréket nem kapunk. Vegyük ki a vízfürdőből, és adjuk hozzá a mandulát és a maradék cukrot.

Keverjük össze a tojássárgákat, majd adjuk hozzá a felvert fehérjét. Vajazzunk ki egy tortasütő formát, tegyünk bele sütőpapírt, öntsük bele a keveréket, majd süssük 40-45 percen keresztül 170 fokon.

Ha kivettük a sütőből, hagyjuk hűlni minimum 30 percig mielőtt kivennénk a formából. Azután hagyjuk teljesen kihűlni és vaníliás cukorral tálaljuk.

Forrás: Donna Moderna alapján

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.