Az olasz kávé fogalom, de valójában nincs is olyan, hogy „olasz kávé” tudtuk meg a Nespresso új, Tribute to Milano és Tribute to Palermo limitált kiadású kapszuláit bemutató eseményen. Mert bár annyi bizonyos, hogy a jó minőségű feketét az egész országban szeretik, van különbség abban, hogy pontosan mit és hogyan.

Az olasz tájak közötti különbséget is remekül szemléltette a Milánóból származó Gianni és a sziciliai Salvo. A piszkálódás és a lendületesség ugyan az egész ország lakosainak ismérve, de a kávéban azért van különbség. A szicíliai kávé keményebb, erősebb, feketébb és magában hordozza az arabos jegyeket is – mint ahogy az oda való férfiak is – viccelődött a két olasz. Az északi, milánói aroma kifinomultabb, vagy, ahogy a szicíliai piszkálódva fogalmazott, divatosabb.
De akkor mi az, amiben egyetértenek a kávézás kapcsán? Hogy a kávé mindenképpen eszpresszó legyen, cukor és tej nélkül! Mint mondják, egy olasz számára igazi sértés cukorral inni egy jó minőségű feketét.
A tej bizonyos esetekben megbocsátható, bár Gianni szerint kevésbé a mogyorós aromájú, Olaszországban kedvelt kávékhoz illik. Inkább az északi népek – németek, osztrákok, skandinávok citrusos ízű kávéival alkot a tej kiváló párost.
A kávézás kultúrája is más a mediterrán vidéken, mint amit idehaza megszoktunk. Az eszpresszónak még a neve is a gyorsaságra utal – hangsúlyozta Salvo, nem üldögélnek hát mellett órákig. A tökéletes kávé nem is egy hatalmas bögrében, hanem egy aprócska csészében, úgynevezett ristrettoként érkezik, ami alig 25 milliliter!

Az olaszok jellemzően a kávézó pultjánál állva két kortyra lehajtják a finom italt és már szaladnak is tovább. Talán emiatt is – de turistaként is érdemes fejben tartani –, ha a pultnál fogyasztjuk, a kávé egész Itáliában egységáras. És még a legfelkapottabb turistalátványosság mellett is sokkal-sokkal olcsóbb így, mintha leülnék egy asztalhoz. Egy másik titok, hogy az olaszok olykor egy korty grappával – vagyis a helyi pálinkával – öblítik ki a csészéket, ahogy mondani szokás azért, hogy ne vesszen kárba a csésze alján az utolsó csepp kávé sem!
Ahhoz, hogy a frissen főzött, forró csészébe kerülő eszpresszót tökéletesen kiélvezhessük, egyetlen percünk van arra, hogy elfogyasszuk – magyarázza Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője. Mivel nem egy hosszú ceremónia, viszont az olaszok igencsak kedvelik, napjában akár 10-15 kávét is isznak. Mielőtt azonban bárki a szívéhez kapna, tény, hogy a klasszikus olasz főzési módnak köszönhetően sokkal kisebb a koffein tartalma, mint az általunk megszokottnak.

És tudják, miért gesztikulálnak annyira az olaszok a legenda szerint? Gianni erre is választ adott: amikor először találkoztak a görög hajósokkal, az olaszok igyekeztek kezet adni, a görögök azonban csak kiabáltak és kiabáltak. Az olasz fél azonban nem adta fel és próbálta elkapni a másik kezét – hát innen ered a jellegzetes olasz „hadonászás” a vicces legenda szerint.
És ha el akarod dönteni, hogy olaszos, vagy inkább németes, esetleg skandinávos kávéivó vagy-e, olvasd el ezt is!