Életforma.hu

GASZTRO

A nyár íze: így született az Aperol!

Lehet szeretni, lehet utálni, de nem megérteni lehetetlen. Szinte mindenki kóstolt már Aperol Spritz-et. Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért nézzetek be a belvárosi PIÑA Coctail Bar holnapi terasznyitó bulijára 16 órától!

Ha csak az italt nézzük, mindenkinek van róla kialakult véleménye, de ha megpróbálunk az „eseményhorizont” mögé lesni, akkor rájövünk, hogy nemcsak egy italról beszélünk, hanem egy olyan jelenségről, aminek története, kultúrája, saját életérzése van. Egy olasz találmány lévén ez így természetes. A Madách téri PIÑA Coctail Bar csapata ezúttal erről az életérzésről mesél egy kicsit.

A nyár íze. Fotó: PCB

A legendás aperitivo

Hogy mennyire tudja meghatározni egy-egy szokás a nemzetet? Az aperitivo általában este 7-től 9-ig tart, a szó eredete is egyfajta nyitást feltételez. Ilyenkor megtelnek a bárok, a vendégek elfogyasztanak egy italt, esznek pár falatot, megnyitják az esti étkezést. Ezt a kései happy hourt egy társadalmi eseményként érdemes elképzelni: kötetlen beszélgetések barátokkal, családtagokkal, idegenekkel, munka után felszabadultan egy ital társaságában. A szokás főleg az északi tartományokban kezdett kialakulni – minden magára kicsit is magára adó bár kínált ilyen lehetőséget még jóval azelőtt, hogy a mai Olaszország egyesült volna 1871-ben.

Dolce Vita. Fotó: PCB

A történet Torinóba vezethető vissza, ahol Antonio Benedetto Carpano már 1786 -tól vermutot gyártott, hogy népszerűsítse a termékét, amit kifejezetten a vacsora előtti kora esti órákhoz ajánlott. Az ötletet fokozatosan átvették a környező városok italgyártó cégei is, és minden városban más jellegzetes aperitivo ital született meg. Ilyen például az Americano (Campari Bitter, vermouth rosso, szóda), a Negroni (Campari, vermuth rosso, gin), vagy a Pirlo (fehérbor, campari, szóda). Az olaszok pedig tudták, hogy mitől lesz igazi a dolce vita: a milánói aperitivo-nál már apró falatokat is kínáltak az italok mellé, ami sokaknak egyben már a könnyed vacsorát is jelenti.

Az édes élethez egy kis keserű is kell

Ez az életérzés teljesen átjárja az olasz italkultúrát, ahol rengeteg (akár alkoholmentes) bitter kerül forgalomba, néhány azonban jobban kiemelkedik közülük. Ilyen például a Campari Bitter, illetve a manapság is oly nagy népszerűségnek örvendő Aperol, amely több mint 100 éves múlttal rendelkezik. Ezek a keserédes likőrök kevesebb alkohollal rendelkeznek, mint egy általános tömény ital, a színük élénk, és szódával, habzóborral hígítva tökéletes nyári italokká válnak.

Nagy menetelés az Aperolé. Fotó: PCB

A kezdetekben leginkább az olasz fiatalok körében terjedt el az új íz, de az Aperol Spritz mint kész long drink csak később, az ‘50-es években látott napvilágot. A „nagy bummra” pedig már mi is emlékezhetünk, hiszen nem volt olyan rég. 2003-ban a Gruppo Campari felvásárolta az Aperolt, és globális reklámkampányba kezdtek: egy olyan koktélt hoztak létre, amelynek a neve, és ezáltal a márka is, örökre belénk ivódott – szó szerint. A recept pedig pofonegyszerű, és minden palackon megtalálhatjuk az Aperol, a prosecco és a szóda tökéletes arányát. Csak az a fontos, hogy minden hideg legyen, és ne feledjük a jeget, valamint a friss narancsot!

Magyarországra kicsit később, 2010-ben érkezett meg a hullám, de azóta töretlenül imádjuk egész nyáron ezt a narancsos, frissítő italt, ami keserédességével a legnagyobb melegben is felüdülést hoz. Mert megtanultuk az olaszok üzenetét: az édes élethez mindig kell egy kis ellensúly is!

Ha az elkészítését inkább a PIÑA Coctail Bar-ra hagynád, megújult teraszukkal  mindenkit várnak május 22. péntek délután 4 órától, igazi trópusi aperitivo hangulatban! Ünnepeld velük a közelgő nyarat!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.