Életforma.hu

STÍLUS

Az igazi mediterrán ízeket akarod érezni?

Bár a Földközi-tenger melletti nyaralás a magyarok legkedveltebb úti céljai közé tartozik, keveseknek adatik meg, hogy a különböző konyhák közötti valódi különbségeket megismerjék, és megkóstolják.

A különbözőségek felismerését sajnos a hazai éttermek sem igazán segítik. Még legjobban az olasz konyhaművészetre specializálódott éttermek közelítenek a valósághoz. De már a "francia konyha" megnevezés is nagyon általános, ahol pedig a "mediterrán konyha remekeit" kínálják, oda betérni sem érdemes! (Sajnos a közelmúltban több ezer hazai étterem étlapját volt szerencsém átböngészni, és rémes felfedezéseket tenni...)

Így kezdő és haladó ínyencek részére összegyűjtöttem a legkedveltebb mediterrán országok konyhaművészetének sajátosságait, azaz amelyekben különböznek egymástól.

1.) A francia konyha. Először is ezt az elnevezést igazán csak gyűjtőnévként ajánlatos használni. A francia szakácsművészet ugyanis két okból lett - méltán -világhírű.

Egyrészt, hogy a különböző régiók eredeti receptúráját, étkezési szokásait, tipikus alapanyagait híven őrzik, ápolják és használják mind a mai napig. Csak egy jellegzetes példa: míg Elszászban a zöldségek (ezen belül is pl. a hagyma), a marha és a sertéshús, és a belőlük készült húskészítmények (beleértve a belsőségeket is!) dominálnak a receptúrában, addig Dél-Franciaországban a tenger közelsége értelemszerűen a halak, rákok, kagylók változatos elkészítésében élvezkedhetünk. A franciák által oly kedvelt osztriga fő termőhelye viszont Normandia, nem beszélve arról, hogy az Atlanti-óceánból kifogott halak elkészítési módjai lényegesen különböznek déli testvéreikétől.

Másrészt fontos tudni, hogy a francia konyha adta a világnak a hideg és meleg alapmártások nagy részét. Az alapmártások ízesítésében pedig hallatlan kreativitást képesek felmutatni.  A magára valamit is adó francia étteremben ma is külön szakács, a "saucier" készíti a mártásokat, akinek nevét gyakran az étlapon is feltüntetik. Még az otthoni konyhákban is elképzelhetetlen bármilyen húsétel "sauce", azaz mártás nélkül, amit gyakran külön tesznek az asztalra, hogy ki-ki kedvére tegyen belőle a húsra.

Jó tudni azt is, hogy a gratinirozás  -  magyarul csőben sütésként használják -  is francia szakács "találmánya" (sajttal történő megszórás, majd grillsütőben sütés, hogy a sajt gyorsan ráolvadjon és rápiruljon.)

2.) Az olasz konyha. Kétségtelenül a "tészta országa". S nem csupán a tészták ízesítésében jeleskednek, hanem magának a tésztának a készítésében is. Több, mint 100 féle tésztafajtát készítenek (az a 4-5 féle, amit nálunk is lehet kapni, az csak ízelítő tehát...). Ráadásul a magára is valamit adó étteremben a szakács minden reggel maga gyúrja frissen a tésztát, és kézzel, illetve gépi segítséggel készíti belőle a natúr, vagy a töltött tésztaféleségeket.

Olasz specialitás, hogy a leveseket is megszórják sajttal, általában frissen őrölt parmezánnal.

Mindenféle fűszernövényt használnak, kivéve az őrölt piros paprikát.

Jó tudni, hogy a szőlőtörkölyből készült párlat is olasz találmány. A grappa készítésének titkát (amitől a párlat nem égetően csípős, és tökéletesen érződik benne az eredeti szőlő zamata) szigorúan őrzik, és a névhasználat is az olaszok kizárólagos tulajdona.

3.) A spanyol konyha. A franciához hasonlóan markáns különbségek vannak a különböző régiók konyhaművészetében, így itt is jobb baszk, katalán, vagy andalúz konyháról beszélni.

Az egyetlen mediterrán ország, ahol a sertészsírt előszeretettel használják a szakácsok, az olíva olaj mellett, vagy helyett.

Jellegzetes alapanyaga a spanyol tájegységek konyhájának a mandula, melyet nem csupán édességekhez, hanem húsételekhez, mártásokban, salátákban is gyakran használnak.

Ugyanígy kedvelt alapanyag a fokhagyma, melyet nem csupán ízesítésre használnak, hanem a spanyol fokhagyma levesek (az interneten több, mint egy tucat variációt lehet találni!) sokak szerint verhetetlenek!

Ha spanyol ízvilágot szeretnénk adni fogásainknak, akkor háromféle fűszer mindig legyen otthon: sáfrány, ánizs és fahéj. Húsételekhez éppúgy, mint zöldségköretekhez, mártásokhoz használják. Leggyakrabban és legváltozatosabban használt, így a spanyol konyha jellegzetes zöldségeinek is tekinthető, a padlizsán és a zöld paprika. Szívesen használják, a megszárított és megőrölt, kis hegyes chilit, azaz a miénkhez hasonló, csípős piros őrölt paprikát. Általánosságban is elmondható, hogy a spanyol konyha a "legcsípősebb" a mediterrán konyhák közül. A már említett fokhagymán és piros paprikán kívül gyakran használnak cayenne borsot, hagymát, mustárt a különböző fogások elkészítéséhez.

Specialitásai a spanyol konyhának a rizses ételek is, mely az évszázadokkal ezelőtti keleti hatás eredménye.

4.) A görög konyha. Amellett, hogy jelentős a török hatás, a görög konyha művészei elsősorban a zöldségek változatos elkészítésében jeleskednek. Nem véletlenül oly népszerűek a tzatziki,  a moussaka, vagy az imam-baildi. Főzéshez, salátakészítéshez is kizárólag oliva olajat használnak, ám magát az olivabogyót, illetve a fa egyéb részeit (levelek, zsenge hajtások) is szívesen használják különböző fogások elkészítésében. Megjegyzendő, hogy Görögországban hatalmas olivaligetek vannak, és a görög olíva olaj minőségében vetekszik az olasz és a spanyol társaival, csak a "marketingje" rosszabb. Viszont jóval olcsóbb is!

A nálunk elsősorban édességek készítéséhez használatos fűszernövényeket gyakran használják a görögök mártások, saláták készítéséhez. Így a fahéj, a gyömbér, a menta vagy az ánizs ízét könnyen felfedezhetjük a görög ételekben. A gasztronómiai ítészek véleménye szerint a görögök a bárányhús elkészítésében verhetetlenek a mediterrán térségben.

Ha bármelyik országban járnak inkább egy-egy helyi kisvendéglőt válasszanak, mint a sokcsillagos éttermeket és szállodákat, ha fel akarják fedezni a valódi ízeket. A hazai éttermek étlapjait pedig előbb alaposan böngésszék át. Igaz a "keverékek" is lehetnek finomak, csak éppen nem hitelesek, hanem vendégcsábító reklámfogások!


Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!