Életforma.hu

GASZTRO

Szakácsbiblia mindenkinek

Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya - konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!    

A főzés tudománya című könyv, Kép: László Márta

Groteszk állapotban maradt a magyar szakácsok szakképzése - fogalmazott Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a könyvbemutatón. Mint a hazai kötet átdolgozója elmondta: a világ elszaladt, a hazai fiatalok pedig ugyanabból a könyvből tanulnak, mint 20 évvel ezelőtt. A cukrászok még ennél is rosszabb helyzetben vannak, nálunk állítólag legalább 30 éves a lemaradás.

A lazac norvég bontása, Kép: László Márta

A főzés tudománya - konyhatechnológiai kalauz című kézikönyv először jelent meg magyar nyelven. Molnár B. Tamás szerint a magyar kultúra nagy adóssága ez. Mintegy százéves tartozást rótt le a szakma előtt. Nem csili-vili szakácskönyv, bár receptek is olvashatók benne. Eredeti címe: La cuisine professionelle, előszavát a világ egyik leghíresebb szakácsa, Joel Robuchon írta. Gyakorlatilag az európai polgári konyha alapjairól szól mindenkinek - a háziasszonyoktól egészen az oktatókig.

A tankönyv igen részletesen leírja az európai polgári konyhai eljárásokat, a hibákat, amiket a legtöbben elkövetnek, és rögtön mellékelik a megoldásokat is. Másként kell például blansírozni egy friss tavaszi zöldséget, mint egy keményebb őszit! Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy miként készül a tökéletes tükörtojás, vagy hogyan kell norvég módra felszeletelni egy lazacot, vagy miért hasznos dolog a konfitálás, de az olyan bonyolultabb dolgokról is szó van benne, mint például a nyúl feldolgozása. (Ne feledjük, a nyúl méltatlan helyre került nálunk az utóbbi évtizedekben, pedig nagyon finom és egészséges! A György-korabeli angol polgári konyha imádta!)

Kacsa konfitálás után, pirosra sütés előtt! Kép: László Márta

Fontos az alapanyagok minősége. Ma már nem azokkal dolgoznak a szakácsok vagy a háziasszonyok, mint 20 vagy 30 éve. Ráadásul új alapanyagok is érkeztek a magyar konyhaművészetbe. Molnár B. Tamás külön kiemelte, hogy a könyvet kiegészítették a közép-európai alapanyagokkal, és írtak hozzá vagy 12 sertésből készült receptet is. A lapockának vagy a hosszú karajnak is van ugyanis olyan része, ami rendkívül ízletes, de csak néhány hentes veszi a fáradtságot, hogy a pultra tegye. A könyvben bizonyos kifejezéseket külön meg kellett magyarázni az olvasóknak, mert ami a franciáknak természetes, az nekünk nem...

A jó szakács is holtig tanul! A mi fiataljaink külföldre mentek, hogy a szakvizsga után megtanulják, hol tart Európa! Nos, ez a könyv igazán remek tankönyv mindenkinek, aki szeret főzni. A kötet egyelőre csak a neten rendelhető, de novembertől már az egyik nagy, ismert könyvesbolthálózaton keresztül is megvásárolható lesz.

Újdonság!
A jó ízekhez feltétlenül jó italok is kellenek! A Sör Világnapja már elmúlt, de szeretete soha! Itt egy különlegesség!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.