Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Igazi sztárok a magyar séfek - ismerd meg őket!

Az Onyx séfjei a nagymama tanyasi csirkéjét, rakott burgonyát és almás pitét készítenek, ha csak a maguk örömére főznek. A MÁK 22 éves séftehetsége medvehagyma-fagylalttal kísérletezik. A Salon étteremben pedig az uborka kifacsart levét ízesítik úgy, mintha hagyományos uborkasaláta lenne, hogy aztán jégkása formájában kerüljön az uborkára.

Az elmúlt két hét bővelkedett a történésekben, ami a gasztronómiát illeti. A Bocuse d’Or hazai döntőjén kiderült, hogy Molnár Gábor képviseli hazánkat a leghíresebb szakácsverseny májusi stockholmi döntőjén, a Michelin-kalauz egy újabb éttermet, a Borkonyhát díjazta csillaggal – miközben az Onyx és a Costes is megtartotta egycsillagos elismerését –, a Hennessy–Dining Guide Év Étterme Gálán pedig hazánk legtekintélyesebb szakmai fóruma, a Dining Guide díjazta Magyarország TOP 10 legjobb éttermét, legifjabb séftehetségét és legprogresszívabb konyháját. Eszerint Magyarország legjobb étterme Szulló Szabina és Széll Tamás főhadiszállása, az Onyx, legifjabb séftehetsége Mizsei János, aki a MÁK bistro konyháját vezeti, a legprogresszívabb konyha pedig a Salon étteremé, amelyet Wolf András és Fekete Antonio neve fémjelez.

Öt kérdés, öt válasz. Lessük meg, mit főznek!

Az Év Étterme: Onyx

„Bármiből lehet inspirációt meríteni. Nézegetjük, hogy a többiek mit csinálnak, de nem csak az ízekről van szó, meg az állagokról, hanem a formákról is. Tegnap például épületek tetején csodáltuk a cserepeket, hogy milyen formájuk van, hogyan állnak össze” – mondja Széll Tamás, a tavalyi Bocuse d’Or döntő magyar résztvevője és 10. helyezettje.

 

Az Onyx a patinás Gerbeaud-házban működik. Nemzetközi hírnevét, elismertségét a Michelin csillaga is jelzi. A Dining Guide kritikusai szerint ételeik par excellence műalkotások, nemzetközi összehasonlításban is helytállnak.

Az alapanyag, amit nagyon szívesen használunk:

őz, marhaoldalas, sóban sült zöldségek, különböző céklák, yuzu és citrusok.

Mostanság divatos, de mi másként csináljuk:

van egy pár ilyen…

Egy olyan séf, aki örök inspiráció:

nem győznénk sorolni…

Amikor csak a magunk örömére főzünk:

nagymama tanyasi csirkéje, rakott burgonya, almás pite és házi disznóságok készülnek.

A következő új étel, amin törjük a fejünket:

egy tökéletes Gerbeaud-ízű desszert.

Az Év Legifjabb Séftehetségének székhelye: MÁK bistro

„Soha nem voltam olyan temperamentumú, hogy ordítsak valakivel, emberségesebben szeretném megoldani a dolgokat. Megmutatom és elmagyarázom, hogy kell az adott dolgot csinálni, és mindeközben nem emelem fel a hangomat. Szerencsére eddig mindent meg tudtam valósítani, amit elképzeltem” – értékeli saját magát a 22 éves Mizsei János, a MÁK séfje.

A Dining Guide szerint a MÁK a fúziós magyar bisztró egyik népszerű formációja. Érett ízlésű, egyedi utat járó konyha, amely megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem.

Az alapanyag, amit nagyon szívesen használunk:

a halak és a húsok, vöröshúsok vagy vadak, amiken szeretek különböző technológiákat kipróbálni. Most a tokaji régióból érkezik hozzánk bárány, ez biztos, hogy kiváló alapanyag lesz. Nagyon szeretek halakkal dolgozni, ami Franciaországból érkezik.

Mostanság divatos, de mi másként csináljuk:

nem követjük az aktuális divatot, járjuk a saját utunkat, amit kell. Januárban volt az ajánlatunkban egy marhanyak fekete káposztával és piemonti mogyorófagyival. Úgy érzem, hogy az például elég jól sikerült. Megfelelően érzékeltette azt a bátor, újító koncepciót, amelyet a MÁK-ban igyekszünk megvalósítani.

Egy olyan séf, aki örök inspiráció:

nem tudok csak egy séfet kiemelni, mert ezen a szinten mindenki tud inspirációt adni, de ha meg kéne neveznem pár személyt, akkor az Tom Aikens, René Redzepi, Yann Bernard Lejard és Pascal Barbot lenne.

Amikor csak a magam örömére főzök:

ez nem túl gyakran fordul elő, ilyenkor is megpróbálok valami olyat főzni, ami a környezetemben lévőket is boldoggá teszi! Olyankor jólesik, ha a többiek is beállnak segíteni.

A következő új étel, amin töröm a fejemet:

szezonális zöldségekből áll, és kicsit extrémebb ízek jelennek meg benne különböző textúrákban. Készítettem most egy medvehagyma-fagyit. Ezzel sokáig kísérleteztem.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája: Salon

„Bármin változtatunk a klasszikus ételeknél, kivéve a régi ízeket. Jó példa erre a magyar kedvenc, az uborkasaláta. Elveszíti az uborka a frissességét, a lényegét, a saláta mivoltját, ha besózzuk, kifacsarjuk, belerakjuk egy ecetes lébe. Ezt mi úgy próbáltuk másként megoldani, hogy kifacsartuk az uborka levét, a léből csináltunk egy jégkását, ami ugyanúgy volt beízesítve, mint egy uborkasaláta, és ezt raktuk rá a friss uborkára” – támasztja alá Wolf András egy példával, miért kaphatták ők a Hennessy–Dining Guide Év Étterme Gála Legprogresszívabb Konyhájának díját.

Az értékelés szerint Wolf András és Fekete Antónió séfek ételeit a szárnyaló fantázia és tűpontos kivitelezés jellemzi. Az étterem a New York Palota eklektikus, olasz reneszánszt idéző két kisebb termében foglal helyet. Színek, ízek, formák kivételes harmóniában kerülnek a tányérokra. A Salon étteremben az utóbbi másfél–két évben Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelye jött létre. Éttermük a csúcsminőséget célozza – sikerrel.

Az alapanyag, amit nagyon szívesen használunk:

mindig próbáljuk követni a szezonalitást, mindig más a kedvenc, jelen pillanatban talán a legjobban preferált a friss medvehagyma zsenge hajtása.

Mostanság divatos, de mi másként csináljuk:

a divatot és a trendeket folyamatosan követni kell, hogy ezek mellett azért megmaradjon a saját stílusunk. Igyekszünk egyedi kompozíciókat készíteni, hogy ne csak belesimuljunk a trendekbe, hanem egy kicsit mi is formáljuk azokat.

Egy olyan séf, aki örök inspiráció nekünk:

minden olyan ember, szakember inspirál minket, aki munkával, hivatástudattal és önfeláldozással sikerre viszi a saját és közvetlen környezetét. András Bíró Lajost szokta kiemelni. Nem ismerünk még egy olyan embert, akivel bármikor találkozol, 120 fokon ég, ezzel a szakmával kel, és ezzel fekszik.

Amikor csak a magunk örömére főzünk:

saját örömünkre sajnos mostanában nem túl sokszor van időnk főzni. Talán az jelenti a legnagyobb örömet, ha más főz nekünk, és ezt nyugodtan el is tudjuk fogyasztani egy kellemes beszélgetés közben.

A következő új étel, amin törjük a fejünket:

olyan lesz, mint az eddig készített ételeink: letisztult, elegáns, markáns ízekkel rendelkező. Mindig törekszünk a megújulásra és arra, hogy kielégítsük a saját és vendégeink igényeit.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.