Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Igazi sztárok a magyar séfek - ismerd meg őket!

Az Onyx séfjei a nagymama tanyasi csirkéjét, rakott burgonyát és almás pitét készítenek, ha csak a maguk örömére főznek. A MÁK 22 éves séftehetsége medvehagyma-fagylalttal kísérletezik. A Salon étteremben pedig az uborka kifacsart levét ízesítik úgy, mintha hagyományos uborkasaláta lenne, hogy aztán jégkása formájában kerüljön az uborkára.

Az elmúlt két hét bővelkedett a történésekben, ami a gasztronómiát illeti. A Bocuse d’Or hazai döntőjén kiderült, hogy Molnár Gábor képviseli hazánkat a leghíresebb szakácsverseny májusi stockholmi döntőjén, a Michelin-kalauz egy újabb éttermet, a Borkonyhát díjazta csillaggal – miközben az Onyx és a Costes is megtartotta egycsillagos elismerését –, a Hennessy–Dining Guide Év Étterme Gálán pedig hazánk legtekintélyesebb szakmai fóruma, a Dining Guide díjazta Magyarország TOP 10 legjobb éttermét, legifjabb séftehetségét és legprogresszívabb konyháját. Eszerint Magyarország legjobb étterme Szulló Szabina és Széll Tamás főhadiszállása, az Onyx, legifjabb séftehetsége Mizsei János, aki a MÁK bistro konyháját vezeti, a legprogresszívabb konyha pedig a Salon étteremé, amelyet Wolf András és Fekete Antonio neve fémjelez.

Öt kérdés, öt válasz. Lessük meg, mit főznek!

Az Év Étterme: Onyx

„Bármiből lehet inspirációt meríteni. Nézegetjük, hogy a többiek mit csinálnak, de nem csak az ízekről van szó, meg az állagokról, hanem a formákról is. Tegnap például épületek tetején csodáltuk a cserepeket, hogy milyen formájuk van, hogyan állnak össze” – mondja Széll Tamás, a tavalyi Bocuse d’Or döntő magyar résztvevője és 10. helyezettje.

 

Az Onyx a patinás Gerbeaud-házban működik. Nemzetközi hírnevét, elismertségét a Michelin csillaga is jelzi. A Dining Guide kritikusai szerint ételeik par excellence műalkotások, nemzetközi összehasonlításban is helytállnak.

Az alapanyag, amit nagyon szívesen használunk:

őz, marhaoldalas, sóban sült zöldségek, különböző céklák, yuzu és citrusok.

Mostanság divatos, de mi másként csináljuk:

van egy pár ilyen…

Egy olyan séf, aki örök inspiráció:

nem győznénk sorolni…

Amikor csak a magunk örömére főzünk:

nagymama tanyasi csirkéje, rakott burgonya, almás pite és házi disznóságok készülnek.

A következő új étel, amin törjük a fejünket:

egy tökéletes Gerbeaud-ízű desszert.

Az Év Legifjabb Séftehetségének székhelye: MÁK bistro

„Soha nem voltam olyan temperamentumú, hogy ordítsak valakivel, emberségesebben szeretném megoldani a dolgokat. Megmutatom és elmagyarázom, hogy kell az adott dolgot csinálni, és mindeközben nem emelem fel a hangomat. Szerencsére eddig mindent meg tudtam valósítani, amit elképzeltem” – értékeli saját magát a 22 éves Mizsei János, a MÁK séfje.

A Dining Guide szerint a MÁK a fúziós magyar bisztró egyik népszerű formációja. Érett ízlésű, egyedi utat járó konyha, amely megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem.

Az alapanyag, amit nagyon szívesen használunk:

a halak és a húsok, vöröshúsok vagy vadak, amiken szeretek különböző technológiákat kipróbálni. Most a tokaji régióból érkezik hozzánk bárány, ez biztos, hogy kiváló alapanyag lesz. Nagyon szeretek halakkal dolgozni, ami Franciaországból érkezik.

Mostanság divatos, de mi másként csináljuk:

nem követjük az aktuális divatot, járjuk a saját utunkat, amit kell. Januárban volt az ajánlatunkban egy marhanyak fekete káposztával és piemonti mogyorófagyival. Úgy érzem, hogy az például elég jól sikerült. Megfelelően érzékeltette azt a bátor, újító koncepciót, amelyet a MÁK-ban igyekszünk megvalósítani.

Egy olyan séf, aki örök inspiráció:

nem tudok csak egy séfet kiemelni, mert ezen a szinten mindenki tud inspirációt adni, de ha meg kéne neveznem pár személyt, akkor az Tom Aikens, René Redzepi, Yann Bernard Lejard és Pascal Barbot lenne.

Amikor csak a magam örömére főzök:

ez nem túl gyakran fordul elő, ilyenkor is megpróbálok valami olyat főzni, ami a környezetemben lévőket is boldoggá teszi! Olyankor jólesik, ha a többiek is beállnak segíteni.

A következő új étel, amin töröm a fejemet:

szezonális zöldségekből áll, és kicsit extrémebb ízek jelennek meg benne különböző textúrákban. Készítettem most egy medvehagyma-fagyit. Ezzel sokáig kísérleteztem.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája: Salon

„Bármin változtatunk a klasszikus ételeknél, kivéve a régi ízeket. Jó példa erre a magyar kedvenc, az uborkasaláta. Elveszíti az uborka a frissességét, a lényegét, a saláta mivoltját, ha besózzuk, kifacsarjuk, belerakjuk egy ecetes lébe. Ezt mi úgy próbáltuk másként megoldani, hogy kifacsartuk az uborka levét, a léből csináltunk egy jégkását, ami ugyanúgy volt beízesítve, mint egy uborkasaláta, és ezt raktuk rá a friss uborkára” – támasztja alá Wolf András egy példával, miért kaphatták ők a Hennessy–Dining Guide Év Étterme Gála Legprogresszívabb Konyhájának díját.

Az értékelés szerint Wolf András és Fekete Antónió séfek ételeit a szárnyaló fantázia és tűpontos kivitelezés jellemzi. Az étterem a New York Palota eklektikus, olasz reneszánszt idéző két kisebb termében foglal helyet. Színek, ízek, formák kivételes harmóniában kerülnek a tányérokra. A Salon étteremben az utóbbi másfél–két évben Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelye jött létre. Éttermük a csúcsminőséget célozza – sikerrel.

Az alapanyag, amit nagyon szívesen használunk:

mindig próbáljuk követni a szezonalitást, mindig más a kedvenc, jelen pillanatban talán a legjobban preferált a friss medvehagyma zsenge hajtása.

Mostanság divatos, de mi másként csináljuk:

a divatot és a trendeket folyamatosan követni kell, hogy ezek mellett azért megmaradjon a saját stílusunk. Igyekszünk egyedi kompozíciókat készíteni, hogy ne csak belesimuljunk a trendekbe, hanem egy kicsit mi is formáljuk azokat.

Egy olyan séf, aki örök inspiráció nekünk:

minden olyan ember, szakember inspirál minket, aki munkával, hivatástudattal és önfeláldozással sikerre viszi a saját és közvetlen környezetét. András Bíró Lajost szokta kiemelni. Nem ismerünk még egy olyan embert, akivel bármikor találkozol, 120 fokon ég, ezzel a szakmával kel, és ezzel fekszik.

Amikor csak a magunk örömére főzünk:

saját örömünkre sajnos mostanában nem túl sokszor van időnk főzni. Talán az jelenti a legnagyobb örömet, ha más főz nekünk, és ezt nyugodtan el is tudjuk fogyasztani egy kellemes beszélgetés közben.

A következő új étel, amin törjük a fejünket:

olyan lesz, mint az eddig készített ételeink: letisztult, elegáns, markáns ízekkel rendelkező. Mindig törekszünk a megújulásra és arra, hogy kielégítsük a saját és vendégeink igényeit.


Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.