Tokaji íze van a karácsonynak – mondta rendkívül bortisztelő nagyapám, amikor szenteste kibontotta a régen dédelgetett borosüveget. Akkor még nem kaphattam belőle... Mára megértettem, sőt, minden pompás kortyát élvezhettem a Wineglass sajtóklub legutóbbi kóstolóján. Tényleg olyan, mintha egy korty történelmet kóstolgatna az ember.
Tokaj-hegy déli lejtőjén a hét legjobb dűlőt vette meg annak idején a Garai család. A felséges területnek azóta számos, ismert tulajdonosa volt, úgy mint Károli Gáspár vagy éppen Bethlen Gábor. Végül a habsburgok kezébe került, és 1711-től császári birtokkent tartották számon.
Az 1950-es évek és a rendszerváltás között senki nem művelte e nemes dűlőket, ami ma azt jelenti, hogy ezen idő alatt nem is érte semmilyen vegyszer a területet. Így aztán pompás alapot adtak az 1991-ben újratelepített ültetvények organikus műveléséhez. Ma a Tokaj-Hétszőlő az ország egyik legszebb szőlőbirtoka. Művelői azon dolgoznak, hogy a tokaji bor méltán értékes hírnevét erősítsék, de úgy, hogy megismertessék annak minden XXI. századi értékével is. A tokaji ugyanis az a bor, ami minden nemzet minden ünnepéhez illik.Ha a karácsonyi menü egyik fogásához például szeretne valaki egy könnyed bort, válassza a roppan kellemes Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok FurmintBirtok Bio 2018-asát. Fahoróban erjed, és érlelődik a 2015-ös Furmint Nagyszőlő bora. A dűlő neve már 1567 óta rendkívül ismert. Csak hársból készült a 2016-os bio Hárs Hétszőlő-dűlő bora. Markáns ásványossága egészen különleges, igazi elegáns bor. Őshonos Tokajban az úgynevezett kövérszőlő, de Erdélyben is ismert. A késői bio 2017-est például nagyon kedvelt a belga piacon. Én is szívből ajánlom egy jó kis karácsonyi almás pitéhez.Egy csodaévként tartják számon a 2013-asat. Buja, gyümölcsös ananászos ízeket varázsolt az Aszú 5P Hétszőlő 1er cru palackjaiba. Szerintem is most érte el csúcsát a 2008-as, ötputtonyos aszú. Egy kis kesernyés lecsengés a korty után, és esküszöm, érkezik a csoda. Nagyon fűszeres, izgalmas, fantasztikus savakat rejtő bor! Elképesztő! A borkóstolóra a hatputtonyos, 2010-es aszú tette fel a koronát.Méz, aszalt gyümölcsök, kandírozott narancs, fűszerek – mind-mind a karácsony, az adventi időszak elragadó velejárói. A tokajikban már benne van mindez, most érlelődik, most születik a csoda, az egyedülálló ízharmónia. Kitűnő borászok, fantasztikus hordók, szédületes pincék varázsolják elő évről-évre a királyok borát… És a tudás, a tapasztalat, ami észrevétlenül mögötte van valóra válik… Szívből gratulálok!
Kép: hungaria
Egyedülálló sikerrel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen a Hungaria pezsgő egyik „legifjabb” tétele, az üde, mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry. Nem „csupán” aranyérmet szerzett, hanem óriási szenzációként a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen. Ez a különleges pezsgősiker azért is lenyűgöző, mert ez az első alkalom, hogy Magyarország ilyen elismerésben részesült a dijoni megmérettetésen. A Hungaria Rosé Extra Dry mellett pedig csak francia és spanyol versenytársak kerültek a TOP10-es elitkörbe.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.