Hozzávalók 3 főre:
5 dl édes fehérbor (Tokaji a legjobb)
2 dl víz
ízlés szerinti mennyiségű cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 db citrom reszelt héja
2-3 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
5 dkg mazsola
4 db tojássárgája
Elkészítés:
Forraljuk fel a bort a vízzel, a vaníliás cukorral és annyi cukorral, amennyitől kellemesnek érezzük a keveréket. Mehet bele a citromhéj és a fűszerek is. Célszerű teatojást vagy gézbatyut használni, hogy ne kelljen később kihalászni egyenként a szegfűszegeket. Forrás után 10 percig főzzük a levest, majd távolítsuk el a teatojást.
A tojások sárgáját keverjük simára a tejszínnel, majd folyamatos keverés mellett öntsük a levesbe. Forralni nem szabad, de átszűrni mindenképpen tanácsos.
A mazsolát alaposan mossuk meg, egy-két percre betehetjük a mikróba is, hogy megpuhuljon.
Kóstoljuk meg a levest, ízesítsük cukorral, ha úgy érezzük, szükséges, majd tálaljuk a levest tejszínhabbal, esetleg mandulaforgáccsal és a mazsolával. Langyosan és hidegen is finom.
Így ajándékozzunk bort!
A borleves receptje mellé adunk néhány jól hasznosítható tanácsot, hogyan, mivel lepjük meg borszerető barátainkat.