- 1 hizlalt libamáj
- 40 deka libaháj
- fél liter tej
- egy fürt szőlő
- 1,5 dl 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú
- vaj
- egy teáskanálnyi rizsliszt - aki nem lisztérzékeny annak 1 teáskanálnyi búzaliszt
Elkészítés:
A libahájat felkockázom, és egy lábas aljába teszem. A libamájat a jeges vagy alaposan hűtött tejbe teszem, akár 2-3 órára is. A hájat kis lángon elkezdem kiolvasztani, és már ekkor a tetejére helyezem a tejből kivett libamájat. Lefedem, és hagyom a kiolvadó zsíron átpárolódni. Többször megnézem, úgy 15 perc elteltével átfordítom nagyon óvatosan, és újra befedem. 10 perc elteltével megnézem és tűpróbát csinálok. Ha nagyon véres lé szivárog akkor még egy pár percig hagyom. Ha éppen egy kis lé szivárog csak akkor lezárom alatta a lángot, és tálalásig a lábaskában hagyom.
A szőlőszemeket alaposan átmosom. A vajat felhevítem egy serpenyőben, és átpárolom rajta a szőlőszemeket. Ha kész, a szemeket kiszedem, és a visszamaradt zsiradékra ráhintem a lisztet, alaposan átkeverem, és a tokaji aszút hozzáöntve mártás sűrűségűre keverem. A szemeket visszatesszük, és az egészet átforraljuk.
A libamájat óvatosan deszkára teszem, szeletekre vágom, és pirított kenyérszeletekre adagolom, majd melléhalmozom a tokaji borban párolt szőlőszemeket és a mártást. Különleges ízvilágú krémesen omlós libamájat kapunk. Előételnek és ünnepi fogásnak kiváló csemege!
Tálaláskor a szeleteket enyhén áthintheted sóval.
A hájból kisült zsiradékot átszűrtem, kiváló libazsírt kaptam, amit szárnyas ételek elkészítéséhez használok majd.
Ha nincs otthon tokaji aszú, akkor a mártáshoz szükséges bor helyettesíthető valamilyen késői szüretelésű tokaji borral.
Vidám Márton-napi bulit! Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia!
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!