Életforma.hu


Napraforgómagos svájci gyökérkenyér

Napraforgómagos svájci gyökérkenyér 

Pihe-puha ropogós kenyérkét mutat most meg Pammer Lívia, aki már eddig számos, isteni kenyér-receptet osztott meg velünk. Egyik nap összeállította a tésztát, letakarta, másnap reggel átdolgozva és formázva kisütötte. Kis gyakorlással húsvétra menni fog!
Házi burgonyás cipó

Házi burgonyás cipó 

Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.
Félbarna házikenyér

Félbarna házikenyér 

Sokan gondolják úgy, hogy a járvány miatt otthon kéne kenyeret sütni. Pammer Lívia ad hozzá tippet, amikor ezt írja: mostanában ritkábban sütök búzalisztes házi kenyeret gluténérzékenységem okán, de tegnap bedagasztottam egy veknit. Illatos, ropogós és kívánatos lett, igazi piknikhangulat lett rajtam úrrá, sütöttem mellé angol- és húsos szalonnát, egy kevés lila hagymát szeltem hozzá, és élveztem az illatokat, a látványt.
Tavaszi muffin-szendvics húspogácsával, baconnal, sajttal, csírákkal

Tavaszi muffin-szendvics húspogácsával, baconnal, sajttal, csírákkal 

Igazán ínycsiklandó és nagyon laktató szendvics született, sok-sok finomsággal töltve ízes puha muffinzsemlében, a gyerekek nagy örömére, mindenki ízlése szerint töltötte. Legyen szép tavaszunk!
Szezámmagos bundában sült sertéskaraj, burgonya és batátachipsszel, céklasalátával

Szezámmagos bundában sült sertéskaraj, burgonya és batátachipsszel, céklasalátával 

Ó, te klasszikus rántotthusi! Sűrűn nem, de néha bizony nagyon jól tud esni egy aranyló színű, jó kis szaftos rántott hús. Szezámmaggal bolondítottam, és kipróbáltam a batátát, azaz édesburgonyát, hogy hogyan viselkedik chipsként. Jól vizsgázott!!!
Tonhallal töltött édesburgonya

Tonhallal töltött édesburgonya 

Torokfájással küzdök, ezért a konyhai munkáimat minimálisra csökkentettem, de hát enni azért kell….. kettő édesburgonya még a sorsára várt, gyors terepszemle a hűtő környékén, és már kész is a könnyű ebéd, vagy uzsonna. Pammer Líviának, a recept megálmodójának azóta már meggyógyult a torka!
Natúr csirkemell tökmagolajos napraforgómagos zöldsalátával

Natúr csirkemell tökmagolajos napraforgómagos zöldsalátával 

Megint eljött az este, és megint kellett egy gyors vacsora. A natúr csirkemellhez egy jó kis salátát dobtam össze ropogós jégsalátával , paradicsommal és lilahagymával, meglocsolva tökmagolajjal, bőven megszórva napraforgómagvakkal. Ebédre vagy vacsorára is ideális, lelkiismeret furdalás nélkül fogyasztható és a ruhaméret megtartásához is ideális!
Künefe, az 1001 éjszaka csábítása

Künefe, az 1001 éjszaka csábítása 

Nagyon sok kedvenc török sütim van de a künefe volt az első, ami elrabolta a szívemet –írja Pammer Lívia. A Simone Gasztroságainak szerzője kilenc éve kóstolta ekőször Side – Manavgat városában, és azóta is rajong érte. Többször megsütöttem itthon is, de eredeti török alapanyagokból most először készítettem. A desszert hagyományosan kadayif tésztából készül, ennek hiányában azonban a mi cérnametéltünkkel pótolhatjuk.
Reggeli húskrém

Reggeli húskrém 

Nálunk még nem volt olyan, hogy ne maradt volna meg egy darabka bármelyik sültből, igaz, hogy van rá négylábú szőrös jelentkező, de még akkor is van ami feldolgozásra és elfogyasztásra vár, ha kedvencünk is megkóstolta az ünnepi menüt. Saját tapasztalatból tudom, hogy a 2-3 napos hűtőben tartott sült húsra már mindenki húzza az orrát, de nem hagytam annyiban és készítettem már több alkalommal is a hideg sült hús maradékokból egy isteni húsos-tojásos krémet amit aztán tárt karokkal és szájjal fogadtak reggelire.
Zabpelyhes húspogácsa édesburgonyával, fokhagymás bébispenóttal

Zabpelyhes húspogácsa édesburgonyával, fokhagymás bébispenóttal 

Már sokadik alkalommal készítem, most bejegyzés is lett belőle végre . Ez egy olyan étel, ami gyorsan elkészül, és garantáltan a legfinnyásabbak is meg fogják enni! Először tartottam tőle, mit szól majd a család a körethez, alaptalan volt a félelmen, ugyanis egy morzsa sem maradt semmiből. Diétába, gluténmentes étrendbe kiválóan beilleszthető – tanácsolja Pammer Lívia.

Csirkemellel és fürjtojással töltött édesburgonya 

Egy igazán kímélő és kalóriaszegény ételt hozok a nagy farsangi falatozások után. Akár ebédre, akár vacsorára is kiváló választás lehet. Elkészíteni is pofonegyszerű , túl sok hozzávaló sem szükséges. Ha maradt bármiféle sült hús, bátran felhasználhatjuk - ajánlja Pammer Lívia.

Füstölt lazacos-avokádós falatok a partiasztalra 

Előétel gyanánt készítettem pár lazacos falatot kétféle variációban . Az egyik saját sütésű gyökérkenyéren tálaltam, a másik zöldségágyakon - gondolva az ételallergiásokra is.

Svájci gyökérkenyér kezdőknek is 

Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek, az biztos! Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését – írja Pammer Lívia!

Omlett gombával, sajttal és baconszalonnával , friss házi gyökérkenyérrel 

Mire felébredt a család, összeütöttem egy finom reggelit tojásokból, sajtból, szalonnával és gombával. Nem akartam rántottát, így szuflés tálkákban és sütőben sütöttem meg a következőképpen .

Gyors és isteni tojáskrémes reggeli 

A család tojáskrémet kívánt, én meg gyorsan összedobtam egyet, sok-sok snidlinggel pirítóson kínálva. Semmilyen szakértelmet nem kíván, mégis kiadós finom reggeli kerekedik belőle. Nálunk mindenki elégedett volt vele. Íme, a bizonyság!

Tükörtojás baconkalodában 

Egy blogon láttam meg ezt a fantasztikus reggelinek-vacsorának valót, egy amerikai lány bejegyzéséből való, engem elvarázsolt az egyszerűsége és a nagyszerűsége – írja Pammer Lívia. A bejegyzés így folytatódik: sokszor készítek bacont tükörtojással, de ez most egy más dimenzió szülötte, látványos és tuti telitalálat. Nézzük!

Baracklekváros bukta 

Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!

Paradicsomos pulykacomb lencsével 

Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!

Sárgaborsó főzelék retekcsírával, brokkolis fasírttal 

Nagyon szeretem a főzelékeket, a sárgaborsót kiváltképp. Előnyös, hogy nem kell hozzá semmilyen sűrítőanyag, pompásan besűrűsödik anélkül is. Feltétként brokkolis fasírozottat készítettem, szerintem nagyon finomra sikerült. Az étel glutén- és laktózmentes.

Kovászos, csíkos kalács 

Nagyon sok kovászom maradt , és napok óta a csíkos kalács járt a fejemben - hogy milyen jó lenne reggelire vagy uzsonnára egy jó kis kávé mellé vajjal, lekvárral vagy mézzel eszegetni. A gondolatot tett követte, és megszületett minden idők legfinomabb csíkos kelt kalácsa saját nevelésű természetes kovásszal!

Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel 

Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!

Hajtogatott pogácsa magvakkal, sajttal, zabpehellyel 

Ha hétvége akkor pogácsasütés! Kedves vendégeket vártam, gondoltam meglepem őket egy igazán finom, magvas- sajtos pogácsával. Kétszer hajtogattam, csodás leveles lett a végeredmény.

Sertéskaraj sokmagvas bundában gombás rizzsel, jégsalátával 

Gyors ebédet szerettem volna, a karaj meg frissen érkezett gyönyörű áru volt. Rántott meg már régen volt, de hogy ne csak simán bundában legyen, feldobtam magvakkal a panírt - ajánlja receptjét Pammer Lívia.

Hajtogatott pogácsa magvakkal, sajttal,zabpehellyel 

Ha hétvége, akkor pogácsasütés! Kedves vendégeket vártam, gondoltam meglepem őket egy igazán finom, magvas- sajtos pogácsával. Kétszer hajtogattam, csodás leveles lett a végeredmény. Pammer Lívia ezt ajánlja!

Babgulyás vörösbabbal, vajas galuskával 

Nagyon klasszikus, nagyon gazdag és nagyon finom: Babgulyást főztem sok hússal, sok szafttal, vörösbabbal és vajas galuskákkal. Bár este már nem szoktam enni, ebből egy tányérral muszáj volt “kóstolni ”. Eszter lányom azt mondta : anya, ez isteni finom lett!

Fejtett bableves lóbabból 

Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam, amiket kifejtve egészséges zsenge babszemek kerültek a tenyerembe. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született.

Füstölt makrélás szendvicskrém 

Gyönyörű , illatos füstölt makrélát vettem de nagyon nagy volt, így az egyik feléből szendvicskrémet készítettem, ami igazi fehérjebomba lett , a másik feléből előételek készülnek majd… Ez történt Pammer Lívia konyhájában.

Olívaolajon sült vadlazac steak színes friss zöldségekkel, őrségi tökmagolajjal 

Igazodva a család kéréséhez, kalóriaszegény étel készült. Egyre gyakrabban kerül az asztalra halféle, most egy natúron sült bőrös vadlazacsteak köré fontam a szálakat.

Négyborsos lazacfilé 

Ma egy egyszerű ám annál finomabb lazacos fogás kerül a terítékre. A só mellett négyféle bors pikáns egyvelege teszi ezt az ételt igazán ízessé, a hozzá készült friss zöldfűszeres mártogatós pedig aromás kiegészítője lett. Pammer Livi megint csodát alkotott!

Sajttorta málnazselével, sós karamellel Pammer Livitől 

Olyan régóta motoszkált már a fejemben a sajttorta, hogy muszáj volt végre elkészítenem. Gyors desszert, csak azt kell kivárni, hogy a hűtőben megdermedjen, és már tálalható is. Először úgy gondoltam, hogy csak sós karamell lesz a kiegészítője, de aztán került bele egy vékony csík málnazselé… jó döntésnek bizonyult!

Márványos narancsos kuglóf avokádóval, cukkinivel 

Maradt még avokádóm meg egy kevés cukkini, és úgy gondoltam, hogy egy jó kis kuglófba ezek pont beleférnek. Az ismert áruházlánc gluténmentes kevert tészta lisztjét használtam fel, egy kis kakaóporral, narancshéjjal megbolondítottam, csodás, finom belű kuglóf született.

Gyömbéres-citromos ráksaláta avokádóval, paradicsommal, cukkiniágyon 

Előételnek készült ez a nagyon finom és egészséges ráksaláta, kevés tejszínes mártásban átforgatva, grillezett cukkiniágyon avokádógolyókkal és apróra vágott paradicsommal. A gyömbér és a citrom fantasztikus párosítás a rákokhoz.

Fejtett bableves lóbabból 

Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam – benne egészséges zsenge babszemeket. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született. Pammer Lívia is elárulja, hogy mi az a csipedő!...

Királygarnéla cukkinivel, paradicsommal, avagy amikor Pammer Livi is elfárad… 

Mostanában valahogy sem időm sem indíttatásom nem volt bejegyzést írni pedig sültek kovászos kenyerek, készültek finom étkek…. Erőt véve magamon közreadom ezt az egyszerű ám mennyei finom ételt . Szombati munkából hazaérve éhesen , fáradtan nagyobb főzésre nem volt kedvem, de milyen jó, hogy így alakult. Maradék cukkini, paradicsom felhasználásával pofonegyszerű szószos garnéla készült, a maradék gluténmentes spagettitészta párosításával .

Mosolygó fehér házi cipó 

opogós, illatos cipót sütöttem gyorskovásszal, vaslábasban. El sem tudom mondani milyen érzés a saját sütésű kenyeret a kezünkben tartani, megszagolgatni, sőt - még egy kissé szentimentális is leszek de igen, megsimogatni! Aztán hűlés közben hallgatni az apró ropogásokat, amiktől hajszálvékony repedések keletkeznek a cipócskán majd kivárni, hogy meg lehessen végre vágni, és csak úgy üresen mélyeket szippantva a semmihez nem hasonlítható illatból beleharapni… Ez Pammer Livi ajánlása ünnepi receptünkhöz.

Omlett lustálkodóknak a hétvégére 

Néha jó egy kicsit lelassulni, kényelmesen, pizsiben elkészíteni egy jó kis omlettet, színes paprikákból, finoman megpirított baconszalonnával és egy napsugaras hétvégi reggelen feltálalni a szeretteinknek. Pammer Líviánál elmaradhatatlan része a reggeliknek a latte machiato vagy egy jó habos cappuccino, így együtt pedig remek kezdése például egy lusta vasárnapnak…

Édesburgonyás-sajtos pogácsa, kelesztés nélkül 

Imádom még a szót is, hogy pogácsa! Reggelire, vacsorára, leves mellé, egy bögre tejeskávéval vagy csak egy baráti összejövetel kellékeként, a pogácsa nálunk örök . Ha sok időm van háromszor is meghajtogatom, hogy szép magas leveles legyen, de hétköznap és munka után egyre gyakrabban a sütőporos változatot készítem ami még másnap is puha marad – már ha nem fogy el még a sütés napján! Most egy olyan pogácsa készült amibe belecsempésztem az édesburgonyás krumplipüré maradékát, élesztő helyett sütőporral készítettem és nagyon- nagyon finom lett!

Faszénen sült pisztráng 

Napok óta halra vágytam, ezen belül is grillezettre. Előkerítettem hát a tízéves öntöttvas grillsütőnket, kicsit kipofoztuk, faszenet izzítottunk és a fűszerezett pisztrángokat szép pirosra sütöttük. Így megy ez Pammer Líviáéknál! Hű, de jó nekik! Próbáljuk ki mi is!

Garnélával töltött toscan cukkini 

Toscanaból hoztam haza kerek cukkiniket, egy igazán finom garnélás töltelékkel megtöltve, egészben sütve készítettem el. Akár ebédre, akár vacsorára egy pohár fehérborral leöblítve kiváló választás. Pammer Lívi ezúttal is nagyszerűt alkotott!

Menemen, a törökök lecsója 

Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!

Könnyű, tonhalsaláta friss zöldségekkel 

Amióta tombol ez a nagy meleg, nem kívánunk semmi nehéz ételt. Ebédre vagy vacsorára egy villámgyorsan összedobott egyszerű salátával beérjük, sok friss zöldséggel és hangulattól függően hússal vagy halfélékkel dúsítva. Ezt a receptet ajánlja Pammer Lívia ebben a melegben!

Királygarnéla cukkinivel, paradicsommal Pammer Líviától 

Közreadom ezt az egyszerű, ám mennyei finom ételt! Munkából hazaérve éhesen, fáradtan nagyobb főzésre nem volt kedvem, de milyen jó, hogy így alakult. Maradék cukkini, paradicsom felhasználásával pofonegyszerű szószos garnéla készült, a maradék gluténmentes spagettitészta párosításával. Kell ennél több?

Darált csirkemellel töltött padlizsán és cukkini 

Igazán alakbarát, ám mégis első osztályú és finom főétel, ráadásul minimális erőbedobással :) - írta Pammer Lívia. Én hiszek neki, mert az előző cukkinis receptje is feldobta a napomat, a konyhámat! Vessük bele magunkat ebbe a mediterrán nyárba!

Fogyózós cukkinimetéltes csirkemell 

Dübörög a cukkini szezon, rántva, töltve, párolva finom és könnyed nyári kajákat főzhetünk-süthetünk belőle kevés idő alatt. Gyors és pofonegyszerű ételt készítettem belőle fél óra alatt, és nagyon finom lett - írja Pammer Livi. Akkor pedig nincs mit tenni, ki kell próbálni!

Lime-krémes epervelős pohárkrém Pammer Livitől 

Sütni nem volt kedvem, de gondoltam, jól jönne egy epres desszert. Pár hete sikerült citromverbénát beszereznem, ami fantasztikusan- intenzíven lime- citrusos illatú és ízű, így a krémbe belecsempésztem és egy nagyon frissítő különleges citromos aromájú anyagot kaptam, amit epervelővel és zabkeksszel rétegeztem. A siker nem maradt el, amellett, hogy szemet gyönyörködtető lett a látvány az íze messze meghaladta az elvárásaimat.

Ha valami igazán gyorsra és finomra vágynál 

Nincs olyan tésztafogás, ami nálunk ne fogyna el. Ilyen Pammer Livi fantasztikus spagettije is! Nem kell ehhez fantasztikus felvezető, egyszerűen össze kell dobni, és már érezhetjük szánkban az olasz konyha egyik magyarosított változatát! Vágjunk bele!

Sertéskaraj tejszínes gombaraguval laktózmentesen, gluténmentesen 

Kicsit megbetegedett Pammer Livi, de mert ennek csak kell, így gyorsan összerakta ezt a glutén- és laktózmentes főételt, omlósra sült karajszelettel, sok-sok csiperkegombával, finom selymes tejszínes szósszal és aranyló hasábburgonyával. Csak rá kell nézni, és megszólal!

Mustáros-sajtos csirkemell 

Csirkemellfilét készítettem, és hogy ne akadjon meg a torkunkon, kitaláltam rá egy igencsak kedvemre való, pikáns ízű sajtos-tejszínes- mustáros fedést, amitől igazán szaftos lett, és az íze sem volt elhanyagolható. Mindemellett glutén- és laktózmentes is lett, így diétába is kiválóan beilleszthető étel.