Hozzávalók:
- 45 dkg (Bl 80-as) liszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2,5 deka friss élesztő
- 1 evőkanálnyi puha sertészsír
- 1 csapott evőkanál só
- 2,8 dl langyos víz
Elkészítés:
Most kicsit rugalmasabb , puha de nem folyós tésztát készítettem. A hozzávalókat egy dagasztótálba tettem, és kézzel sima tésztát kevertem, de nem dagasztottam csak egyneműsítettem az alkotóelemeket. Puha, kissé ragacsos ( de nem folyós-lágy ) tésztát kaptam, majd konyharuhával letakartam, és egész éjjelre a kelesztőtálban hagytam. Reggel a sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tésztát lisztezett deszkára borítottam , kettő darabba vágtam, kissé kilapogattam, külön-külön feltekertem majd a tengelye mellett kettőt-hármat csavartam rajta, hogy a kedvelt gyökér formát elnyerje. Ezután sütőlemezre, szilikonos sütőpapírra fektettem, és letakarva 20 percig pihentettem. A sütőtérbe tettem egy kevés vizet . A 20 perc letelte után a gyökérkenyereket a sütőtérbe tettem és aranyszínűre sütöttem. Rácson hűtöttem. Illatos, ropogós és pihe-puha belű kenyérkék sültek.
Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia
Cuki házi szerzőnk egy blogkóstolón mutatta meg, hogy is kell ezt készíteni! Egy gyors és nagyon finom desszert lett belőle. Az eredeti recepttől annyiban tért el, hogy a zabpelyhet nem őrölte meg, hanem apró szemű szőlőt használt, és kicsivel több gyümölcsöt tett bele, mint amennyit a leírás megadott.