Facebook hozzászólás
1 278

KALÁCSOS SZÉP NAPOT!

Bankkártyával született a hercegnő koronája

Nem kell hozzá más, csak egy bankkártya és egy kis, hegyes kés. A kártyát alaposan elmostam, és leszárítottam. Nem csináltam nagy tésztát, a mini kürtös kalács tésztát feleztem el, egy kicsivel több élesztőt tettem bele. Így lett nyolc szép korona. Lehet ajándék is! A tésztát ízesíthetjük nyugodtan, az eredeti ánizsos volt, én fehérborban érlelt, szárított citrus héjat tettem bele -árulta el konyhai titkait Max. Isteni hozzá például egy tokaji bor!

A Hercegnő koronája kalács, Kép: maxkonyhaja.hu
Kép: maxkonyhaja.hu

Hozzávalók, 8 darabhoz:

  • 30 dkg sima liszt
  • 5 dkg puha, sótlan vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál ízesítő (ciromhéj, mézes fűszer, ánizs, fahéj, narancsolaj..)
  • A lekenéséhez egy kevés felvert tojás, a szórásához porcukor

Kép: maxkonyhaja.hu

Elkészítés:

Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Borítsuk gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük 8 egyforma részre. A darabokból formázzunk gombócokat, majd letakarva kelesszük 20-25 percet. Tegyük a gombócokat egy kemény felületre, és a plasztik kártyát négyszer nyomjuk bele, csillag alakban, annyira hogy érezzük, hogy átvágtuk a tésztát. A bevágott tésztákat tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, és a hegyes késsel hajtogassuk ki a csillag csúcsait, majd fordítsuk ki.

Kifordított hercegnőkalács, Kép: maxkonyhaja.hu
Kép: maxkonyhaja.hu

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a koronákat közben kenjük le felvert tojással. Tegyünk a sütő aljába, egy hőálló tálkába vizet, és süssük szép pirosra a koronákat. Mikor megsültek, vegyük ki, és még melegen szórjuk meg porcukorral.

Jó étvágyat kíván hozzá: Max!

Stollen kalács Zalacsányból

Stollen kalács, Kép: PParchív
Kép: PParchív

Ha még nincs ötleted az ünnepi menüre, használd bátran Sztana Ferenc, az egyik ismert zalacsányi hotel séfjének ajánlatát – belecsempészve Zala ízeit is.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!