Életforma.hu

GASZTRO

Sajttorta málnazselével, sós karamellel Pammer Livitől

Olyan régóta motoszkált már a fejemben a sajttorta, hogy muszáj volt végre elkészítenem. Gyors desszert, csak azt kell kivárni, hogy a hűtőben megdermedjen, és már tálalható is. Először úgy gondoltam, hogy csak sós karamell lesz a kiegészítője, de aztán került bele egy vékony csík málnazselé… jó döntésnek bizonyult!

Hozzávalók:

A sós karamellhez:

Elkészítés:

A zabkekszeket (kb. 15-20 dekányi) apróra daráljuk és a 7  dekányi olvasztott vajjal lecsorgatva összedolgozzuk. Kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk egyenletes vastagságúra. Az én formám kb. 8-10 szeletes 18-20 cm átmérőjű lehet, tehát kisebb mint a standard forma.

Kép: Krajcsó Judit

Ennél egyszerűbb és finomabb desszertet ki sem lehet találni. Gyümölcsös, egyszerű, igazi gyors vasárnapi csemege, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Tetszeni fog nektek is!

A mascarpone krémet és a tejszínt összeöntöttem, beleszitáltam a porcukrot, hozzáadtam a vaníliás cukrot, és habverőgéppel kettes fokozaton felvertem. A zselatint 1 dl vízben feloldottam, forrásig hevítettem majd mikor kissé meghűlt, a tejszínes-mascarponés krémhez csorgattam, és egyes fokozaton beledolgoztam. A zabkekszes tésztára egy vékony réteg málnazselét kentem, és erre ráhalmoztam a krémet. Egyenletesre egyengettem, majd fóliával letakartam, és hűtőbe tettem.

Amíg a torta dermedt, elkészítettem a sós karamellt. A tejszínt elkevertem a sóval, felmelegítettem majd félretettem. 20 deka kristálycukrot egy magas falú  lábasban aranyszínűre karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat. Gyors mozdulatokkal elkeverjük. A tűzhelyről levéve a  még meleg tejszínt hozzáadtam, majd alaposan kikevertem. Ha hideg tejszínnel dolgozunk, nagyon “köpködhet “, kezekre vigyázzunk! Selymesen krémes állagú karamellt kapunk. A karamellt kissé kihűtöttem, majd a megdermedt sajttorta tetejére csorgattam, és visszatettem teljes további dermedésig a hűtőbe. A maradék karamellöntetet kisméretű befőttesüvegbe öntöttem, hűtőben 2 hétig eláll - ha addig el nem fogy…

A megdermedt tortáról a kapcsot óvatosan leszedtem, díszítésként durvára vágott mandulával és fenyőmaggal megszórtam, az oldalát darált mandulával burkoltam, de maradhatott volna szabadon is.

Egy teával vagy pohár borral kíván kellemes délutáni perceket: Pammer Lívia


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.