- 20 deka mascarpone sajt
 - 2,5-3 dl tejszín
 - 1 csomag bourbon vanília
 - 1 ek étkezési zselatin
 - 15 dkg porcukor
 - zabkeksz
 - teavaj
 - málnazselé
 
A sós karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor
 - 2 dl habtejszín
 - 7 dkg teavaj
 - két csipet só
 
Elkészítés:
A zabkekszeket (kb. 15-20 dekányi) apróra daráljuk és a 7  dekányi olvasztott vajjal lecsorgatva összedolgozzuk. Kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk egyenletes vastagságúra. Az én formám kb. 8-10 szeletes 18-20 cm átmérőjű lehet, tehát kisebb mint a standard forma.
                    
Ennél egyszerűbb és finomabb desszertet ki sem lehet találni. Gyümölcsös, egyszerű, igazi gyors vasárnapi csemege, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Tetszeni fog nektek is!
Amíg a torta dermedt, elkészítettem a sós karamellt. A tejszínt elkevertem a sóval, felmelegítettem majd félretettem. 20 deka kristálycukrot egy magas falú lábasban aranyszínűre karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat. Gyors mozdulatokkal elkeverjük. A tűzhelyről levéve a még meleg tejszínt hozzáadtam, majd alaposan kikevertem. Ha hideg tejszínnel dolgozunk, nagyon “köpködhet “, kezekre vigyázzunk! Selymesen krémes állagú karamellt kapunk. A karamellt kissé kihűtöttem, majd a megdermedt sajttorta tetejére csorgattam, és visszatettem teljes további dermedésig a hűtőbe. A maradék karamellöntetet kisméretű befőttesüvegbe öntöttem, hűtőben 2 hétig eláll - ha addig el nem fogy…
A megdermedt tortáról a kapcsot óvatosan leszedtem, díszítésként durvára vágott mandulával és fenyőmaggal megszórtam, az oldalát darált mandulával burkoltam, de maradhatott volna szabadon is.
Egy teával vagy pohár borral kíván kellemes délutáni perceket: Pammer Lívia