Életforma.hu

GASZTRO

Házi burgonyás cipó

Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.

Házi burgonyás cipó, Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

  • 50 deka kenyérliszt
  • egy tasak instant élesztő ( 7 g)
  • egy evőkanál só
  • egy evőkanál puha sertészsír
  • 15 deka főtt és alaposan áttört burgonya
  • 1 maréknyi apró zabpehely
  • körülbelül 2,8 dl langyos víz

Elkészítés:

A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, hozzáadtam az instant élesztőt, a sót, a puha sertészsírt, az áttört burgonyát egy maréknyi zabpelyhet és a vizet hozzáadagolva rugalmas sima tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálban majdnem duplájára kelesztettem, majd a tésztát kivettem, kézzel óvatosan átnyomkodtam, és cipó formájúra igazítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem és konyharuhával letakarva körülbelül a  duplájára kelesztettem. Eközben a sütőt 230 fokra melegítettem, a vaslábassal együtt. Mikor a cipócska megkelt a tetejét pengével bevagdostam, és nagyon óvatosan a forró vaslábasba helyeztem a sütőpapírral együtt (kezekre vigyázni!).  A tetejét rátettem, majd a sütőtérbe visszahelyezve elkezdtem sütni. 10 perc múltán a hőfokot visszavettem 210 fokra. A sütési idő 40-45 perc. Mikor a kenyér megsült, rácsra kivéve hűtöttem, és nagyon sokszor megnézve, hogy kihűlt-e már, mélyeket szippantottam az illatából.

Jó étvágyat kíván: Pammer Lívia


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.