Burgonya cikkek

Pásztorpite - egy kiadós egytálétel
Nem csak az angolok kedvence ez a rakott étel, hanem az egész világé. A Pásztorpite egyik nagy előnye, hogy akár maradék húsból és krumpliból is elkészíthető. Kiadós ebéd vagy vacsora válhat belőle.

Gulyásleves cipóba töltve
Lassan itt a kerti bográcsozások ideje, a Gulyásleves az egyik nagy kedvenc, ha kinti főzésről van szó. De azok se keseredjenek el, akiknek nincs módjuk erre, otthon a konyhában is remekül el lehet készíteni.

Juhtúrós sztrapacska szalonnával meghintve
Igazi kalóriabomba, de néha megéri bűnözni. Készíthetjük szalonna nélkül is, csak simán juhtúróval és esetleg némi tejföllel meglocsolva, így talán kevésbé üli meg a gyomrunkat, ám legalább egyszer muszáj kipróbálni a szalonnás verziót is.

Kiadós, szaftos rakott krumpli
Íme egy olyan étel, melyet sokan rendszeresen készítenek, ám mindenki másképp csinálja. Ha te is a szaftos rakott krumpliért rajongsz, akkor ezt a receptet feltétlenül ki kell próbálnod.

Parmezános burgonyatallér
Ez a recept azért is kiváló, mert bármilyen poszton bevethetjük. Lehet előétel vagy köret, de tökéletes kiváltója egy könnyű ebédnek vagy vacsorának is.

Tepsis burgonyakorongok
A legjobb sült krumpli, amit valaha készítettél! A puha és ropogós textúrák keveredése csak kiemeli a burgonya finom ízét. Köretként látványos, önálló fogásként laktató.

Szűzérme baconköntösben
A sertés legnemesebb részéből, a szűzérméből rengeteg ízletes étel készíthető, arra azonban figyeljünk, hogy könnyen szárazzá válhat, ha nem megfelelően bánunk vele. Itt a bacon adja meg azt a pluszt, amit a szűzérme megkíván.

Házi burgonyás cipó
Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.

Sajtos burgonyakrémleves
Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni. Max szerin t ezt kortyolgatva pompásan telik majd a délután.

Töltött burgonyahajó
Könnyen és gyorsan elkészíthető. Olyan recept, amiben felhasználhatjuk a hűtőben tárolt maradékokat, de akkor is jó, ha éppen, csak egy egyszerű ebédre vágyunk. Használhatunk kisebb burgonyákat is, akkor akár egy falatozós, beszélgetős este része is lehet - írja a szerző: Somogyi Zoltán Max.
Lila és édes, avagy nem ugyanaz!
A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).
Klasszikus vargányás burgonyaleves kolbásszal, kaporral
Aki egyszer rákap a vargányára, nem tudja megunni! Ha nem egy nagyáruházban veszed, fordulj szakemberhez! Ne könyvből, az erőben tanuld ki a gombászás mesterségét.
Sertéspörkölt Gazda módon
Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.
Rozmaringos pontyszeletek almás burgponyapürével
Szeretem a halat, de a ponttyal úgy vagyok, hogy (ez biztos az én hibám) mindig enyhén „iszapos” ízt érzek, de emiatt még lehet szeretni a pontyot is, csak ügyesen be kell fűszerezni vagy pácolni. Illetve egy finom, nem szokványos körettel is fel lehet dobni. Steffel Csaba pont így tett...
Halleves Finnországból
Sokan állítják, hogy a finnek halat esznek hallal. Ez persze nem igaz, de mellesleg azért olyan egészségesek, mert valóban sok halat esznek – állítják az orvosok. Nos, ennek jegyében osztom meg veletek finn barátaim remek különlegességét, azaz a kalakeittot! … Azután menjünk szaunázni!
Finomfőzelék brokkolival és sült csirkemellel
Tegnap főzeléket kívántam és finomat. Lám, ez kerekedett ki Steffel Csaba konyhájából. Már érzem is az ízét a számban! Irány a konyha!
Csalános pirog
Gondolkodtál már azon, hogy miért annyira egészségesek a finnek? Megmondom: nagyon okosan étkeznek! Halfogásaikat imádom, de itt van egy másik különlegesség is, már amennyire a magyar konyhában különlegességnek számít a csalán...
Gyorsan valami...brokkolist!!!
Az úgy volt, hogy brokkoli krémlevest szerettem volna enni. Eddig jó, a krémleveshez megvolt itthon minden, csak a brokkoli hiányzott. Amikorra szerettük volna a levest, az egyéb családi események miatt nem jött össze, de most eljött a pillanat. Somogyi Zoltán Max most lerántja a leplet!
Medvehagymás burgonyakrémleves
Szóval az alap az volt kérem, hogy medvehagyma krémlevest kívánok és készítek. Perdülten-fordultam a kis konyhámban (közben ölég sok mindent levertem), kezembe akadt néhány darab burgonya, no meg aztán azt a néhány csemegeuborkát is el kellene használni... és elkészült, most pedig mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne enni. Ezekkel a szavakkal ajánlotta új kedvencét Steffel Csaba.
Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából
Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra: van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt el is készül!
Köménymagos krumpli egy kártyapartihoz
Tudom, hogy a drasztikusan emelkedő krumpliárak mellett meggondoljátok: kipróbáljátok-e ezt a receptet, de én mindenkit bátorítok! Nagyon egyszerű, isteni, csak pár mártogatós, egy jó pohár sör és néhány barát kell hozzá. Kezdjünk neki! Ez a pasiknak is menni fog!
Iráni krumplisaláta, ahogy én szeretem
Jól esik egy kis melegség és egy kis frissesség ilyen kezdődgető tavasz idején. Bebújni egy ilyen tál salátával egy fotelba, majd magunkhoz szólítani egy jó könyvet és egy pohár száraz fehérbort − na, ez a teljes a nyugalom! Hogy ez a recept mitől iráni, sajnos nem tudom, a barátnőm sem tudta, akitől a receptet kaptam, de nagyon finom!
Egyszerű burgonyaleves
Ez egy teljesen, egyszerű, hétköznapi, szokványos, hagyományos, átlagos étel, amibe nem került semmilyen Őrült kunkor. Ebben a zimankós téli időben kifejezetten jól esik egy finom, meleg leves. Na, ez pont ilyen!
Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával
A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye... No, több se kellet nekem..., igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! ...és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá - árulta el Steffel Csaba.
Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka?
Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka... - írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!
Parasztkrumpli franciásan
Mindig kéznél van. Ezt mondják a krumplira, és valójában igaz is nálunk. Akár garnérung, akár maga a főétel, mindig megállj a lábán. Ez a pár falat bárhol megállná a helyét, de szerencsére mi ennél igényesebbek vagyunk! Ha csak megsóznánk a krumplit a sütés után, már az is páratlan lenne, de így, egyenesen mennyei!
Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából
Figyelgetve a gasztronómiai változásokat készült el Max levese. Követi a trendet, ezért nem rántással sűrített. Manapság vagy magával, az alapanyaggal, vagy más zöldséggel érjük el ufgyanzt a célt. Jelen esetben a burgonya segített.
Parmezános, bazsalikomos krémleves
A teraszunkon és a ház előtti virágtartó edényekben nagyon beindultak a fűszernövényeink, de annyira, hogy a bazsalikom már erdőként mutogatja magát. Napok óta agyalok, hogy mit készítsek belőlük - amikor eszembe jutott, hogy talán leves lehetne ezekből a húsos, gyönyörű levelekből. Keresgéltem a neten, találtam egy jó párosítást: bazsalikom és parmezán, amit pedig követett a tett - vagyis elkezdtem lecsipegetni egy nagy maréknyi levelet - írja az egri Húsimádó barátunk.
Vadas marha burgonyagombóccal
A maradék marhahátszínből úgy döntöttem, hogy vadast főzök, így lett egy fazék finom marhahúslevesem, a puhára főtt húsból és a zöldségekből selymes vadasmártást készítettem. Pammer Lívia burgonyagombócokat kínált mellé.
Rozmaringos sült burgonya Maxtól
Max mindig meg tud lepni minket! Most egy olyan receptet kaptunk, amelyet köretként vagy egy tükörtojással egy egyszerű vacsoraként is tálalhatod. Na, ezt nevezem én fregoli kajának!
Pünkösdi kacsasültem
Pünkösdkor az ünnepi menü általában a húsvétihoz hasonlít. Igaz, ilyenkor a szárnyasok kerülnek előtérbe, leginkább a jó kis rántott csirkék. Nos, én eldöntöttem, hogy újítok, cseréljen helyet a kacsával. És ez nem kacsa!
Falusi tepsis burgonya
Tegye fel a kezét, aki hulla fáradtan ért haza, kinyitotta a hűtő ajtaját, és megállapította, hogy nincs otthon semmi. Na erre találtam ki ezt a receptet! Persze, ha netán előbukkan egy kis debreceni vagy gomba, azonnal mindennek a tetejére kell dobni! Csak javíthat rajta, de esküszöm, így is remek! Jó étvágyat!
Kukoricapogácsa
Egy kis pogácsa mindig jól jön! Az a cukrászda, amelyik nem tud jó pogácsát készíteni, az már ne is próbálkozzon nálam! Az ugyanis nem nehéz, de odafigyelést igényel! A szikkadt, szögletesre vágott darabokat pedig egyenesen ki nem állhatom! Ez a kukoricás változat viszont egyenesen nyerő!
Krumplis-répás-tepsis
Ez egy végtelenül egyszerű, ám rendkívül laktató finomság. A legnehezebb része, hogy reszelni kell. Na, de mi itt a XXI. század elején nem reszelgetünk, hanem előkapjuk a robotgépet, és betoljuk a krumplikat és a répákat. Ja, és hogy emeljem a XXI. század fényét: nem is mosogatunk, hanem ezt a feladatot is rábízzuk a mosogatógépre! Na, akkor most már nincs más hátra, mint kinyúlni, és a forró, frissen kisült tepsis-répásból vágni egy szeletet - ajánlja Pammer Livi!
Gombás rakott krumpli - vacsorára
Ahány ház, annyi rakott krumpli...Most éppen egy gombás, darált húsos változatra ugrottunk á a szomszédékhoz. Jól lakottan távozunk, köszönjük!
Kacsacomb burgonyagombóccal, párolt lilakáposztával és libamájszeletekkel
A kacsa- és libacomb szezonja novemberben kezdődik, és egészen tavaszig tart, érdemes belőle ilyen tájt jól belakmározni. Klasszikus elkészítési módját mutatjuk most be.
Burgonyakrémleves édesburgonyával baconchipssel
Vegyesen használtunk ehhez a leveshez hagyományos, illetve édesburgonyát, így az édesburgonya nem vitte el nagyon a végeredményt az édes irányba. A ropogós bacon pedig megkoronázta az élményt.
Pulykás pásztorpite az Alföldről
Készülj az ünnepekre, kezd hűtőtakarítással! Ez a remek, egyszerűen tökéletes recept erre teljesen alkalmas. Ebből-abból biztosan találsz egy kis maradékot. Jól kombináld össze, és egy remek vacsi vagy akár ebéd is - szó szerint - kisülhet belőle. A csúnya, sötét estéken ez bizony jól felmelegíti a lelked!
Chilis pulykamáj
Minden formájában imádom a májat, hát még a pulykájét! Nem a legdrágább alapanyag, és ráadásul nagyon változatosan elkészítheteő. Leginkább a csirkemájhoz illő recepteket választhatsz, de most mutatom, mit ajánl, a Gallicoop háziasszonya! Ez valami nagyon külömnleges! Vágj bele!
Együnk egy jó sztrapacskát!
Ahogy megérkezik a hidegebb idő, elkezdünk kicsit nehezebb, tartalmasabb ételek után vágyakozni. A sztrapacska megfelel ennek az elvárásnak, enyhén szólva sem diétás, kímélő étel.
Sajtos burgonya, a kedvencünk
Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!
Egyszerű spenótleves
A spenótot sokoldalúan használhatjuk a konyhában, leves, rétes, pite, főzelék, lasagne készülhet belőle. Mi most egy pofonegyszerű levest mutatunk.
Sütőtökös töltött krumpli sajttal, baconnel, szezámos mártogatóssal
A töltött burgonya nagyon jó téli étel, egyrészt számtalan variációt lehet kitalálni, mivel is töltsük meg a krumplikat, másrészt a sütő jó meleget csinál a konyhában, ami hideg téli napokon nem hátrány.
Francia rakott burgonya
A rakott krumpli finom, a rakott krumplit mindenki szereti. De miért ne variálnánk meg időnként a megszokott receptet, hogy új, friss színt vigyünk vele a vasárnapi ebédekbe?
Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék
Bizonyára sokan készítettetek már hasonlót hagyományos lisztből, tojással. A mienkhez nem kell tojás, és a hagyományos búzalisztet is lecseréltük benne csicseriborsólisztre, ami tojás nélkül is nagyon jól működik, összefogja és összetartja a lepénykéket.
Burgonya curry báránnyal
Egy csodás, melengető curry mindig jól jön, amikor más hűvösebbek a napok. Valószínűleg a bárányhúst le lehet cserélni könnyebben hozzáférhető húsfélére is, de báránnyal isteni!
Hajaj! A burgonya is okozhat allergiát?
A burgonyát az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, mégis okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. De mert rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, ezért nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén érdemes erre is gondolni.