Életforma.hu

GASZTRO

Gulyásleves cipóba töltve

Lassan itt a kerti bográcsozások ideje, a Gulyásleves az egyik nagy kedvenc, ha kinti főzésről van szó. De azok se keseredjenek el, akiknek nincs módjuk erre, otthon a konyhában is remekül el lehet készíteni.

A Gulyáslevest, mi magyarok legalább annyira szeretjük, mint a pörköltet. Nemzeti ételünkké is vált ez a kiadós fogás, nincs olyan külföldi, aki ne hallott volna róla, ha pedig hazánkban járt, biztosan meg is kóstolta. Ha ezt a cipóba töltött megoldást választjuk, akkor már csiperkére sincs szükségünk.

Fotó: Depositphotos

Hozzávalók:

1 kg marhalábszár

50 dkg főznivaló burgonya

4 kisebb cipó kb. 20 dkg-osak

2 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

30 dkg sárgarépa

20 dkg fehér répa

20 dkg zeller

fél csomag zellerszár

2 paradicsom

1 paprika

3 evőkanál mangalica zsír

só, bors, piros paprika, őrölt kömény, egész kömény

Elkészítés:

A húst megmossuk, felkockázzuk, a burgonyát és a zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Két evőkanál zsírt felhevítünk egy lábasban, beleszórunk egy kiskanálnyi egész köményt és megpirítjuk rajta. Ha már kipattogzott, hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik. Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd fedő alatt, lassú tűzőn körülbelül egy órán keresztül főzzük. Utána megszórjuk ízlés szerint piros paprikával, 1-2 kiskanálnyi mehet bele, majd jöhetnek a zöldségek, a burgonya, a paradicsomok és a paprika is. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a levest készre főzzük. Ha megpuhultak a zöldségek és a hús is, ajánlott még utánaízesíteni. Keverjünk össze egy evőkanál mangalica zsírt egy kiskanál piros paprikával, majd ezzel öntözzük meg a leves tetejét, így lesz majd szép piros színe. A cipók tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk, majd sütőben pár perc alatt megpirítjuk őket, ha elkészültek már merhetjük is beléjük a levest.

Még több recept:

Kiadós szaftos rakott krumpli

Tarhonyás hús- az egytálételek királya


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.