Életforma.hu

GASZTRO

Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka?

Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka... - írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!  

Kelkáposzta pörivel, Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

a főzelékhez:

  • 1 db kelkáposzta (kb.1 kg)
  • 40 dkg burgonya
  • 1 db nagyobbacska paradicsom
  • 1 ek egész kömény
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek liszt
  • bors, só
  • (1/2 ek. kristálycukor)

a pörkölthöz:

  • 60 dkg pulyka felsőcomb filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • fűszerpaprika
  • őrölt kömény

Elkészítés: 

A pörkölthöz, a pulyka combhúst felkockázzuk, vagy már eleve így vásároljuk meg. A paprikát és a paradicsomot is kis kockákra daraboljuk.

Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral
Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól!

A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre sütjük, meghintjük fűszerpaprikával, aztán egyből hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, őrölt köménnyel, fokhagymával ízesítjük, annyi vízzel ami épp ellepi, legalább 10-15 percig csendesen rotyogtatjuk, tehát pörköltalapot készítünk. A felkockázott húst az alapba rakjuk, és vízzel felöntögetve puhára főzzük. Közben a kelkáposztát, megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit, valamint a torzsarészét eltávolítjuk, majd egy nagyobb lábosban feltesszük főzni, sóval, borssal és egy csapott evőkanálnyi egész köménnyel ízesítjük. (Természetesen a köményt kiválthatjuk őrölttel is, de én kimondottan szeretem, kelkáposzta főzelékben az egész köményt.) Amíg a káposzta egyet rottyan megpucoljuk a burgonyát, és a paradicsommal együtt, kis kockákra daraboljuk, aztán a kelkáposztához adjuk. A lisztből, egy-két kanálnyi zsiradékkal zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, zúzott fokhagymát adunk hozzá, gyorsan elkavarjuk és azonnal felöntjük hideg vízzel, keverés nélkül félretesszük pihenni, amíg burgonya megpuhul. A fokhagymás rántásunkat felkeverjük és a szépen rotyogó főzelékünket besűrítjük vele, illetve a pörkölt szaftjából is kanalazhatunk hozzá, hogy egy kis színt kapjon. A főzés végén egy egész kevés cukorral finomíthatjuk, de ez legyen fakultatív! Ehhez kíván jó étvágyat Steffel Csaba, az őrülten jó ételek bloggere!

 

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.