Életforma.hu


Medvehagymás és kukorica, avagy fordítva…

Medvehagymás és kukorica, avagy fordítva… 

Tobzódunk a medvehagyma szezonban! Bár a hóesés nem tesz jót neki, meg persze nekünk se…, de azért a boltban már lehet kapni, és Steffel Csaba szerint ez nagy könnyebbség nekünk. Szóval kitaláltam, hogy valami fincsi medvehagymás apróhúst készítek egy kis kukoricakásával. Ahogy nekiláttam a főzésnek, már tudtam, hogy ismét csak igazolni fogom azt a szabályomat, hogy ételt csak a végén nevezz el, mert lehet hogy nem az lesz, mint amibe belekezdtél...
Bikahere és körete, avagy előítéletek nélkül

Bikahere és körete, avagy előítéletek nélkül 

Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet, sőt, kell megkóstolni! Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként. Ma viszont a bikatöke volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes. Az ízétől és az állagától sem kellene megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk...
Cukkinis és feta, avagy nem kéne...

Cukkinis és feta, avagy nem kéne... 

Amikor megírtam a receptet úgy fejeztem be, ahogy azt általában szoktam, de eszembe jutott, hogy ezt most buta viccelődésnek gondolnátok: ...és tálaláskor a tésztára halmozzuk a tetejét morzsolt Feta sajttal koro.... Ha egy ételt nézünk, valóban az kerül a tetejére, hisz' egy egyszerű ízesítésű étket is feldobhatunk egy jóízű sajttal… Egyébként meg figyeljetek, vigyázzatok magatokra, tartsatok be minden szabályt és előírást, ha úgy adódik...
Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy…

Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy… 

Cigánypecsenyét kívántam, vagy valami olyasmit. Aztán olyan jókat olvastam a savanyú káposztáról - persze ezek köztudott dolgok -, hogy azt is megkívántam. Ami nem más mint egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is ismertek. Maxi gratula annak, aki ezt először így megfogalmazta! Egyébként meg fogyasszatok minél több vitamindús étket, most különösen jól jöhet... és vigyázzatok magatokra...!
Kacsa és az apraja, avagy Mocsár?

Kacsa és az apraja, avagy Mocsár? 

Az elmúlt időszakban olvastam valahol ezt a kérdést: - Mit tegyek, hogy a kacsalevesnek ne legyen mocsár íze? Mocsár? én még sosem éreztem... igaz, picit bátrabban fűszerezem no meg aztán, biztos hogy nálam kerül bele valami meglepő dolog is…! Na, ilyen a mi Steffel Csabánk!
Paradicsomos zöldbableves

Paradicsomos zöldbableves 

Meghökkentő, de igen finom receptekkel szokott ellátni minket egyik házi szerzőink egyike, az őrülten jó ételek szerzője. Steffel Csaba ezúttal görögös hangulatba került, és így született meg ez a remek kis leves. Feltétlenül próbáld ki!
Zsíros pogácsa egy kis köménnyel

Zsíros pogácsa egy kis köménnyel 

Hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre a minap. Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: jajj, mit vigyek...? Arra gondoltam, hogy sütök valami fincsit. Minek van szezonja? A disznóöléseknek! Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között… Hát akkor marad a zsír. ...és megint rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa! Ez az őrülten jó ételek mesterének véleménye. Íme a recept!
Lazac és túró, avagy SZOMBATOOOON?!

Lazac és túró, avagy SZOMBATOOOON?! 

Magyar vagyok, tehát a legjobb étel a rántott hús! Valószínűleg ez azért van, mert nem kell rajta gondolkodni, meg aztán úgyis megeszi mindenki. Na, de álljunk meg egy pálinkára! Rántott hús szombaton? Rántott húst vasárnap kell enni!!! Akkor már megent mit találjak ki... Így tépelődik az őrülten jó ételek kitalálója.
Ez a csiga nem facsiga

Ez a csiga nem facsiga 

Ha már egyszer kimondtam, nincs visszaút. Namegasztán :) mi lesz, ha számon kéri rajtam a Lilahajú Néni... Gyorsan, egyszerűen, egy kis őrültséggel, aztán lehet mással is foglalkozni. Hogy is van ez?
Rostélyos és saláta, avagy amikor rájössz

Rostélyos és saláta, avagy amikor rájössz 

Az a helyzet, hogy pozitív emberként mindennek a jó oldalát kell nézni; ennek értelmében rá kellett jönnöm, hogy a saláta egy finom, mi több finom-finom dolog. ...még az is meglehet, hogy mától csak salátát eszem. Itt jut eszembe egy régi öreg mackó kollégám, akitől megtanultam, hogy: "A krumplis tészta egy fejedelmi étel! ...ha valaminek a körete!"

Hús és pizza, avagy aki pont olyan… 

Aki olyan étrendet követ vagy épp úgy hozta a sors, hogy nem ehet lisztet, glutént; annak nem jó, de nem is olyan rossz, ha ügyesen áthidalja a problémát. Ilyen vagy olyan étrend, az még nem zárja ki, azt hogy "pizzát" egyen. Amikor bekattanok képes vagyok ilyenre..., (na és olyanra is)... A következő Őrültség már egy ideje a fejemben volt, és a napokban el is készítettem; aztán utána megnéztem a net-en..., hát létezik egy-két próbálkozás, de azokhoz adnak zablisztet, zabpelyhet, és tojást is… Na, az enyém ezeknél egyszerűbb, csak hús és a feltétek, amiből nem is kell sok – írja az őrülten jó receptek kitalálója!

Sertéshús és rizstészta, avagy az igazi ázsiai sertésragu 

Ahogy szoktam mondani, mindig abból kell főzni, amit otthon találsz, és ez így igaz. Nem kell, folyton a boltba szaladgálni, és összevásárolni minden hülyeséget... Ma pontosan így jártam, reggel kinyitottam a hűtő-, illetve a kamra ajtaját, és amit véletlenszerűen találtam, abból főzetem…

Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában 

Ha rendesen megnézzük ezt a receptet, nem is kell sok dolog hozzá. 2-3 alapanyag és az ízesítők, ennyi. Na és azok az ízek... ! Steffel Csaba szerint is a pulyka és a zöldbab házassága remek ötlet!

Tarja és káposzta megbonthatatlan barátsága 

Íme a február, és még mindig pihenős. Ez azt jelenti, hogy inkább a régebbi őrültségeimet osztom meg veletek. akon. Persze azért közben főzőcskézek és ölég sok minden jut eszembe, erről-arról ami azért is érdekes, mert mindennek van valami íze, hol édes, hol keserű... Na, de süt a nap és bízunk benne, hogy nem a keserű lesz idén az uralkodó íz, mert akko'... Addig is, nézzük, mit kanyarít az őrülten jó ételek szorgalmas bloggere csomboros káposztában sült sertéstarja címen.

Mák és túró, avagy a Tészta-emlék 

Nagyon tésztás voltam az elmúlt időszakban, amit finoman jelezetem is. Tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat "tésztaság fél egészség”! Talán egy hete lehetett, hogy mákostészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban – há’ miko’ másko' - és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban... Gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért... Szóval minden így kezdődött Steffel Csaba konyhájában.

Pulyka és körete, avagy Ahogy szoktam 

Ismét úgy oldottam meg az ebédet, ahogy szoktam. Egyszerűen. Mert nem kell jobb – állítja az őrülten jó ételek szerzője! Nézzük!

Juhtúró és mák, avagy Leves után, vagy mellé 

Jó kis hétköznapi, téli, tartalmas leves mellé mi is kéne jobban, mint ez a fincsi kis pogi! Az őrülten jó ételek mestere szerint ez igazán megkoronázza az ebédet!

Sárga és borsó, avagy a Kívánós története 

Ismét egy étek amit valamiért ritkábban készítek(tünk) pedig szerintem tök fincsi dolog, és én a napokban megkívántam. Ez van, ilyen kívánós fajta lettem. Egyébként ez a kis pompa, lencsével is elkészíthető... ezt csak úgy mondom!

Farsangi virslis rolád 

Őrülten jól házasítja az alapanyagokat az Őrülten jó ételek tudója. Steffel Csaba ezt a receptet szilveszterinek nevezte, de szerkesztői megbízatásom alapján önhatalmúlag átkereszteltem farsanginak, hiszen buli az buli, és biztos vagyok benne, hogy egy jó kis házi maszkabálban is remekül megállja a helyét. Ez nagyon guszta! Feltétlenül próbáld ki!

Brokkoli és alma, avagy A nyerő páros újra színre lép 

„Ma nem kívántam húst enni a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után... Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom, be kell iktatni ilyen lazítós napokat is. ...Hangsúlyozva csak reggeli után! Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.” Íme Steffel Csaba újabb alkotása!

Virslis pogi 

Rengetek kitűnő recepttel lepett meg minket az őrülten jó ételek blog írója az elmúlt évben is. Ez a remek kis vendégváró legújabb remeke. Pompás kiegészítője lesz majd a délutáni kártyapartinak vagy társasjátéknak. Vagy tedd el a receptet, hiszen mindjárt itt a farsang! Jól jön majd!

Lencse és paradicsom, avagy itt az elején 

Na, végre este van, lassan kezd kitisztulni mindenki (jó esetben), és itt az év elején én is beköszönök hozzátok így köszöntötte rajongóit az őrülten jó ételek alkotója, Steffel Csaba. Mint hozzátette: mi más lehetne az új év első receptje, mint lencse - mert egy kicsit babonás. Természetesen sertéshússal, finom hosszúkarajjal készítette.

Bámulatos tök és menyasszonya, a húspogácsa 

Már karácsony óta vágyik egy jó kis tökre az őrülten jó receptek tudója. Steffel Csaba szinte minden nap képes megenni a tökfőzeléket. Még akkor is, ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak egy kis kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semmit se!

Marha és hagyma, avagy ismét egy példa 

Mindig több az egyszerűség, és ezt vallja kitűnő bloggerünk, Steffel Csaba is. Az őrülten jó ételek szakértőjétől íme a bizonyság, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat...

Gesztenye és mascarpone avagy Mit is...? 

Tudjuk,hogy nincs karácsony gesztenye nélkül. A mű alkotója ugyan a pogácsára esküszik, de azért ezúttal is brillírozik valami egészen más stílusban.

Borjú és kása, avagy 1-2-4-5-6-3 ? 

A megfejtés ölég számos, de egyszerű: 1 étel, 2 fej vöröshagyma, 4-5 fűszer, 6 gerezd fokhagyma. Az eredmény hús, köret, ragu tehát: 3. Ez Steffel Csaba egyik új receptje!

Banán és körte, avagy szeretem a sütit 

Egy finom ízletes zamatos körte pompás kiegészítője lehet egy jófajta Camembert vagy Brie sajtnak. A következő recept sajnos nem erről a párosításról szól... ,de ha kell, akkor kell ??

Padlizsán és köles, avagy "viszonylag" 

Viszonylag új kedvenc a köles. Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán. Nos, az őrülten jó ételek alkotója így találta ki legújabb receptjét, a zöldséges kölessel töltött padlizsánt zsályával és füstölt sajttal. Szerintem ezt még az olasz konyha is megirigyelhetné!

Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal 

Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan. Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...

Sárgában szép és finom 

Ma valami olyan kívántam ami húsmentes és markáns, de mindezek mellett ne kelljen vele sokat dolgozni...? Választásom a bulgurra eset. A bulgur egyébként és légyegében tört búza. A közel-keleti illetve a török konyha gyakori és közkedvelt körete, itthon "török rizsként" is emlegetik. Vasban és B-vitaminban gazdag, kalóriatartalma kevesebb mint a rizsnek.Rosttartalma is egész magas pl. egy csésze bulgur a napi szükséglet kb.25%-át is kiteheti. No, akkor ma az egészségemért is tettem valamit ?? – írja Steffel Csaba.

Vargánya és köles, avagy levesben is egészség 

Kezdődik a hét; elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk! Ilyenkor ráérünk foglalkozni egy kicsit az egészségükkel is. Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 dekával készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam. Egyébiránt a köles az orvostudomány szerint is nagyon egészséges. Csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kialakulását.

Főzelék és finom, avagy az igazi finom a főzelék! 

„Tegnap főzeléket kívántam és finomat.” Van ilyen velem is, de Steffel Csaba továbblépett, és megalkotta a tutit! Na, ez nem egy egyszerű, hajdani menzás cucc! Ez valami egészen Pazar! Próbáld ki!

Édes-csípős, avagy valóban csak ennyi 

"A következő receptem ismét példa arra, hogy akár 4 dologból is lehet egyszerűen finomat készíteni. Ennyi. ...és valóban ennyi!" Ezt állítja Steffel Csaba. Nos, akkor megint leköröztük a briteket, hisz Jamie Olivernek 5 dolog kellett a gyors és könnyű ételekhez. Az orultenjoetelek.hu tudója már négyből is megoldotta!

Liba és alma, avagy egy libának kettő is van 

Az a helyzet, hogy egy libának kettő lába van, és ehhez a kettő lábhoz tartozik kettő comb. Nem viccelek, keressetek rá, ez így van – állítja Steffel Csaba. Na már most, egyet már megevett, tehát maradt egy, amit akár el is ajándékozhatott volna, de ő inkább egy új variációt, egy új receptet ajándékozik nektek – négy éhes szájhoz.

Fűszeres libamell hagymás zellerraguval, kukoricakásával 

Márton-napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami nem mellesleg a melle volt. Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.

Lila és édes, avagy nem ugyanaz! 

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).

Klasszikus vargányás burgonyaleves kolbásszal, kaporral 

Aki egyszer rákap a vargányára, nem tudja megunni! Ha nem egy nagyáruházban veszed, fordulj szakemberhez! Ne könyvből, az erőben tanuld ki a gombászás mesterségét.

Horgász (zsákmány) a pácban 

Na, kérem szépen, én szeretem a ruszlit. Pont. Az igazsághoz tartozik az is, hogy tudok egy jobbat és ezt nem szeretném ragozni – írja az örülten jó ételek bloggere.

Sertéspörkölt Gazda módon 

Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.

Rakott túrós rétes Rudolf módra 

Az őrülten jó ételek bloggere csak arra kíváncsi, mit gondoltok, vajon kiről kapta a nevét ez a szenzációs süti? Gondoljátok át! 

Rozmaringos pontyszeletek almás burgponyapürével 

Szeretem a halat, de a ponttyal úgy vagyok, hogy (ez biztos az én hibám) mindig enyhén „iszapos” ízt érzek, de emiatt még lehet szeretni a pontyot is, csak ügyesen be kell fűszerezni vagy pácolni. Illetve egy finom, nem szokványos körettel is fel lehet dobni. Steffel Csaba pont így tett...

Karfiol és saláta, azaz furcsa, finom és egyszerű 

A pagoda karfiol, az egy olyan dolog, amivel meg lehet színesíteni egyszerű étkeinket. Steffel Csaba elsősorban salátákba és köretekbe ajánlja, hogy a nem mindennapi formája is érvényesüljön. Egyéb iránt romanesco (római) brokkoli névvel is illetik a nagyvilágban, eredete a XVI. századig vezethető vissza. Az elnevezéseire utalva, íze a brokkoli és a karfiol között helyezkedik el, de enyhébb, ,„szeretehetőbb” aromával; állagát tekintve, „keményebb”, ezért nehezebben lehet szétfőzni (de biztos van aki ez is megoldja) és könnyebben elérhetjük a sokat emlegetett kellemes roppanós állagot.

Bujtatott gesztenyés muffin 

"Mint azt már többször jeleztem, nem vagyok egy nagyon sütögetős, sütizős fajta manus. A lényeg viszont az, hogy amikor kell, akkor a legtermészetesebb módon előkaparok egy régi receptet, és azt használom alapnak, illetve próbálom feldobni, átvariálni, a lehető legegyszerűbb őrültségekkel." Íme, az őrülten jó ételek alkotójának receptje!

Nagy a világ, sok a rizsa… 

A legtöbb utalás szerint ez egy szerb étel, amit rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek. De, természetesen a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. Ezt is 100+100 féle módon lehet elkészíteni: a bolgárok zöldbabbal, a görögök durumlisztes rizstésztával, padlizsánnal vagy éppen babbal, esetleg zöldborsóval és létezik vegás variáció is. Némely receptben szerb lecsónak nevezik, ennél értelemszerűen a paprika és a paradicsom dominál. Steffel Csaba így készíti.

Van új a cukkini alatt 

Kudarcot vallottak a béketárgyalások, a reszelő újból támadásokat indít... A cukkini amíg és ahogy tudja tartja magát, ám még mindig vannak tartalékai. Íme egy példa Steffel Csabától.

Rakottas melegszendvics Csabától 

Pofonegyszerűen oldottam meg a vacsimat, ami olyan jól sikerült, hogy muszáj megosztanom. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el (ha kipróbálja) ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb!

Áfonya és levendula, avagy nemrég találkoztunk! 

Nem olyan rég találkoztam egy joghurt ízesítésében az áfonya és levendula párossal. Magyar termék volt, ezért Steffel Csaba egy nagy lájkot küld a gyártóknak. Pusztán csak akkora hatással volt rá, hogy a dicséret mellett, a következő édességgel ünnepli a pompás duót!

Szilva és mák, avagy nem nagy cucc... 

Nem nagy ügy, inkább egy kis játék. Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek… De olyan fincsi volt, és „hama-gyorsan” elfogyott, hogy már nincs is,… és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám – írta az őrülten jó ételek alkotója.