- 25 dkg vargánya (több is lehet)
- 10 dkg sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6-8 dkg köles
- 3 ek. tejföl
- friss zsálya (lehetőség szerint)
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
- bors, só
Elkészítés:
A vargánya gombát kockákra daraboljuk, de méretétől függően, szeletelhetjük is. A sárgarépát szintén kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd rádobjuk a sárgarépát, 1-2 perc párolás után a gombát is hozzáadjuk. Amikor már a gomba is szépen megpirult, megsózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, egy egész kevés fűszerpaprikával meghintjük, és felöntjük bő 1 liter vízzel. Aztán, ha már felforr, beleborítjuk a kölest is, közepes lángon, időnként megkevergetve, puhára főzzük. A zsályát felaprítjuk, a tejfölt egy-két kanál meleg lével kikeverjük, és a főzés végén ezeket is hozzáadjuk a leveshez.
A hagyományos, magyaros fasírt sertéshúsból készül és paprikás. Most egy egészen más ízvilágú, de főételként és feltétként is jól használható marhahúsos változatot mutatunk meg.