Életforma.hu


Gyömbéres sárgarépa-krémleves, ha már eleged van a nehéz fogásokból

Gyömbéres sárgarépa-krémleves, ha már eleged van a nehéz fogásokból 

Sokéves tapasztalattal rendelkező executive séf mutatja meg, hogyan lehet kevésbé megterhelő ételekkel is jóllakni a melegebb évszak első heteiben.
Készítsd el te is a csütörtöki leves receptjét, ami garantáltan felmelegít

Készítsd el te is a csütörtöki leves receptjét, ami garantáltan felmelegít 

Hangulatos teríték és egy ilyen jóízű, tartalmas leves – és már kész is a tökéletes novemberi rögtönzött ünnep!
Márton-napi libaleves gazdagon

Márton-napi libaleves gazdagon 

Közeledik a Márton-nap és vele együtt a Márton-napi finomságok ünnepe. Ki ne szeretné a libahúsból készült laktató fogásokat. Kezdésnek jöjjön egy kiadós libaleves.
Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint

Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint 

A húsleves sokakban emlékeket idéz. Akkor leszel igazi háziasszony, ha már húslevest is tudsz főzni - mondta a nagyi, miközben egy hatalmas fazék tyúkhúslevest tett a vasárnapi asztal közepére. Az első zavaros levesem után aztán elárulta mi a titka.
Fűszeres sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkrémleves 

Őszi napok és esték nagy kedvencei a sütőtökös fogások. Egy krémes sütőtökleves a megfelelő ízesítéssel pedig megfelelően felmelegíthet minket a hirtelen jött hidegben.
Elérkezett végre a medvehagyma szezon: ezt az isteni krémlevest próbáld ki!

Elérkezett végre a medvehagyma szezon: ezt az isteni krémlevest próbáld ki! 

Márciusban ellepi az erdőket a frissen kihajtott medvehagyma. Ennek a különleges zöldségnek fokhagymára emlékeztető illatú levelei tele vannak vitaminokkal, és minden fogáshoz jól passzolnak. Kiváló ízesítője a húsoknak, szószoknak, de finom krémlevest is készíthetünk belőle.
Spárgakrémleves fehérbabbal

Spárgakrémleves fehérbabbal 

Az első melegebb napsugarakkal megjelent a friss spárga a piacokon. Kicsit még drága, de ha te is vágysz a tavasz egyik legkülönlegesebb zöldségére, érdemes áldozni rá.
Sajtos ravioli leves

Sajtos ravioli leves 

A raviolit rendszerint valamilyen szósszal szoktuk fogyasztani, de levesként is isteni fogás! Mi most kész raviolt vettünk alapul, így gyorsan elkészülhetsz vele.
Currys sült karfiol leves

Currys sült karfiol leves 

Ezekben a hűvös napokban egy dologra vágyunk nagyon: melegségre. És mi melegíthet fel jobban, mint egy forró, fűszeres, sűrű leves?
Sült céklaleves

Sült céklaleves 

A cékla nem csak savanyúságként kerülhet az asztalra, még akár desszertet is készíthetünk belőle, de most kezdjük egy könnyű levessel.

Bárány harira-leves Marokkóból 

Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.

Hűsítő levesek 

Talán nem mondunk újat, hogy a kánikulában a friss, hideg levesek esnek a legjobban. S hogy ne kelljen hosszú időt töltened a konyhában, hoztunk három olyan pikáns levest, amelyek percek alatt elkészíthetők.   

Medvehagyma, az új kedvenc 

Pár éve új kedvenc tűnt fel a piacon, s ma már szinte minden áruházláncban kapható időről-időre. Ha mi magunk szedjük a természetben a medvehagymát, egyetlen egy dologra figyeljünk, de arra nagyon: nehogy a kísértetiesen hasonlító gyöngyvirág levelét vigyük haza, mert az mérgező!

Sajtos burgonyakrémleves 

Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni. Max szerin t ezt kortyolgatva pompásan telik majd a délután.

Egyszerű kelkáposztalevesem 

Napok óta fáj a csuklóm, inhüvely-gyulladást kaptam a számítógépes munkától. (A fenébe!) Egy nagyon kedves ápoló barátom azt ajánlotta, hogy tegyek rá egy nagy levél kelkáposztát éjszakára, és rögzítsem fóliával. Nem vagyok semmilyen, normálisnak tűnő, alternatív gyógyászati megoldás ellen, és még nem tudom megmondani azt sem, hogy sikerült e, de a lények, hogy az csak egy levél! Mi lesz az egész fej káposztával? Itt a megoldás!

Hütte-leves nem csak síelőknek 

Nehogy azt hidd, hogy csak a síelés miatt megyünk át a szomszédba! Sokszor a fantasztikus hegycsúcsok és a hó mellé a hütték isteni fogásai teszik fel a koronát! Mindenkit megnyugtatunk: itthon is el lehet készíteni a hatalmas májgombóccal tálalt erőlevest, amit most azonnal be is bizonyítunk!

Egyszerű póréhagymás krémlevesem 

Régen azt mondták, az készít krémlevest, aki nem tud főzni. Nos, ez mostanra megváltozott! A krémlevesek nemcsak világhódító útjukra indultak, hanem egyenesen trónt követelnek maguknak. Ráadásul a legegyszerűbb anyagokból készülhet lélekmelegítő, egészséges fogás, amit bátran adhatunk nagyon beteg embernek is!

Gyors, egyszerű karalábélevesem 

Nincs is annál egyszerűbb, mint gyorsan összedobni egy jó kis levest, hogy átmelegedjen az egész lelkem ilyen időben! Mellesleg orvosilag a gyomrodnak is jó, ha eszel egy kis meleget a főétel előtt. Anyukám ezt mindig komolyan is vette! Jó is volt! Ez is az ő receptje, használd bátran, csak arra vigyázz, ne égesd meg a szeleteket, mert keserű lesz!

Lencseleves nemcsak korhelyeknek 

Egyenesen fehérje, aminósav és B-vitamin bomba a lencse. Közép-Európában már a kőkorszakban ismerték, sőt termesztették! Eleink is tudhattak tehát valamit! No, akkor próbáljuk ki, mi az a növény, illetve termése, amit már a kőkorszaki ember is szívesen evett! Kifejezetten újévi fogásunk nemcsak a másnaposoknak esik majd jól!

Vargánya és köles, avagy levesben is egészség 

Kezdődik a hét; elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk! Ilyenkor ráérünk foglalkozni egy kicsit az egészségükkel is. Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 dekával készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam. Egyébiránt a köles az orvostudomány szerint is nagyon egészséges. Csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kialakulását.

Selymes gombakrémleves tejszínnel 

Elámultam a barcelonai piacon, amikor megláttam a katalán vidék összes gombáját a szivárvány minden színében. Ehhez képest nálunk sokkal szegényesebb a kínálat még a jobb üzletekben is. Pedig mindenféle gomba mindenféle módon nagy kedvenc a családban. Ez a recept is egyszerű piaci beszerzésből származik, mert apukám imádja. Finom vasárnapi fogás is lehet!

Lila és édes, avagy nem ugyanaz! 

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).

Francia tejszínes fokhagyma krémleves 

Amikor egy leveshez nem kell tasak… Elképesztő, hogy mi mindent fordítanak le az élelmiszergyártók az instant megoldásra. Azt hiszem, ami nagyon meglepő volt számomra, az a bögrés-mikrós süti volt. Szóval azért ahhoz nem kellett különösebb gasztronómiai tudás, de mégis sikerült egy alutasakot körévarázsolni. Nyilván, tudja a multi, hogy mibe feccöl bele súlyos pénzeket. Pestiesen szólva ki van ez találva. Biztosan látják azt a vásárló közönséget, aki meg is fogja venni. Somogyi Zoltán Max ezért úgy döntött, akkor itt egy leves, amihez nem kell semmi különös tasak, csak egyszerűen el kell készíteni.

Babgulyás vörösbabbal, vajas galuskával 

Nagyon klasszikus, nagyon gazdag és nagyon finom: Babgulyást főztem sok hússal, sok szafttal, vörösbabbal és vajas galuskákkal. Bár este már nem szoktam enni, ebből egy tányérral muszáj volt “kóstolni ”. Eszter lányom azt mondta : anya, ez isteni finom lett!

Fejtett bableves lóbabból 

Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam, amiket kifejtve egészséges zsenge babszemek kerültek a tenyerembe. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született.

Paradicsomleves, úgy magyarosan 

Betűtésztával adták régen a menzán ezt a remekművet. Az én anyukám viszont mindig rizst főzött bele. Az első vicces volt, a második meg finom. Itt az én variációm!

Cukkini és tárkony ölelése, avagy ilyen a krémleves mániánk 

Még mindig tele a hűtő cukkinivel – hála a drága rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak! Őrülten imádom minden formáját! Remélem, mások is így kedvelik! Steffel Csaba most egy olyan jó kis leves mutat, amivel biztosan sikert arathatsz!

Fejtett bableves lóbabból 

Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam – benne egészséges zsenge babszemeket. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született. Pammer Lívia is elárulja, hogy mi az a csipedő!...

Egyből kettőt, avagy a leves és a sült kacér násza 

Régi módszer ez nálunk, hogy a húsról lefőzünk egy levest, majd a leveshúst lesütjük sok zöldséggel és egy kis tejföllel. Ezt szoktam én válságos ételnek hívni, mert azért jót tesz az ember pénztárcájának, hogy egy alapanyagból kihozza az egész ebédet. Max konyhájában így takarékoskodnak!

Burgonyás-kukoricás krémleves 

Ez ismét egy húsmentes, könnyű zöldségleves. Azt gondolom, változatosan is lehet leveseket készíteni, ne csak a húsleves, gulyás és társaiban gondolkozzunk – ezt javasolja barátunk, Max! Szerintem fogadjuk meg!

A legis legegyszerűbb kaporleves 

Ha egyszer a kapor megveti a lábát egy kertben, onnantól szinte kiirthatatlan - mondta a nagyi. De miért is kellene kiirtani ezt a finomságot? Ha már úgy is gyönyörűen díszíti kerted, használd ki a remek lehetőséget! Mutatok egy remek nyári levest! Nem bánod meg!

Gyors édes-savanyú csirkeleves 

Keleti ihlet, magyarra átdolgozva, kicsit egyszerűsítve, lábaskában. Inkább a combfilét, mint mellét, az szerintem száraz ebben a formában. Tudom, kicsit soknak tűnik az ananász, de azt is tudom, hogy aztán mikor tányérba kerül, keressük majd a gyümölcs darabokat. Ezekkel a gondolatokkal ajánlja Max Nektek ezeket a finom falatokat.

Olcsó spárgakrémleves 

Örülök, hogy annyian érdeklődtetek a spárgás receptek iránt! Ezen felbuzdulva, most itt a legújabb költeményem, használjátok egészséggel!

Én így csinálom a spárgalevest 

Sokan már tényelg alig várjujk ezt a kedves zöldséget, az időjárás pedig "spárgailag" igencsak kegyes volt hozzánk. Nézzük a lehető legegyszerűbbet, a levest!

A világ legegyszerűbb zöldbablevese 

Előfordul, hogy az embernek nincs ideje semmire, de annyira jól esne valami finomság. Ebben az "össze-vissza időjárásban" pedig egyenesen kívánom a nem túl tartalmas, de azért lelket átmelengető, jó kis levest. Megtaláltam az egyik kedvencemet. Friss zöldbab még nincs, de bizalommal: arccal a mélyhűtő felé, barátaim!

Édesburgonyás szárzeller krémleves fürjtojással 

Erőt, energiát adó, vitaminokkal teli melengető leves. Elkészíteni olyan egyszerű, hogy még azok is nekiállhatnak, akik nem gyakorlott háziasszonyok. Gyorsan kész, nagyon aromás, simogatóan selymes.

Palócleves sertéshússal 

Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény... Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a palócleves. Nevét illetőleg több változat is létezik: általában Mikszáthhoz kötik, ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami szerint a palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal, és egy szakácsverseny alkalmával készült először...

Tejszínes halleves burgonyagombóccal 

Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsapaprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.

Medvehagymás burgonyakrémleves 

Szóval az alap az volt kérem, hogy medvehagyma krémlevest kívánok és készítek. Perdülten-fordultam a kis konyhámban (közben ölég sok mindent levertem), kezembe akadt néhány darab burgonya, no meg aztán azt a néhány csemegeuborkát is el kellene használni... és elkészült, most pedig mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne enni. Ezekkel a szavakkal ajánlotta új kedvencét Steffel Csaba.

Kókusztejes csirkeleves 

Csirkeleves, keleties ízesítéssel, egyszerűen. Készülhet estére, vagy a „dolgozóba” egy üvegben (vagy esetleg a mostanában oly népszerű, színes étel boxok valamelyikében) elvinni. Somogyi Zoltán Max szerint 25-30 perc alatt kész!

Babgulyás Pammer Livinél 

Ma egy jó tartalmas levest főztem, sok babbal és sok hússal jó forrón tálalva sok szaftos lével - írja Lívia. Szó, mi szó, egy egytálétel tökéletes mondjuk egy ebédhez. Legfeljebb egy kakaós csiga vagy egy palacsinta fér mellé!

Hétköznapi tojáslevesem 

Tojáslevesnek lenni nálunk nagyon jó. Egyszerűen azért, mert mindenki szereti. Rohanunk, dolgozunk, kapkodunk, de néha nem árt leülni egy forró csésze leves mellé, ami lehetőleg nem porból készült. Na ez pont ilyen! És pár perc alatt kész!

Leves a szárított gombádból 

Ahogy mondani szokták, lassan a tél az utolsókat rúgja. Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen. Ha nincs, az se gond, mert már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható! Vágjunk bele! 

Egyszerű tarhonyaleves a hétköznapokhoz 

Ősi paraszti, laktató ételeket lehet készíteni a tarhonyából. Gyakorlatilag reszlet tészta, ami szárítva sokáig eláll. A Wikipedia szerint a tarhonya szó a perzsa tarchanából származik. Magyar szóként 1600 körül szerepel először. Lagjobban az Alföldön kedvelték. Aratás előtt különösen sokat készítettek az asszonyok, hogy tartalmas ételt tudjanak vinni a földeken dolgozólnak.

Egyszerű burgonyaleves 

Ez egy teljesen, egyszerű, hétköznapi, szokványos, hagyományos, átlagos étel, amibe nem került semmilyen Őrült kunkor. Ebben a zimankós téli időben kifejezetten jól esik egy finom, meleg leves. Na, ez pont ilyen!    

Egyszerű palócleves, a téli csoda 

Nagyon szeretünk jó kis tartalmas leveseket kanalazni ilyen téli időben. Nem véletlenül! Egyszerűen kívánjuk! Szerencsére a magyar konyha bravúros levesekkel szolgál. Ezt a receptet egy olyan tévés kolléganőmtől tanultam, aki nemcsak isteni levest tudott készíteni, hanem, csodálatosan ejtette ki anyanyelve szavait! Élvezet volt hallgatni, ... hát még ezt a levest enni!

Kiloptuk a házipatikából: köménymagleves 

Erre mondta a nagyi, hogy az égzengésre is jó. A köménymag jó az emésztési panaszokra, a hasfájásra, a hasmenésre, a puffadás ellen, sőt a kismamák reggeli rosszullétére is ezt javasolják. Áldott hatásait már a Biblia is említi, de Európában csak a XIII. században terjedt el. Annyira érdekesen fanyar az íze, hogy más fűszerekkel ritkán kombinálják. Egy biztos, a Távol-Keleten és Észak-Afrikában honos növény fényes karriert futott be az európai házipatikákban.

Mellbedobással győzött a húsleves, a gulyás a kanyarban sincs 

Köztudottan leveses nép a magyar, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. Az egyik legismertebb ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki.