Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
 - 1 szál sárgarépa
 - 1 fej vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 2 pár debreceni
 - 1 pohár tejföl
 - 1-2 ek liszt
 - 1 db babérlevél
 - fűszerpaprika
 - majoránna
 - kömény
 - só
 
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük. A sárgarépát feldaraboljuk és a hagymához adjuk, amivel finoman lepirítjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, majoránnával, és köménnyel ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkavarjuk, aztán vízzel felöntve, puhára főzzük. Közben a debrecenit felkarikázzuk, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk. A burgonya puhulásához igazítva, az utolsó 5-8 percnél, beleszórjuk a debreceni karikákat, és egy forrás után a tejfölös habarással besűrítjük.
Egyszerű palócleves, a téli csoda
Nagyon szeretünk jó kis tartalmas leveseket kanalazni ilyen téli időben. Nem véletlenül! Egyszerűen kívánjuk! Szerencsére a magyar konyha bravúros levesekkel szolgál. Ezt a receptet egy olyan tévés kolléganőmtől tanultam, aki nemcsak isteni levest tudott készíteni, hanem, csodálatosan ejtette ki anyanyelve szavait! Élvezet volt hallgatni, … hát még ezt a levest enni!