Sült céklaleves
                    
Hozzávalók
- 4 közepes cékla
 - 3 közepes sárgarépa
 - 3 közepes paszternák (ha nincs, jó a gyökér is)
 - 1 kisebb hagyma (lehetőleg lila)
 - 2 ek olívaolaj
 - 1 ek balzsamecet
 - só
 - őrölt bors (durva)
 - 1 l alaplé
 - 4 ág friss kakukkfű (vagy 2 ek szárított)
 - 3 ek méz
 - 1 joghurt (vagy tejföl)
 - 2 tk őrölt szegfűszeg
 - 1 tkl őrölt szerecsendió
 - 1 csipet cayenne bors
 
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt. A hagymát és a zöldségeket meghámozva, kis kockákra vágva tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Jó, ha a céklát kesztyűben hámozzuk, mert megfogja a kezünket.) Locsoljuk meg az olívaolajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk. Süssük kb. 35-45 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és kissé megpirulnak. A zöldségeket tegyük az alaplébe, dobjuk hozzá a kakukkfüvet és a többi fűszert, majd főzzük úgy 20 percig. Ha a zöldségek puhák, a kakukkfű ágakat vegyük ki. Botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, picit higíthatjuk vízzel. Tegyük bele a mézet és állítsuk be az ízeket kedvünk szerint még egy kis sóval, fűszerrel. A joghurtot/tejfölt csak tálaláskor adjuk hozzá. Hidegen is isteni!
Tipp: Szórhatunk rá magokat, vagy rukkolát, de azt is megtehetjük, hogy a sült céklából félreteszünk keveset és azt adjuk levesbetétként.