A Márton-napi finomságoknak nincs párja, de pontosan mit is ünneplünk ilyenkor? Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. Van még pár nap november 11-ig, hogy te is felkészülj.
Márton-napi libaleves gazdagon
                    Hozzávalók:
- 2 libacomb
 - 4 sárgarépa
 - 1 nagy fehérrépa
 - 1 cs petrezselyem
 - fél zellergumó
 - 1 cs zellerlevél
 - 1 nagy karalábé
 - 1 kis fej karfiol
 - 1 zöldpaprika
 - 1 közepes paradicsom
 - 1 kis fej vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 1 pirospaprika
 - 2 teáskanál só
 - fekete bors
 - 2 szegfűszeg
 - 2 csillagánizs
 - 4 babérlevél
 - 2 szelet friss gyömbér
 
Elkészítés:
Tedd fel főni kis lángon, hideg vízben a libacombokat. Add hozzá a sót, a csillagánizst, a szegfűszeget, a babérlevelet és a gyömbért. Figyeld, és ha habzik szűrőlapáttal szűrd le! Most jöhetnek a répák, a keményebb zöldségek, majd fél óra elteltével a többiek. Továbbra is csak kis lángon főzd! Amikor már majdnem kész, tehát a hús és a zöldségek is puhák, add hozzá a csokor petrezselymet és zellerlevelet, és főzd még vagy 5 percig, majd vedd le a lángról. Pihentesd! Egy kis lábosba merj szűrőn át 2-3 evőkanálnyi levet, főzd meg benne a csigatésztát. Tálaláshoz szűrd át a levest. Szedd külön a húsokat, a zöldségeket. Mindegyik legyen jó meleg. Így mindenki annyi húst, zöldséget, levet, tésztát szedhet, amennyit csak szeretne! Pompás lesz! Jó étvágyat!
Ezt is olvasd el:
Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint