- 35 dkg gomba
- 5 dkg füstölt karaj vagy sonka
- 1 nagy db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 1 csapott ek finomliszt
- 2,5 dl főzőtejszín
- 2 db (zöldséges) leveskocka
- 1 l víz
- só, fehérbors ízlés szerint
Elkészítés:
A gombát, a fokhagymát, a hagymát és a karajt (vagy sonkát) felkockázom. Minél kisebbre, annál jobb. Rádobom az olajra a füstölt cuccot, majd a hagymákat, hogy üvegesre párolódjanak. Mehet hozzá a gomba, óvatosan megsózva fedő alatt puhára párolom. (Vigyázz a sózással, mert a füstölt áru lehet sós!) Most megszórom a liszttel, elkeverem, hozzáöntöm a tejszínt, és az egész mehet a turmixgépbe. (Dolgozhatsz a botmixerrel is, kevesebbet kell mosogatni!) Felöntöm vízzel, beledobom a leveskockákat, ha kell, még fehérborssal, sóval ízesítem. Mehet vissza a lábasába, összeforralom, hogy besűrűsödjön. Tálalhatod sonkacsipsszel vagy petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbászkarikákkal és kenyérpudinggal kínáljuk, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor – derült ki Max konyhájában.